Παράπονα για δυνατή μουσική και οχληρία σε εκδρομικούς χώρους

Παράπονα για δυνατή μουσική και οχληρία σε εκδρομικούς χώρους

Καταγγελίες: Κάνουν τους εκδρομικούς χώρους… μπουζούκια - Οι κανόνες και που μπορείτε να κάνετε παράπονο

Καταγγελίες και παράπονα για οχληρία, δυνατή μουσική και μικροεντάσεις σε εκδρομικούς χώρους δέχτηκε ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. 

Όπως δηλώνει στην Offsite δέχτηκε αρκετές φορές σχετικά παράπονα και πρόσφατα σε μία συγκεκριμένη περίπτωση,  πολίτες που βρίσκονταν σε εκδρομικό χώρο είχαν πάρα πολύ δυνατά τη μουσική, φώναζαν δυνατά και όταν τους έγινε παρατήρηση από άλλους επισκέπτες του χώρου προκλήθηκε και μικροένταση. 

β

‘’Επικοινώνησαν με το Τμήμα Δασών για να αναφέρουν το περιστατικό αλλά δεν υπήρξε κάποια ανταπόκριση. Με το ερώτημα προς τον αρμόδιο Υπουργό (Υπ. Γεωργίας) και το Τμήμα Δασών θέλουμε να μάθουμε που μπορεί να απευθύνεται ο κόσμος αλλά και τι μπορεί να κάνει το Τμήμα Δασών για τέτοιες περιπτώσεις; Μπορεί ο Λειτουργός του Τμήματος Δασών να διώξει όσους οχλαγωγούν; Μπορεί να παρέμβει η Αστυνομία; Γενικά θέλουμε να δούμε τι μπορεί να κάνει ο κόσμος. Θέλουμε ενημέρωση για το πως μπορεί να γίνει ο χειρισμός τέτοιων περιπτώσεων. Και αν το Τμήμα Δασών δεν έχει τη σωστή νομοθεσία και τα κατάλληλα ‘’εργαλεία’’ στη διάθεση του και χρειάζεται να αλλάξουμε κάτι να το αλλάξουμε’’, δηλώνει στην offsite ο κ. Θεοπέμπτου.

Το ερώτημα του κ. Θεοπέμπτου προς τον Υπ. Γεωργίας: (Σημ: Δεν απαντήθηκε ακόμα)

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα πιο κάτω, όσον αφορά στους εκδρομικούς χώρους του Τμήματος Δασών:

1. Υπάρχουν κανονισμοί που πρέπει να εφαρμόζουν οι επισκέπτες, όσον αφορά στην οχληρία όπως για παράδειγμα δυνατή μουσική;

2. Υπάρχει διαδικασία με την οποία μπορεί κάποιος να καταγγείλει τέτοιες περιπτώσεις;»

Η offsite επικοινώνησε με τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών Χαράλαμπο Αλεξάνδρου ψάχνοντας απαντήσεις στο ερώτημα του κ. Θεοπέμπτου.

‘’Κατ’ αρχάς να αναφέρω ότι δεν έχουμε ιδιαίτερα παράπονα για οχληρία, δυνατή μουσική κτλ.. Είναι μεμονωμένα τα περιστατικά και δεν μπορώ να ότι έφτασε σε τέτοιο βαθμό το θέμα που να μπορεί να θεωρηθεί ως πρόβλημα. Θα απαντήσουμε στο ερώτημα του κ. Θεοπέμπτου για το τι γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις’’. 

η

Τι ισχύει για τη δυνατή μουσική - Στο Τμήμα Δασών οι καταγγελίες

‘’Υπάρχει σχετική νομοθεσία για την ένταση της μουσικής. Δεν μπορεί να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. Πάνω από συγκεκριμένη ένταση απαγορεύεται. Όποιος θέλει να καταγγείλει κάποιο περιστατικό μπορεί να επικοινωνήσει με τον δασικό σταθμό που βρίσκεται κοντά στον εκδρομικό χώρο (ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ) ή ακόμα και στο 1407 και να αναφέρει το περιστατικό. Σε τέτοιες περιπτώσεις Λειτουργός του Τμήματος Δασών μπορεί να μεταβεί στο χώρο και να προχωρήσει σε παραίνεση και οδηγίες όπως χαμηλώσει η ένταση της μουσικής ή όπως σταματήσει η οχληρία γενικότερα. Ειδικά το θέμα της Μουσικής ρυθμίζεται από τη νομοθεσία και δεν τίθεται θέμα συζήτησης. Όταν χρειαστεί μπορούμε να ζητήσουμε και την βοήθεια της αστυνομίας και για να επιβληθεί η τάξη’’.

Ειδικός όρος για μουσική σε εκδηλώσεις

‘’Όταν παραχωρούμε άδεια για να γίνει μια οργανωμένη εκδήλωση σε εκδρομικό χώρο τους βάζουμε όρο όπως η μουσική να βρίσκεται σε συγκεκριμένα όρια για να μην ενοχλούνται άλλοι επισκέπτες που βρίσκονται στο χώρο’’. 

Αυτονόητος ο αλληλοσεβασμός

‘’Είναι αυτονόητο ότι ο ένας πρέπει να σέβεται τον άλλο. Θέλουμε ο κόσμος να απολαμβάνει το χώρο, σε κόσμια πλαίσια γιατί ο ένας κάθεται κοντά στον άλλο να μην υπάρχει ενόχληση’’.

Συχνές περιπολίες

‘’Το προσωπικό του Τμήματος Δασών στα πλαίσια των περιπολιών περνά συχνά από τους εκδρομικούς χώρους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν δει κάτι που παραβιάζει τους κανόνες του χώρου, άναμμα φωτιάς εκτός των προκαθορισμένων σημείων π.χ. ή κάποιους με οποιονδήποτε τρόπο ενοχλούν σαφώς και μπορεί να παρέμβει’’.

Όλες οι πληροφορίες για τους εκδρομικούς χώρους

Στα Κρατικά Δάση της Κύπρου έχουν δημιουργηθεί και διαχειρίζονται από το Τμήμα Δασών, 44 εκδρομικοί χώροι συνολικής χωρητικότητας περίπου 23500 ατόμων. 

Οι εκδρομικοί χώροι διαθέτουν όλες τις βασικές διευκολύνσεις για τους εκδρομείς που επιθυμούν να απολαύσουν ένα υπαίθριο γεύμα κατά τις επισκέψεις τους. Στους εκδρομικούς χώρους μπορείς να βρεις υπηρεσίες όπως τραπέζια, παγκάκια, κάδους απορριμμάτων, αποχωρητήρια και όπου επιτρέπεται, χώρους για ψησταριές για την ετοιμασία φαγητού.  Διαβάστε εδώ το αναλυτικό ρεπορτάζ της offsite για όλους τους εκδρομικούς χώρους της Κύπρου. 

 

Home