Οι ειδικότητες που ξεκινούν σήμερα στο ΓεΣΥ - Πόσα θα πληρώνουμε

Οι ειδικότητες που ξεκινούν σήμερα στο ΓεΣΥ - Πόσα θα πληρώνουμε

 

Ποιες ειδικότητες εντάσσονται στο ΓεΣΥ, ποιο είναι το κόστος συμπληρωμής, και για ποιες ειδικότητες χρειαζόμαστε παραπεμπτικό 

Ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης βρίσκεται το ΓεΣΥ. Με καθυστέρηση 6 μηνών από σήμερα εντάσσονται στο σύστημα οι εξής ειδικότητες:

  • Φυσιοθεραπευτές
  • Εργοθεραπευτές
  • Λογοπαθολόγοι
  • Κλινικοί Ψυχολόγοι
  • Κλινικοί Διαιτολόγοι

Πέραν των πέντε ειδικοτήτων, στο ΓεΣΥ από σήμερα εντάσσονται και οι οδοντίατροι οι οποίοι θα προσφέρουν στους δικαιούχους ένα δωρεάν καθαρισμό τον χρόνο. Θέλοντας να δώσει απαντήσεις σε τυχόν απορίες των πολιτών, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στην Offsite εξηγεί πως εάν ένας δικαιούχους θελήσει να επισκεφθεί ένα οδοντίατρο για καθαρισμό τον Δεκέμβριο, τότε ο επόμενος δωρεάν καθαρισμός θα μπορεί να γίνει τον Δεκέμβριο του 2021. 

Ποιοι χρειάζονται παραπεμπτικά

Συνεχίζοντας ο κ. Παπακωνσταντίνου, τόνισε πως για την επίσκεψή μας στον οδοντίατρο δε θα χρειάζεται να έχουμε κάποιο παραπεμπτικό. «Σε ό,τι αφορά τους άλλους επαγγελματίες υγείας, ο ασθενής χρειάζεται να έχει παραπεμπτικό». 

Για κάποιες ειδικότητες ο ασθενής θα πρέπει να έχει παραπεμπτικό είτε από τον προσωπικό γιατρό, είτε από ειδικό γιατρό. Ωστόσο υπάρχουν και ειδικότητες στις οποίες μπορούν να παραπέμψουν τους ασθενείς μόνο οι ειδικοί γιατροί. Για παράδειγμα, για τους εργοθεραπευτές και τους λογοπαθολόγους, η παραπομπή γίνεται μόνο από τους ειδικούς γιατρούς.

Για τους φυσιοθεραπευτές, τους κλινικούς διαιτολόγους και τους κλινικούς ψυχολόγους η παραπομπή μπορεί να γίνει και από τον προσωπικό γιατρό. 

Σε ό,τι αφορά τους ειδικούς γιατρούς, όπως αναφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου, υπάρχουν συγκεκριμένες ειδικότητες οι οποίες θα μπορούν να εκδίδουν παραπεμπτικά. Στους φυσιοθεραπευτές, για παράδειγμα, μια ειδικότητα η οποία θα μπορεί να παραπέμπει ασθενείς, είναι οι ορθοπεδικοί. 

Επιπρόσθετα, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει πως υπάρχει όριο στο τι και πόσες θεραπείες θα καλύπτονται από το ΓεΣΥ. Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά την φυσιοθεραπεία, στην πρώτη επίσκεψη του ασθενή, ο φυσιοθεραπευτής θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα ενημερώσει τον ασθενή πόσες θεραπείες θα χρειαστεί. Εάν ο αριθμός των θεραπειών που θα πρέπει να γίνουν είναι μεγαλύτερος από αυτόν που καλύπτει το ΓεΣΥ, τότε ο ασθενής, θα κληθεί να καλύψει το κόστος των επιπρόσθετων θεραπειών. 

Για παράδειγμα, εάν ένας ασθενής χρειάζεται 15 θεραπείες σε ένα φυσιοθεραπευτή και το ΓεΣΥ καλύπτει 10, είναι απόφαση τους ίδιου του ασθενή εάν θα συνεχίσει ή όχι. Σε περίπτωση που αποφασίσει να κάνει και τις άλλες 5 θεραπείες, τότε θα τις πληρώσει ο ίδιος. 

Το κόστος συμπληρωμής

Σε ό,τι αφορά το κόστος συμπληρωμής, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, για τους οδοντίατρους δεν χρειάζεται οι ασθενείς να καταβάλλουν κάποιο ποσό. Στις άλλες όμως ειδικότητες, για κάθε θεραπεία που θα μας παρέχει ένας επαγγελματίας υγείας εντός ΓεΣΥ, ο ασθενής πρέπει να πληρώνει το ποσό των 10 ευρώ. 

Οι κατάλογοι των επαγγελματιών υγείας

Οι εγγραφές και η σύναψη σύμβασης για τους επαγγελματίες υγείας που εντάσσονται από σήμερα στο ΓεΣΥ έχουν αρχίσει και βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να δουν τους εν λόγω παρόχους από την ιστοσελίδα του ΓεΣΥ (www.gesy.org.cy) εντός των επόμενων ημερών,  μέσω του συνδέσμου «Αναζήτηση Παροχέων», αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής και σύναψης σύμβασης τους με τον Οργανισμό.

Τι γίνεται με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια

Μάχη με τον χρόνο ούτως ώστε να ενταχθούν το συντομότερο δυνατόν και τα ΤΑΕΠ των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ δίνει ο ΟΑΥ.

Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, και αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν περί τα τέλη της εβδομάδας. Όπως μας ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αν και ο στόχος του Οργανισμού ήταν όπως τα ΤΑΕΠ ενταχθούν αρχές Δεκεμβρίου, αυτό θα πάρει παράταση, και η ένταξή τους αναμένεται να γίνει αρχές του 2021. 

Home