Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Περιμετρικός: Δεκέμβρη ανοίγει από higwhay μέχρι Τσερίου (ΧΑΡΤΕΣ)

Offsite Team -
21.01.2023

Περιμετρικός: Δεκέμβρη ανοίγει από higwhay μέχρι Τσερίου (ΧΑΡΤΕΣ)

ΧΑΡΤΕΣ/Ανοίγει σήμερα η νέα έξοδος στις Χαλεπιανές-10 Απριλίου «καθαρίζει» ο αυτοκινητόδρομος από έργα-Έπεται η Φάση Β3

Του Σωτήρη Νικηφόρου

Τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στην κυκλοφορία η Α’ Φάση του Περιμετρικού Λευκωσίας, ένα πολύ μεγάλο έργο που αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στην άμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος ειδικά στην είσοδο της πρωτεύουσας. Η Α' Φάση του Περιμετρικού θα ξεκινά από τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού (έξοδος παρά τον κόμβο της Βιομηχανικής περιοχής Ιδαλίου) και θα φτάνει μέχρι τα φώτα τροχαίας που βρίσκεται το εργοστάσιο σκυροδέρματος GCC όπου θα κατασκευαστεί τερματικός ανισκόπεδος κόμβος στη Τσερίου. 

Θυμίζουμε ότι συνολικά η κατασκευή του Περιμετρικού Αυτοκινητοδρόμου Λευκωσίας περιλαμβάνει 5 Φάσεις. (Λεπτομέρειες και χάρτες για όλες της φάσης στη συνέχεια του ρεπορτάζ). Το συνολικό κόστος εκτιμάται στα €350 εκατομμύρια.

Δείτε πιο κάτω τον χάρτη με όλες τις φάσεις.

(ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ)

PERIMETRIKOSLEFKOSIAS

Ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, δήλωσε πρόσφατα πως η τροχαία κίνηση θα μειωθεί κατά 25% στην είσοδο της Λευκωσίας, με την παράδοση της Α’ φάσης του Περιμετρικού δρόμου,

Η OffsiteNews επικοινώνησε με τον Μηχανικό και Υπεύθυνο του έργου κ. Λάζαρο Λαζάρου για να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για την πορεία του έργου αλλά και τα σχετικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στον αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας - Λεμεσού. 

Ανοίγει σήμερα η νέα έξοδος στον αυτοκινητόδρομο στην περιοχή Χαλεπιανών. 

Αρχικά ο κ. Λαζάρου μας ανέφερε ότι σήμερα Σάββατο 21/1, στις 15.00 το απόγευμα, θα δοθεί στην κυκλοφορία η νέα έξοδος από τον υφιστάμενο Αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού προς τον παρακαμπτήριο δρόμο Τσερίου (Χαλεπιανές). Η έξοδος παρέμεινε κλειστή για την τροχαία κίνηση στο πλαίσιο Κατασκευής του Περιμετρικού Αυτοκινητοδρόμου Λευκωσίας (Φάση Α1).

Κλειστή μόνο για σήμερα Σάββατο η έξοδος προς Βιομηχανική Ιδαλίου

Παράλληλα, μόνο για σήμερα Σάββατο 21/1, θα κλείσει η έξοδος της το Σάββατο 21/1/2023, από η ώρα 06:00 το πρωί μέχρι η ώρα 17:00 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στα πλαίσια Κατασκευής του Περιμετρικού Αυτοκινητοδρόμου Λευκωσίας Φάση Α1, η νέα έξοδος του υφιστάμενου αυτοκινητοδρόμου Λευκωσίας – Λεμεσού από Λευκωσία προς τον παλαιό δρόμο Λευκωσίας - Λεμεσού και τη Βιομηχανική Περιοχή Ιδαλίου θα είναι κλειστή για την τροχαία κίνηση.

Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών, η τροχαία κίνηση προς τη Βιομηχανική Περιοχή Ιδαλίου θα διεξάγεται μέσω της εξόδου παρά τη Βιομηχανική περιοχή Λατσιών και των παλαιών δρόμων Λευκωσίας - Λεμεσού. Οι οδηγοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν δηλαδή από την προηγούμενη έξοδο των Λατσιών. 

Τα επόμενα βήματα - Ποιοι δρόμοι κλείνουν, ποιοι ανοίγουν

Ο κ. Λαζάρου μας ανέφερε ότι σε δύο περιπου εβδομάδες, θα κλείσει για δύο μήνες η έξοδος από την Βιομηχανική Ιδαλίου προς τον αυτοκινητόδρομο με κατεύθυνση τη Λεμεσό. Σκοπός είναι να κατασκευαστεί η νέα έξοδος και να ολοκληρωθεί ο νέος κόμβος της Βιομηχανικής Ιδαλίου. Το έργο αυτό αναμένεται να παραδοθεί στις 10 Απριλίου. 

Το Σαββατοκύριακο 18-19 Φεβρουαρίου, θα μετατοπιστούν οι 4 λωρίδες του αυτοκινητόδρομου στην προηγούμενη τους θέση. 

Η υπέργεια γέφυρα που διασταυρώνει τον αυτοκινητόδρομο θα συμπληρωθεί γύρω στις 20 Μαρτίου ενώ οι δύο υπόγειες διαβάσεις έχουν ήδη ολοκληρωθεί. 

Η Δευτέρα 10 Απριλίου θα είναι σημαντική μέρα αφού θα ολοκληρωθούν όλα τα έργα που επηρέαζαν τον αυτοκινητόδρομο και θα δοθούν κανονικά όλες οι λωρίδες στην κυκλοφορία. Ο αυτοκινητόδρομος δηλαδή, θα ''καθαρίσει'' από τα έργα στις 10 Απριλίου. 

