Ουρές για απόσυρση οχημάτων και ηλεκτρικά - Πόσες οι αιτήσεις

Ουρές για απόσυρση οχημάτων και ηλεκτρικά - Πόσες οι αιτήσεις

Τα κριτήρια που τέθηκαν

Οι Κύπριοι αγκάλιασαν στην κυριολεξία το νέο καθεστώς που αφορά  το σύστημα απόσυρσης και αγοράς ηλεκτρικού οχήματος. Μέσα σε 10 ημέρες από την Τρίτη  04 Φεβρουαρίου 2020 που άρχισε η διαδικασία μέχρι την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020 καταγράφηκαν οι πρώτες αιτήσεις.

Συνολικά, για απόσυρση οχημάτων έγιναν 2.864 αιτήσεις και για αγορά ηλεκτρικού οχήματος 854 αιτήσεις. Πώς κρίνονται αυτοί οι αριθμοί από τους αρμόδιους φορείς;

Ο εκ των ανώτερων λειτουργών του Τμήματος Οδικών Μεταφορών Γιάννης Νικολαϊδης μιλώντας στην Offsite εξέφρασε την ικανοποίησή του για τους αριθμούς. Όπως είπε, «οι αριθμοί δείχνουν το ενδιαφέρον των πολιτών για το νέο αυτό σύστημα. Αναμένουμε και στη συνέχεια το ίδιο ενδιαφέρον».

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες για απόσυρση οχημάτων μπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα του Τμήματος Οδικών Μεταφορών όπου θα υπάρχει το σχετικό έντυπο.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία δεν γίνονται όλες οι αιτήσεις αποδεκτές, αφού υπάρχουν κάποια σαφή κριτήρια. Πρώτο και κυριότερο κριτήριο το όχημα να είναι 15 ετών και άνω. Δεύτερο οι ενδιαφερόμενοι να έχουν προβεί σε αγορά νέου οχήματος αφού στα χέρια πρέπει να έχουν το δελτίο ιδιοκτησίας το οποίο οφείλουν να καταθέσουν στο Τμήμα.

Καταστροφή οχήματος

Το αποσυρθέν αυτοκίνητο θα μεταφερθεί σε ειδικό χώρο όπου θα καταστραφεί. Με την καταστροφή του οχήματος οι πολίτες θα παραλαμβάνουν το πιστοποιητικό καταστροφής το οποίο υποχρεούνται να υποβάλουν στο αρμόδιο Τμήμα για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

 

Χορηγία 2000 ευρώ

Ταυτοχρόνως, οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να επιχορηγηθούν με ποσό 2000 ευρώ όταν υποβάλουν στο Τμήμα τόσο το πιστοποιητικό καταστροφής του οχήματός τους, όσο και το δελτίο ιδιοκτησίας (κοτσάνι) του αυτοκινήτου που αγόρασαν. 

Το συνολικό ποσό που διατίθεται είναι τρία εκατομμύρια ευρώ, έτσι υπολογίζεται να δοθούν περίπου 1.250 χορηγίες

Παράλληλα, το κράτος προσφέρει και μια δεύτερη επιλογή στους πολίτες που είναι η αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι αναγκαία η απόσυρση οχημάτων. Με την υποβολή της αίτησης, οι πρώτοι 100 που θα υποβάλουν αίτηση θα ευνοηθούν και θα αποκτήσουν ηλεκτρικό όχημα (αυτή τη στιγμή υπάρχουν 854). Παράλληλα, θα βάλουν στην τσέπη ως επιχορήγηση το ποσό των 5000 ευρώ.

Υπάρχει το ενδεχόμενο οι πολίτες να αξιοποιήσουν και τα δυο σχέδια. Τόσο για απόσυρση οχήματος όσο και για αγορά ηλεκτρικού οχήματος. Σε αυτή την περίπτωση οι πολίτες επωφελούνται του ποσού των 7.000 (2000 για απόσυρση και 5000 για αγορά ηλεκτρικού).

Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα

Ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος έδωσε οδηγίες να προχωρήσει η διαβούλευση για την αντικατάσταση των αυτοκινήτων που αποσύρονται με μεταχειρισμένα, για να βοηθηθούν και άλλες μάζες πληθυσμού. Η επιχορήγηση σε αυτή την περίπτωση ανέρχεται στο ποσό των 1000 ευρώ. 

Η διαβούλευση άρχισε με τις εταιρείες οχημάτων και εφόσον προκύψει θετική κατάληξη τότε θα γίνει δημόσια διαβούλευση με σχετική ανάρτηση στη σελίδα του Τμήματος Οδικών Μεταφορών στο Διαδίκτυο. Όσον αφορά στα αναπηρικά οχήματα και το σχέδιο που βρίσκεται σε ισχύ όπου οι δικαιούχοι επωφελούνται κρατικής χορηγίας για εξασφάλιση αυτοκινήτου ειδικών μετατροπών ή αναπηρικού δεν επηρεάζεται. Το σχέδιο συνεχίζει και όσοι δικαιούνται αναπηρικού οχήματος μπορούν να αποσύρουν το όχημά τους ή να αγοράσουν ηλεκτρικό όχημα.

 

Home