Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Παράπονα 10 ετών φέρνουν αποφάσεις στις ταυτότητες παιδιών

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
06.06.2022 - 06:00

Παράπονα 10 ετών φέρνουν αποφάσεις στις ταυτότητες παιδιών

Νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Οι απόψεις κομμάτων - Η θέση της Επιτρόπου Προστασίας Παιδιών

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Το θέμα της συμπερίληψης του ονόματος πατρός στην πολιτική ταυτότητα των παιδιών, εντάσσεται στο ευρύτερο θέμα της συμπερίληψης σε επίσημα έγγραφα που αφορούν σε παιδιά, ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων που δυνατόν να οδηγήσουν σε δυσμενή διάκρισή τους.

To θέμα που θίγει η Επίτροπος Προστασίας Παιδιού Δέσπω Μιχαηλίδου  εξετάζεται εκ νέου σήμερα Δευτέρα 06 Ιουνίου 2022 από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής κατόπιν εισήγησης των βουλευτών Ειρήνης Χαραλαμπίδου, Γιώργου Κουκουμά, Φωτεινής Τσιρίδου και Αλεξάνδρας Ατταλίδου.

Παράπονα

Το θέμα προέκυψε κατόπιν παραπόνων που έγιναν στην Επίτροπο Προστασίας του Παιδιού Δέσπω Μιχαηλίδου. Η Επίτροπος σε υπόμνημά της θεωρεί ότι η αναγραφή των προσωπικών δεδομένων των γονέων δεν φαίνεται να εξυπηρετεί κάποιο σκοπό και οδηγεί σε δυσμενή διάκριση στα παιδιά αγνώστου πατρός.

Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε σε Επιστολή στη Βουλή από τις 07 /06 /2017 ακριβώς πέντε χρόνια πριν από την τότε Επίτροπο Λήδα Κουρσουμπά, όλα τα στοιχεία και δεδομένα ενός παιδιού είναι καταχωρημένα σε ένα μηχανογραφημένο  σύστημα.

Σύμφωνα με την άποψη της Επιτρόπου, τα προσωπικά στοιχεία των γονέων στις πολιτικές ταυτότητες –νοούμενου ότι δεν φαίνεται να εξυπηρετούν οποιαδήποτε πρακτική χρησιμότητα- είναι δυνατόν να δημιουργήσουν σε, έστω ελάχιστο αριθμό παιδιών, πρόβλημα δυσμενούς διάκρισης, εκθέτοντας στοιχεία της ταυτότητας ή/ και καταγωγής τους ή της κατάστασης/σύνθεσης της οικογένειάς τους. Με αυτό τον τρόπο, ζήτησε όπως ότι ήταν απαραίτητο να μελετηθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσης των συγκεκριμένων πληροφοριών από τις πολιτικές ταυτότητες.

>>>>Διαβάστε επίσης: Αλλαγή ταυτότητας φύλου με αίτηση χωρίς εγχείρηση<<<<

Ιστορικά να αναφέρουμε ότι η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής ενημερώθηκε από τις 04 Ιουνίου 2018 ότι ελήφθη απόφαση να μελετηθούν οι επιλογές που υπάρχουν προς την κατεύθυνση αφαίρεσης των στοιχείων των γονέων από τα δελτία ταυτότητας και περαιτέρω κοστολόγηση της απόφασης. 

Δύο χρόνια μετά και συγκεκριμένα στις 27 Αυγούστου 2020 η νυν Επίτροπος Δέσπω Μιχαηλίδου διερωτήθηκε γιατί αποφασίστηκε να παραμείνουν με τη νέα τους μορφή τα ονόματα των γονέων με τη νέα τους σύνθεση στις πολιτικές ταυτότητες με δεδομένη την πιθανότητα στιγματισμού παιδιών αγνώστου πατρός . ο θέμα συντηρείται ακόμα και στις 29 Απριλίου 2022 η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων Παιδιού επανήλθε ζητώντας να πληροφορηθεί κατά πόσο το Υπουργείο είναι έτοιμο να δώσει τις απαντήσεις για να ασκήσει τις αρμοδιότητές της.

Mόνο στην Κύπρο

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε την Επίτροπο ότι στα 26 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αναγράφονται τα ονόματα πατρός και μητρός.

Τα κόμματα έχουν διιστάμενες απόψεις αφού ο ΔΗΣΥ θέτει θέμα θέμα περιθωριοποίησης και στιγματισμού μιας διπλά ευάλωτης ομάδας όπως είναι τα παιδιά αγνώστου πατρός, ή τα παιδιά από μονήρεις μητέρες».ΤΟ ΔΗΚΟ  από την άλλη  διαφωνεί  στον τερματισμό της αναγραφής των ονομάτων των γονέων στο δελτίο ταυτότητας.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνη Χαραλαμπίδου τόνισε στην τελευταία συνεδρία ότι: «Πρόκειται για θέμα δυσμενούς διάκρισης, περιθωριοποίησης και στιγματισμού παιδιών και πρέπει να κλείσει το συντομότερο. Το θέμα αυτό της αναγραφής των ονομάτων του πατέρα και της μητέρας στις πολιτικές ταυτότητες διαιωνίζεται από το 2012 και η Επιτροπή μας θεωρεί ότι μετά από μαραθώνιο δέκα χρόνων θα πρέπει το θέμα να λήξει».

Home