Δεκέμβριο έτοιμη η Α’ φάση του Περιμετρικού

Ο κ. Λαζάρου ανέφερε ότι τα χρονοδιαγράμματα τηρούνται κανονικά και η Α’ Φάση του περιμετρικού θα παραδοθεί σε κυκλοφορία στο τέλος του 2023.

Λεπτομέρειες για την Α' φάση

Η Φάση Α1 διαλαμβάνει αυτοκινητόδρομο μήκους 7,5 χλμ, για σύνδεση του υφιστάμενου αυτοκινητόδρομου Α1 (Λεμεσού – Λευκωσίας) παρά τον κόμβο της Βιομηχανικής περιοχής Ιδαλίου με την Λεωφόρο Τσερίου, παρά την βιοτεχνική περιοχή Λακατάμιας. Περιλαμβάνει επίσης, 10 χλμ συνδετήριων δρόμων, δύο ανισόπεδους κόμβους παρά τη βιομηχανική περιοχή Ιδαλίου για σύνδεση με τον υφιστάμενο αυτοκινητόδρομο και την παρακείμενη περιοχή, έναν ανισόπεδο κόμβο παρά τη βιομηχανική περιοχή Τσερίου και το Ολυμπιακό Σκοπευτήριο και έναν ισόπεδο τερματικό κυκλικό κόμβο στη Λεωφόρο Στροβόλου/Τσερίου. Θα γίνει ουσιαστικά τερματικός ανισόπεδος κυκλικός κόμβος στη Τσερίου. Ο κόμβος θα είναι κοντά στα φώτα τροχαίας που βρίσκεται το εργοστάσιο σκυροδέρματος GCC. Το κόστος κατασκευής για την Φάση Α1 ανέρχεται στα €62 εκ. συν ΦΠΑ. Το έργο υλοποιεί η Cyfield Construction Ltd μετά από διαγωνισμό προσφορών.

Δείτε χάρτη με την Α’ φάση (Κόκκινη γραμμή)

Φ

Καλοκαίρι προκήρυξη προσφορών για Φάση Β3 - Δεκέμβρη ξεκινούν τα έργα

Με την ολοκλήρωση της Α’ φάσης, τον Δεκέμβριο δηλαδή, αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα για ένα μέρος της Β' φάσης και συγκεκριμένα την φάση Β3. Στόχος είναι μέσα στο καλοκαίρι περίπου να προκηρυχθούν οι προσφορές για το έργο, και τέλος του έτους να αρχίσουν τα κατασκευαστικά έργα. 

Η φάση Β΄ αφορά την επέκταση του αυτοκινητόδρομου μέχρι τον υφιστάμενο δρόμο Λευκωσίας-Παλαιχωρίου, είναι μήκους 5,7 χλμ. και διαλαμβάνει 3,2 χλμ. υπογειοποιημένο τμήμα στη Λακατάμια και 3 ανισόπεδους κόμβους. Το κόστος της φάσης αυτής υπολογίζεται προκαταρκτικά σε €130 εκ. περίπου. Η Φάση Β3 θα συνδέει τον δρόμο Λακατάμιας-Δευτεράς με τη Φάση Γ.

Χάρτης της Β' Φάσης (Μαύρη και μπλε γραμμή)

Β' φαση

Η φάση Γ΄ του έργου αφορά το τμήμα του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Παλαιχωρίου από Ανθούπολη μέχρι Ανάγυια, είναι μήκους 7 χλμ. με τέσσερις ανισόπεδους κόμβους και το κόστος της υπολογίζεται γύρω στα €90 εκ.. (Δείτε χάρτη πιο κάτω μαζί με Ε' φάση)

Η φάση Δ΄ αφορά επεκτάσεις του περιμετρικού, ανατολικότερα της φάσης Α΄ μέχρι τη Βιομηχανική Περιοχή Γερίου, είναι μήκους 5 χλμ. περίπου, με 2 ανισόπεδους κόμβους. Το κόστος υπολογίζεται στα €35 εκατ.

Δείτε χάρτη της Δ' Φάσης (Η μαύρη γραμμή δεξιά από τον αυτοκινητόδρομο)

δ

Η φάση Ε΄ αφορά επέκταση δυτικότερα της φάσης Γ΄ μέχρι τον αυτοκινητόδρομο Κοκκινοτριμιθιάς-Τροόδους, είναι μήκους 4,5 χλμ., με 2 ανισόπεδους κόμβους. Το κόστος υπολογίζεται σε €55 εκατ.

Δείτε χάρτη με την Γ' φάση (πράσινη γραμμή) και την Ε' φάση (μαύρη γραμμή)

GE

32 χιλιόμετρα συνολικά 

Με την ολοκλήρωση του ο Περιμετρικός θα συνδέσει περιφερειακά τους κύριους ακτινωτούς δρόμους Λευκωσίας – Λεμεσού( Α1), Λευκωσίας – Κοκκινοτριμιθιάς (Α9) και τον προτεινόμενο αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Παλαιχωρίου. Αποτελείται από οδικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων μήκους 32 χλμ. περίπου, στο οποίο περιλαμβάνεται και τμήμα του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Παλαιχωρίου μήκους 7 χλμ., καθώς και πέραν των 25 χλμ. οδικού δικτύου δρόμων πρωταρχικής σημασίας και δρόμων του δευτερεύοντος οδικού δικτύου που συνδέονται με το Εθνικό Οδικό Δίκτυο αυτοκινητοδρόμων.  Θα λειτουργεί ως ένας δακτύλιος, συμβάλλοντας στην ουσιαστική αποσυμφόρηση των αστικών δρόμων της πρωτεύουσας. 

Home