Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Παρεμβάσεις Επιτρ. Περιβάλλοντος για παράνομες δραστηριότητες

Offsite Team -
07.06.2019 - 11:11

Παρεμβάσεις Επιτρ. Περιβάλλοντος για παράνομες δραστηριότητες

Thumbnail
Απολογισμός για το έτος

Από το Μάρτιο του 2018 έως και τον Μάιο του 2019 το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος χειρίστηκε 74 παράπονα πολιτών και οργανωμένων συνόλων με επιστολές και περίπου 120 τηλεφωνικά που αφορούσαν κυρίως παράνομη εναπόθεση σκουπιδιών, παράνομη υλοτομία, κόψιμο δέντρων σε πάρκα και κατοικημένες περιοχές, χωροθέτηση έργων με επιπτώσεις στο περιβάλλον, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, πρατήρια βενζίνης σε κατοικημένες περιοχές και παράνομη λατόμηση.

Η Ιωάννα Παναγιώτου παρουσίασε την Παρασκευή σε δημοσιογραφική διάσκεψη το έργο του Γραφείου της με αναφορά σε παρεμβάσεις και συντονισμό ενεργειών, στις συμβουλευτικές δράσεις και στις διάφορες εκστρατείες που αναλαμβάνει για ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Όπως ανέφερε η κ. Παναγιώτου, βασικός πυλώνας πολιτικής και δράσης του Γραφείου της είναι η  υιοθέτηση της  βιώσιμης ανάπτυξης οριζόντια, σε όλες της πολιτικές του κράτους και τις δραστηριότητες της κοινωνίας στη βάση της ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών καθώς και των Ευρωπαϊκών πολιτικών όπως προκύπτουν από τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες.

Προτεραιότητα, μεταξύ άλλων, δίνεται στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης για επισιτιστική ασφάλεια, βελτίωση της διατροφής και προαγωγή της βιώσιμης αγροτικής παραγωγής, δημιουργία ασφαλών πόλεων, καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της, βιωσιμότητα των ωκεανών και θαλασσίων πόρων και προστασία της βιοποικιλότητας.

Η κ. Παναγιώτου είπε ότι στη διάρκεια του 2018 το Γραφείο της συμμετείχε σε 19 Δημόσιες Διαβουλεύσεις και 7 το 2019 με γραπτές απόψεις για θέματα όπως η αναθεώρηση των τεσσάρων μεγάλων τοπικών σχεδίων Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου

Ανασκόπηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Βελτίωση της Ποιότητας του Αέρα στην Κύπρο , το Προσχέδιο πρότασης για τη στρατηγική που αφορά τη διαχείριση των υδάτων και αντιμετώπιση της ανομβρίας, την αναβάθμιση των συνθηκών ασφάλειας των ποδηλατιστών και ενθάρρυνση της περαιτέρω χρήσης του ποδηλάτου, τη διαχείριση των δημοτικών Αποβλήτων  και την ανασκόπηση του Εθνικού σχεδίου δράσης για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στην Κύπρο.

Η Επίτροπος ανέφερε ότι στάλθηκαν από το Γραφείο της 82 επιστολές το 2018 και 24 επιστολές το 2019, μεταξύ άλλων, για τις περιβαλλοντικές πιέσεις από την ανάπτυξη στην περιοχή «Θαλασσινές Σπηλιές» του Δήμου Πέγειας, για τα Τοπικά Σχέδια Δράσης για τα δημοτικά απόβλημτα, για την προστασία και ευημερία των ζώων, για την προστασία Λίμνης Παραλιμνίου, τη Δημιουργία μονοθεματικού πάρκου κροκοδείλων στο Δασάκι της Άχνας και τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από την ακτογραμμή της Λάρνακας στο Βασιλικό.

 Στην διάσκεψη η Επίτροπος αναφέρθηκε στην παρουσία του Γραφείου της σε επιτροπές της Βουλής για πληθώρα θεμάτων και στις πρωτοβουλίες για συντονισμό αρμοδίων Υπουργείων και/ή Τμημάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Φορέων της Κοινωνίας για σωρεία περιβαλλοντικών θεμάτων καθότι τα πλείστα θέματα περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης είναι οριζόντια.

Το Γραφείο της Επιτρόπου το 2018 πραγματοποίησε 117 παρουσιάσεις για πληθώρα περιβαλλοντικών θεμάτων σε 30 Νηπιαγωγεία, 75 Δημοτικά, 9 Γυμνάσια και 3 Λύκεια. To 2019 πραγματοποιήθηκαν 85 παρουσιάσεις σε 4 Νηπιαγωγεία, 44 Δημοτικά, 8 Γυμνάσια, 4 Λύκεια και τεχνικές σχολές.  

Κατά μέσο όρο εκπαιδεύονται μέσω αυτών των παρουσιάσεων 15, 000 μαθητές και 1, 700 εκπαιδευτικοί κάθε χρόνο.

Η κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε και στις εκστρατείες του Γραφείου της σε εξέλιξη, όπως το Let`s do it Cyprus! ΚαθαρίΖΩ την Κύπρο,

Beat plastic Cyprus, Λέμε όχι στο πλαστικό καλαμάκι, Zero waste, Οικιακή Κομποστοποίηση, Green Offices κλπ.  

Home