Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Παντού παραλλήλιζε τους πολέμους της κάθε χώρας - Λέξη στην Κύπρο

Offsite Team
- 09.04.2022

Παντού παραλλήλιζε τους πολέμους της κάθε χώρας - Λέξη στην Κύπρο

Όπου και αν μίλησε ο Ζελένσκι, έκανε αναφορές σε πολέμους - Γιατί δεν είπε τίποτα στην Κύπρο για την τουρκική εισβολή

Την εκπομπή “Offsite on Air” χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου

ΓΡΑΦΕΙ Η ΑΛΕΞΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

Πολύ απογοητευτική χαρακτήρισε ο Διεθνολόγος, Χαράλαμπος Χρυστοστόμου την ομιλία του Ουκρανού Προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Βουλή των Αντιπροσώπων, μιλώντας στην εκπομπή Offsite on Air την Παρασκευή 8, Απριλίου.

Τον χαρακτηρισμό αυτό τον αιτιολόγησε εξηγώντας ότι ο Ουκρανός πρόεδρος απευθυνόταν στην Κυπριακή Βουλή, στον κυπριακό λαό σε ένα λαό που στην ουσία είναι θύμα εισβολής – κατοχής και έχει ζήσει στο «πετσί» του αυτός ο λαός την προσφυγιά και έχει ζήσει ότι ακριβώς ζει ο Ουκρανικός λαός τώρα και είναι ένας λαός που είναι αλληλέγγυος στον πόνο του ξεριζωμού. «Δεν έχει γίνει ούτε και μία αναφορά έστω έμμεσα στο συγκεκριμένο θέμα», πρόσθεσε.

Ακόμα πιο έντονο γίνεται όπως δήλωσε ο κ. Χρυστοστόμου εάν κάποιος λάβει υπόψη ότι ο Ουκρανός πρόεδρος έχει κάνει ομιλίες σε αρκετά κοινοβούλια και πολλές χώρες και μάλιστα πολύ προσεγμένες ομιλίες και όλες αυτές οι ομιλίες είχαν ένα χαρακτηριστικό.

Αυτό το χαρακτηριστικό εξήγησε, αφορά τις ιστορικές αναφορές σε αντίστοιχα ζητήματα που είχαν ζήσει οι χώρες στις οποίες απευθυνόταν π.χ. στην Γερμανία έγινε αναφορά για το τείχος του Βερολίνου και την διαίρεση της Γερμανίας παραλληλίζοντας το με την προσπάθεια διαίρεσης της Ουκρανίας από τη Ρωσία. Όταν απευθύνθηκε στην Μεγάλη Βρετανία ο Ουκρανός πρόεδρος είχε κάνει αναφορά για την μάχη για αντιμετώπιση της Γερμανικής εισβολής  παραλληλίζοντας ξανά με την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σε ένα άλλο παράδειγμα ο κύριος Χρυσοστόμου τόνισε ότι ο Ζελένσκι κατά την ομιλία του στην Ισπανία έκανε αναφορά για τον γνωστό πίνακα του Πικάσο την Γκουέρνικα για τις καταστροφές και τις σφαγές κατά την διάρκεια του Ισπανικού εμφυλίου πολέμου παραλληλίζοντας το με αντίστοιχες σφαγές που έγιναν στις πόλεις της Ουκρανίας.

Αντίθετα στην Κύπρο που τα πράγματα είναι απολύτως αντίστοιχα δηλαδή εισβολή και κατοχή και  στις δύο χώρες δεν ειπώθηκε ούτε και μια λέξη ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Χρυσοστόμου. Σε μία χώρα όπως προσθέτει που εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς τον ουκρανικό λαό, που έχει στείλει ανθρωπιστική βοήθεια, που επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία και αυτό έχει τίμημα και για την ίδια την Κύπρο και παρόλα αυτά δεν έχει γίνει καμία αναφορά.

