Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πάμε για αλλαγή: Σε καραντίνα και εμβολιασμένοι στενές επαφές

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα -
10.12.2021

Πάμε για αλλαγή: Σε καραντίνα και εμβολιασμένοι στενές επαφές

Σημαντική αλλαγή - Καραντίνα και για εμβολιασμένα άτομα που είναι στενές επαφές

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Η αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων στη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον, που ευτυχώς για την ώρα δεν έχει εντοπιστεί στη χώρα μας, σήμαναν συναγερμό σε υπουργείο Υγείας και ειδικούς.

Οι ενεργές αλυσίδες μετάδοσης προκαλούν ανησυχία, με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής να ψάχνουν τρόπους ώστε να βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Την ερχόμενη Δευτέρα (13/12) τα μέλη της Επιτροπής θα συναντήσουν τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα ώστε να γίνει ανασκόπηση της επιδημιολογικής εικόνας και να καταθέσουν εισηγήσεις για τα μέτρα.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Τι αλλάζει με το πρωτόκολλο των στενών επαφών

Τα μέλη της Επιτροπής μελετούν το ενδεχόμενο αλλαγής των πρωτοκόλλων που ισχύουν για εμβολιασμένα άτομα που είναι στενές επαφές κρουσμάτων.

Αυτό που ισχύει μέχρι σήμερα, είναι πως τα εμβολιασμένα άτομα που είναι στενές επαφές, δεν μπαίνουν σε περιορισμό. 

Όπως δήλωσε στην Offsite ο δρ Πέτρος Καραγιάννης, τη δεδομένη στιγμή εξετάζεται όπως γίνει αναθεώρηση του πρωτοκόλλου ώστε να μπαίνουν κάποιες ημέρες σε αυτοπεριορισμό και εμβολιασμένα άτομα που είναι στενές επαφές καθώς υπάρχει η πιθανότητα να νοσήσουν.

Αναλύοντας το σκεπτικό αυτής της εισήγησης ο δρ Καραγιάννης εξήγησε πως «όσο αυξάνονται τα κρούσματα και εφόσον έχουμε μικρό αριθμό εμβολιασμένων που νοσούν, αρκετοί από τους οποίους έχουν παιδιά στο σπίτι που είναι θετικά και οι ίδιοι κυκλοφορούν, είναι μεγάλος ο κίνδυνος να εκτεθούν στον ιό και ακολούθως να τον μεταδόσουν σε άλλα άτομα και έτσι να δημιουργηθούν αλυσίδες μετάδοσης». 

Στη συνέχεια ο δρ Καραγιάννης τόνισε πως «πρέπει να αλλάξει ώστε να υπάρξει η σιγουριά ότι δεν έχουμε ωρολογιακές βόμβες που περπατούν ανάμεσά μας που διασπείρουν τον ιό». 

Παράλληλα υποστήριξε πως «για να αντιμετωπιστεί η Όμικρον χρειάζεται η 3η δόση. Με 2 δόσεις έχουν 40 φορές χαμηλότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν τον ιό επαρκώς σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν γι’αυτό και πρέπει να είμαστε έτοιμοι».

Καταληκτικά ο δρ Καραγιάννης σημείωσε πως βάσει των όσων καταγράφονται μέχρι τώρα φαίνεται πως η μετάλλαξη Όμικρον, προσβάλλει και εμβολιασμένους. 

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ακόμη δεν έχει καθοριστεί η χρονική διάρκεια για την οποία και οι εμβολιασμένοι που είναι στενές επαφές θα μπαίνουν σε περιορισμό, σε περίπτωση που αποφασιστεί αυτό το μέτρο. 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Τι ισχύει για κρούσματα και μη εμβολιασμένα άτομα

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το πρωτόκολλο, άτομα που νοσούν με κορωνοϊό (εμβολιασμένοι και μη) και είτε είναι ασυμπτωματικά ή έχουν ήπια/μέτρια νόσο παραμένουν σε περιορισμό για 10 ημέρες και αποδεσμεύονται την 11η από τον Προσωπικό τους Ιατρό ή τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης εφόσον δεν είναι εγγεγραμμένοι σε Προσωπικό Ιατρό.

Την ίδια ώρα μη εμβολιασμένα άτομα που είναι στενές επαφές κρούσματος τίθενται σε υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό για 14 ημέρες από την τελευταία τους επαφή με το κρούσμα (η ημέρα επαφής ορίζεται ως ημέρα μηδέν).

Οι στενές επαφές μπορούν να αποδεσμευτούν νωρίτερα ΜΟΝΟ με αρνητικό PCR τη 7η ημέρα από οποιοδήποτε εγκεκριμένο εργαστήριο με ιδία έξοδα.

Home