Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πέραν των 150 ελέγχων για το διάταγμα του Υπ. Υγείας

Offsite Team -
13.03.2020 - 11:52

Πέραν των 150 ελέγχων για το διάταγμα του Υπ. Υγείας

Thumbnail
Μια καταγγελία στη Λευκωσία

Συνεχίζονται οι έλεγχοι της Αστυνομίας σε υποστατικά σε όλη την Κύπρο, στο πλαίσιο της εφαρμογής του διατάγματος του Υπουργού Υγείας για απαγόρευση συγκέντρωσης πέραν των 75 ατόμων σε κλειστούς χώρους, δυνάμει του Περί Λοιμοκάθαρσης Νόμου.

 

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Στέλιος Στυλιανού ανέφερε ότι από χθες το απόγευμα μέχρι σήμερα το πρωί έχουν διενεργηθεί πέραν των 150 ελέγχων, παγκύπρια, και έγινε μια καταγγελία ενός υποστατικού στη Λευκωσία, εντός του οποίου βρίσκονταν συνολικά 102 άτομα αντί 75.

 

Ο κ. Στυλιανού είπε ότι η Αστυνομία θα συνεχίσει τη διενέργεια ελέγχων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, χωρίς ωστόσο οι καταγγελίες να αποτελούν αυτοσκοπό, αφού απώτερος στόχος του διατάγματος και της νομοθεσίας, όπως είπε, είναι ο περιορισμός της εξάπλωσης του κορωνοϊού και της προστασίας της ανθρώπινης υγείας.  

 

Ο κ. Στυλιανού προέτρεψε όλους να δείξουν αίσθημα ευθύνης και υπευθυνότητας αυτή την κρίσιμη περίοδο και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της Αστυνομίας για αντιμετώπιση της δύσκολης αυτής κατάστασης, εφαρμόζοντας το σχετικό διάταγμα.

 

Ερωτηθείς αν γίνονται έλεγχοι και σε εκκλησίες, ο κ. Στυλιανού παρέπεμψε στο διάταγμα για να αναφέρει ότι οι εκκλησίες δεν εξαιρούνται από τους χώρους όπου θα πρέπει να εφαρμόζεται η απαγόρευση συγκέντρωσης πέραν των 75 ατόμων.  

 

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ερωτηθείς κατά πόσο τα μέτρα αφορούν και τον εκκλησιασμό, είχε δηλώσει ότι «απαγορεύεται η διεξαγωγή εκδηλώσεων και άλλων μαζικών συγκεντρώσεων άνω των 75 ατόμων, άρα απαγορεύεται», ενώ είπε ότι «είναι ποινικό αδίκημα αν γίνονται αυτές οι εκδηλώσεις άνω των 75 ατόμων».  

Η Ιερά Σύνοδος, με ανακοίνωσή της, είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων,  ότι «η εκκλησία θα τελεί ανελλιπώς τις ακολουθίες της και πως οι πιστοί, όπως πάντα, καλούνται να συμμετέχουν σ’ αυτές, χωρίς να εξαναγκάζονται προς τούτο. Ούτε και θα μπορούσαμε να υποδείξουμε σε κάποιον ότι πρέπει να αποχωρήσει από μια ακολουθία, γιατί έχει συμπληρωθεί ο επιτρεπόμενος αριθμός, σαν να επρόκειτο για οποιαδήποτε συνάθροιση».

Σύμφωνα με το άρθρο (ι) του διατάγματος, μέχρι και την 31η Μαρτίου 2020, απαγορεύεται η συγκέντρωση και η παραμονή στον ίδιο, ενιαίο κλειστό χώρο, ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσεως, πέραν των 75 ατόμων συνολικά, στο πλαίσιο του σχεδιασμού και των μέτρων που λαμβάνονται για αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού.  

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση παράβασης του διατάγματος και της νομοθεσίας προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι έξι μηνών ή σε πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τις 450 λίρες Κύπρου ή και τις δύο ποινές μαζί. 

Home