Όσον αφορά την διακοπή σύνδεσης του κ. Ζελενσκι κατά την ομιλία της Προέδρου της Βουλής ενώ έκανε αναφορά στην τουρκική κατοχή ο Διεθνολόγος τεκμηρίωσε ότι υπάρχει ο ισχυρισμός / άποψη ότι αυτό προέκυψε λόγω τεχνικών προβλημάτων και όχι από σκοπιμότητα.  Εάν έχει γίνει από τεχνικούς λόγους όπως συμπληρώνει μπορεί να γίνει κατανοητό εάν όμως υπήρξε σκοπιμότητα για να μην ακούσει τις αναφορές της Προέδρου της Κυπριακής Βουλής για την καταδίκη της εισβολής και τον παραλληλισμό με αυτά της Ουκρανίας τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. 

«Μπορούμε να κατανοήσουμε τους λόγους όπου ο κ. Ζελένσκι δεν ήθελε τόσο ξεκάθαρα να κάνει αναφορές στην Τουρκική εισβολή διότι είναι πραγματικότητα ότι έχει μια πάρα πολύ καλή σχέση με την Τουρκία», πρόσθεσε. Η Τουρκία όπως εξηγεί έχει φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις, πουλά drones στην Ουκρανία και θέλει να παίξει ρόλο ειρηνοποιού και μεσολαβητή.  «Η τουλάχιστον όμως έμμεση αναφορά στα δρώμενα της Κύπρου δεν μπορεί να γίνει με κανένα τρόπο αποδεχτή και σίγουρα όχι μόνο προκαλεί στεναχώρια αλλά και πολύ προβληματισμό», δηλώνει.

Στη συνέχεια, όσον αφορά συγκεκριμένα την Τουρκία για το τι επιδιώκει και τι κερδίζει με όλη την εμπλοκή  της στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, ανέφερε ότι η Τουρκία είναι ο μεγάλος κερδισμένος στην συγκεκριμένη περίπτωση διότι καταφέρνει να μιλά και με τις δύο πλευρές, έχει διαύλους επικοινωνίας και με Ρωσία και Ουκρανία και ίσως είναι ο κύριος λόγος που ο κ. Ζελένσκι δεν είπε λέξη για την Τουρκική εισβολή.

Σημαντική αναφορά έκανε και στο ότι η Τουρκία δεν έχει επιβάλει καμία κύρωση και δεν έχει κανένα τίμημα, ενώ η Κύπρος και οι άλλες χώρες της Ευρώπης καταγράφουν οικονομικές και ενεργειακές απώλειες λόγω των κυρώσεων σε σύγκριση με την Τουρκία που δεν έχει καμία. Την ίδια στιγμή είναι αποδεχτή και από τις δύο πλευρές στις διαπραγματεύσεις, οι Η.Π.Α. δεν έχουν πιέσει καθόλου την Τουρκία όπως δηλώνει διότι της έχουν δώσει αυτό τον ρόλο ενώ ζητούν από τις άλλες χώρες να είναι σκληρές σε κυρώσεις ενώ ζητούν από την Γερμανία και την Γαλλία να προχωρήσουν σε εμπάργκο στην Ρωσία και στην Τουρκία δεν έχουν ζητήσει τίποτα.

Εκτός από αυτά προσθέτει, η Τουρκία διεκδικεί τον ρόλο ειρηνοποιού και εγγυητή της ασφάλειας της Ουκρανίας σε περίπτωση συμφωνίας, αυτές τις εγγυήσεις που στην Κύπρο στις διαπραγματεύσεις τις έχουμε απορρίψει ως ένα αναχρονιστικό θεσμό. Δηλαδή, το δικαίωμα εγγυήσεων και επέμβασης σε μια χώρα ενώ στην συγκεκριμένη περίπτωση γίνεται αποδεχτό.

«Η Τουρκία έχει καταφέρει δυστυχώς να το παίζει σε διπλό ταμπλό και να καταγράφει οφέλη από την όλη υπόθεση», τεκμηρίωσε.

Δείτε στο βίντεο όσα δήλωσε ο κ. Χρυσοστόμου:

Home