Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Παράγουμε χαλούμια με γαλακτόσκονη - Θέλουν ενημέρωση Βουλευτές

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
24.05.2022

Παράγουμε χαλούμια με γαλακτόσκονη - Θέλουν ενημέρωση Βουλευτές

Παράγονται τόνοι χαλουμιών που ξεπερνούν την παραγωγή του γάλακτος

Tου Γιώργου Μιχαηλίδη

Tα προσφατα επεισόδια στο Προεδρικό Μέγαρο έβγαλαν στο προσκήνιο το θέμα της γαλακτόσκονης στο χαλούμι.

Στην Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής  θα συζητηθεί σήμερα το θέμα αφού οι βουλευτές ζητούν να πληροφορηθούν για πολύ σημαντικά ζητήματα και κυρίως το ότι δεν  γίνεται κανένας απολύτως έλεγχος για εντοπισμό αυτής ή ακόμα και της ποσότητας που χρησιμοποιείται.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής Γιαννάκης Γαβριήλ τόνισε στην Offsite ότι «την περασμένη εβδομάδα θορυβηθήκαμε όταν ακούσαμε από το Κρατικό Χημείο όταν ακούσαμε ότι δεν εντοπίζεται στο χαλούμι η γαλακτόσκονη, για το λόγο αυτό ζητούμε έλεγχο. Η συνεδρία δεν θα γίνει με αφορμή τη διαμαρτυρία των αιγοπροβατοτρόφων ήταν προγραμματισμένη και ζητούμε εξηγήσεις».

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Ο κ. Γαβριήλ είπε ότι το Υπουργείο Εμπορίου, από το 2015 μέχρι το 2020 πραγματοποίησε μόνο 81 έλεγχοι με 21 πιθανές παραβάσεις. Άρα καταλαβαίνεται, το 2021 δεν έγινε  κανένας έλεγχος. Παράλληλα, ανέφερε  «πως γίνεται στην Κύπρο να παράγονται τόνοι χαλουμιών που ξεπερνούν την παραγωγή του γάλακτος». 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Ο πρόεδρος των Οικολόγων εκ των εισηγητών του θεματος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου δήλωσε ότι στην Κύπρο τα γαλακτοκομικά προίόντα που παράγονται ξεπερνούν την παραγωγή του γάλακτος.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοπέμπτου, το  πρότυπο του χαλουμιού παράγεται από σύνθεση αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος και η χρηση γαλακτόσκονης παραποιεί το πρότυπο. Παράλληλα, στην Κύπρο εισάγονται μεγάλες ποσότητες γαλακτόσκονης.

Home