Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ουκρανοί πρόσφυγες: Ήρθαν Κύπρο πάνω από 78.000 - Έμειναν 16.000

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 21.02.2023

Ουκρανοί πρόσφυγες: Ήρθαν Κύπρο πάνω από 78.000 - Έμειναν 16.000

Τους δόθηκε προσωρινή άδεια μέχρι Μάρτιο του 2024 - Δύο σενάρια για να μείνουν Κύπρο και μετά το 2024

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Oι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κρίνουν το μέλλον 16.000 Ουκρανών προσφύγων που διαμένουν στην Κύπρο μετά τις 04 Μαρτίου 2024. Σημειώνεται ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το δικαίωμα σε προσωρινή προστασία, για Ουκρανούς στην Κύπρο, επεκτείνεται για ακόμα ένα χρόνο και συγκεκριμένα μέχρι δηλαδή μέχρι τις αρχές του επόμενου Μαρτίου.

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν στην Offsite News ότι η παραμονή τους μόνιμα στην Κύπρο μετά τις 04 Μαρτίου 2024 θα εξαρτηθεί από τις Βρυξέλλες. Όπως πληροφορηθήκαμε από αρμόδιες πηγές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφασίσει το καθεστώς παραμονής των 16.000 Ουκρανών προσφύγων με δυο τρόπους. Πρώτο:Έάν θα τους προσδώσει καθεστώς παραμονής στην Κυπριακή Δημοκρατία ως επί μακρόν διαμένοντες  λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία όπως συνέβη με τους Σύριους παλαιότερα.  Δεύτερο: Εάν θα τύχουν μεταχείρισης ως υπήκοοι τρίτης χώρας. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούν να αποκτήσουν την κυπριακή υπηκοότητα μετά από μόνιμη παραμονή στην Κύπρο για περίοδο 7 ετών.

>>>>Διαβάστε επίσης: Στείλαμε «σπίτι τους» 467 μετανάστες τον Γενάρη - Απελάσαμε 107<<<<

Σημειώνεται ότι η Κύπρος, όπως και όλα τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρώπης, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μια νέα ανθρωπιστική κρίση, ως αποτέλεσμα της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. 

Στην Κύπρο έφτασαν πέραν των 78.000 ουκρανών προσφύγων εκ των οποίων 16.000 παραμένουν μέχρι και σήμερα. Το ΥΠΕΣ ανέλαβε την υποχρέωση υποδοχής και εγγραφής των Ουκρανών προσφύγων, οι οποίοι σήμερα απολαμβάνουν της πλήρους στήριξης της Κυβέρνησης.

 

Home