Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Περδίος: Προσελκύουν τουρίστες τα Χριστουγεννιάτικα Χωριά

Offsite Team -
06.12.2022 - 06:30

Περδίος: Προσελκύουν τουρίστες τα Χριστουγεννιάτικα Χωριά

Τι θα δουν και τι μπορούν να κάνουν οι επισκέπτες - Αυξημένη η επισκεψιμότητα

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΑ

Από τις 26 Νοεμβρίου μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου 2023, 7 χωριά έβαλαν τα γιορτινά τους και υποδέχονται πλήθος πολιτών. 

Ο θεσμός των Χριστουγεννιάτικων χωριών, που αγκαλιάστηκε από τους πολίτες, είναι μια ξεχωριστή πρωτοβουλία, η οποία περιλαμβάνεται στις προσπάθειες του Υφυπουργείου Τουρισμού για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος μέσω συγκεκριμένων σημάτων ποιότητας.

Φέτος, λειτουργούν Χριστουγεννιάτικα χωριά στον Αγρό, την Δερύνεια, την Καλαβασό, τον Καλοπαναγιώτη, την Κυπερούντα, το Φικάρδου και την Πόλη Χρυσοχούς.

Ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, φιλοξενήθηκε την Δευτέρα (5/12) στην εκπομπή Offsite on Air και στο αρχικό του σχόλιο σημείωσε πως ήδη από το πρώτο Σαββατοκύριακο (26-27 Νοεμβρίου) ο κόσμος που τα επισκέφθηκε είναι πέραν των προσδοκιών, προσθέτοντας ότι ο θεσμός αυτός θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια.

«Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με πέρυσι, είναι πως φέτος έχουμε την ευκαιρία να πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις. Σερβίρουμε και φαγητό το οποίο κατά την περσινή χρονιά δεν μπορούσαμε να κάνουμε λόγω της πανδημίας. Φέτος που μας δόθηκε η ευκαιρία να ανοίξουμε τις υπηρεσίες που προσφέρονται, βλέπουμε πως και το ενδιαφέρον του κόσμου είναι μεγαλύτερο».

Ο κ. Περδίος τόνισε πως αυτό που ικανοποιεί ιδιαίτερα, είναι πως πλήθος κόσμου από το εξωτερικό, -είτε είναι άτομα που διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο, είτε επισκέφθηκαν τώρα την Κύπρο- επισκέπτονται τα Χριστουγεννιάτικα χωριά.

Αναφορικά με το πόσες αιτήσεις έγιναν φέτος και με τις αντιδράσεις που υπήρξαν από χωριά που δεν επιλέχθηκαν ο υφυπουργός Τουρισμού, δήλωσε ότι «βγάλαμε ένα σχέδιο χορηγιών για φέτος το οποίο ήταν ανοικτό για όλες τις κοινότητες της Κύπρου αλλά και όλους τους απομακρυσμένους Δήμους. Είχαμε συνολικά 12 αιτήσεις από τις οποίες οι 7 ήταν στο επίπεδο που θέλαμε. Και αυτή είναι η απάντησή μου στις κοινότητες που δεν κατάφεραν να μπουν στο σχέδιο για να λάβουν επιχορήγηση. Δεν κάναμε αυτή την πρωτοβουλία για να έχουμε Χριστουγεννιάτικα χωριά για 2-3 ημέρες ή 2-3 εβδομάδες. Δώσαμε και πολλή σημασία σε ό,τι αφορά τα μόρια αξιολόγησης, στο ποιοτικό κομμάτι. Δηλαδή, πόσα σπιτάκια θα υπήρχαν, τι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν». 

Η εικόνα του τουρισμού

Σε σχέση με τον τουρισμό, ο κ. Περδίος ανέφερε πως «σε ό,τι αφορά τον χειμώνα, βλέποντας και τους αριθμούς επιβατών, κάθε μήνας που περνά τα ποσοστά μας είναι όλο και πιο κοντά στους αριθμούς του 2019. Σε ό,τι αφορά τις τουριστικές αφίξεις κινούμαστε στο 80% του 2019 και σε έσοδα στο 90%. Ο χειμώνας θα συνεχίσει να έχει κινητικότητα. Και ο Νοέμβριος φαίνεται να πήγε καλά».

Το πτητικό πρόγραμμα των αεροπορικών εταιρειών για τον φετινό χειμώνα, ο υφυπουργός το χαρακτήρισε σε αρκετές περιπτώσεις καλύτερο από το αντίστοιχο του χειμώνα το 2019 (με την Ρωσία και την Ουκρανία να έχουν αφαιρεθεί από τα σύνολα των διαθέσιμων θέσεων).

Καταληκτικά για το 2023, ο κ. Περδίος σημείωσε πως από τα ταξίδια που έγιναν στο εξωτερικό, δεν έχουν λάβει μηνύματα ανησυχίας. «Φαίνεται πως συνεχίζει να υπάρχει διάθεση για ταξίδι. Παρ’όλη την γεωπολιτική κρίση και την κρίση του πληθωρισμού, το ταξίδι είναι ίσως από τα τελευταία έξοδα που θα κοπεί από τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών».

Δείτε στο βίντεο όλα όσα δήλωσε ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος

Home