Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Περίπου 1 στις 3 δασικές πυρκαγιές στην Κύπρο είναι κακόβουλη

Offsite Team
- 11.05.2020

Περίπου 1 στις 3 δασικές πυρκαγιές στην Κύπρο είναι κακόβουλη

Thumbnail
Τι λένε τα στατιστικά / Πόσα εκτάρια καίγονται τον χρόνο στην Κύπρο / Τι γίνεται με τα αεροσκάφη πυρόσβεσης της ΕΕ

Το Τμήμα Δασών, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, πληροφορεί το κοινό, ότι η περίοδος από 11 μέχρι 17 Μαΐου, έχει οριστεί ως η «Εβδομάδα Προστασίας Δασών», για το έτος 2020. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, μέσω μιας σειράς προγραμματισμένων εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, θα καταβληθεί προσπάθεια για διαφώτιση και ευαισθητοποίηση του συνόλου της κοινωνίας, για τη σημασία των δασών και για την ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας τους από τις πυρκαγιές.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<<

Οι δασικές πυρκαγιές είναι απειλή που εντάσσεται στην κατηγορία των φυσικών καταστροφών και αποτελούν ένα μεγάλο και δύσκολο πρόβλημα που συνιστά και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως θέμα ασφάλειας. Επιπρόσθετα, το πρόβλημα των πυρκαγιών αναμένεται ότι θα χειροτερεύει συνεχώς, εξαιτίας της εγκατάλειψης της υπαίθρου και της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της τελευταίας 20ετίας, στην Κύπρο εκδηλώνονται κατά μέσο όρο 156 δασικές πυρκαγιές κάθε χρόνο, οι οποίες κάνουν στάχτη 2299 εκτάρια, εκ των οποίων 223 εκτάρια κρατικό δάσος. Κατά το προηγούμενο έτος,  καταγράφηκαν 99 δασικές πυρκαγιές που κατέκαψαν έκταση 733 εκταρίων, από τα οποία, 106 εκτάρια κρατικό δάσος. Ο απολογισμός της περσινής αντιπυρικής περιόδου κρίνεται ως πολύ θετικός, αφού τόσο ο συνολικός αριθμός των δασικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν, αλλά κυρίως η συνολική καμένη έκταση, ήταν σημαντικά μικρότερη σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μέσους όρους της τελευταίας 20ετίας.  

Ωστόσο, τα πιο πάνω θετικά αποτελέσματα επισκιάζονται από το πολύ υψηλό ποσοστό των κακόβουλων πυρκαγιών το οποίο την 20ετία 2000-2019, ανέρχεται στο 23% και που το προηγούμενο έτος ανήλθε στο  33%, κάτι που προβληματίζει ιδιαίτερα όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Δυστυχώς, κάποιοι ασυνείδητοι συμπολίτες μας, επιλέγουν να καταστρέφουν εσκεμμένα τον περιβαλλοντικό πλούτο του τόπου μας και αυτό σίγουρα δεν πρέπει να το επιτρέψουμε να συνεχιστεί.

Το φετινό καλοκαίρι αναμένεται δύσκολο και πάλι, αφού εκτός από τον αυξημένο κίνδυνο έναρξης και επέκτασης πυρκαγιών, λόγω της έντονης βλάστησης που παρατηρείται σε κάθε σημείο του νησιού ως αποτέλεσμα της ευλογημένης πολυομβρίας, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες έχουν να αντιμετωπίσουν και τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω της πανδημίας του COVID-19.

Το Τμήμα Δασών, με στόχο τη βέλτιστη δυνατή ετοιμότητα συνεχίζει να υλοποιεί σειρά μέτρων, όπως είναι η συντήρηση αντιπυρικών υποδομών, η λήψη μέτρων πυροπροστασίας περιμετρικά χώρων μεγάλης επικινδυνότητας, η εκτέλεση δασοκομικών εργασιών, η πρόσληψη δασοπυροσβεστών και πυροφυλάκων, η συντήρηση του στόλου των πυροσβεστικών οχημάτων, η συντήρηση των πυροσβεστικών αεροπλάνων, η εκπαίδευση του προσωπικού, η εφαρμογή προγράμματος επιφυλακής για τους δασικούς υπαλλήλους, η εκτέλεση έμφορτων περιπολιών από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, η λειτουργία πυροφυλακίων και θέσεων παρατήρησης, η διενέργεια διαφωτιστικής εκστρατείας για ευαισθητοποίηση του κοινού και άλλα.

Παράλληλα, το Τμήμα Δασών προχωρεί στη σταδιακή υλοποίηση και εφαρμογή σειράς νέων μέτρων πρόληψης, ετοιμότητας και κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών, εκ των οποίων ξεχωρίζουν τα ακόλουθα δύο:

  • Ετοιμασία Σχεδίων Διαχείρισης της Βλάστησης με στόχο την πυροπροστασία των Δασών και των παραδασόβιων Κοινοτήτων. Στα Σχέδια περιλαμβάνεται μια σειρά μέτρων διακοπής της συνέχειας-μείωσης της καύσιμης ύλης, με σκοπό τη μείωση του κινδύνου έκρηξης και επέκτασης των πυρκαγιών, τόσο σε κρατικά δάση, όσο και σε περιοχές που συνορεύουν με τα κρατικά ή ιδιωτικά δάση. Από τα πιο σημαντικά στοιχεία του σχεδιασμού είναι η προστασία των κοινοτήτων από τις δασικές πυρκαγιές με τη δημιουργία ενός δακτυλίου προστασίας περιμετρικά κάθε κοινότητας.
  • Κατασκευή διαύλου προσγείωσης αεροσκαφών. Για σκοπούς μείωσης του χρόνου ανταπόκρισης των πυροσβεστικών αεροπλάνων, βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία ενός διαύλου σε περιοχή της κοινότητας  «Μάμμαρι». Στόχος είναι η ολοκλήρωση των αναγκαίων κατασκευαστικών έργων, για να τεθεί σε λειτουργία κατά την τρέχουσα περίοδο υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών.

Τη φετινή αντιπυρική περίοδο, της προσπάθειας πρόληψης και κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών, θα συνδράμουν και  έξι συνολικά πρωτεύοντα πτητικά μέσα. Πιο συγκεκριμένα, θα συνδράμουν, τα δύο αεροπλάνα του Τμήματος Δασών, τα δύο μισθωμένα αεροπλάνα (από Ισπανία) και τα δύο μισθωμένα ελικόπτερα (από Ρωσία). Επιπρόσθετα, θα συμμετέχουν ως δευτερεύοντα πτητικά μέσα, όποτε παραστεί ανάγκη, τα ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομίας και των Βάσεων.

Σε ό,τι αφορά τα δύο μισθωμένα αεροπλάνα, μετά από αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την ΕΕ, αυτά έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό της μεταβατικής περιόδου στο πλαίσιο του προγράμματος rescEU και έτσι το μεγαλύτερο μέρος του κόστους μίσθωσης τους (75%) για τη φετινή χρονιά, θα καλυφθεί από χρηματοδότηση της ΕΕ, με ποσό που ανέρχεται γύρω στο ένα εκατομμύριο ευρώ. Επιπρόσθετα, η Κύπρος έχει υποβάλει και πρόταση προς την ΕΕ για φιλοξενία στην Κύπρο, μιας εκ των βάσεων αεροπυρόσβεσης που θα δημιουργηθούν σε διάφορες χώρες της ΕΕ στο πλαίσιο πλήρους εφαρμογής του προγράμματος rescEU, όπου θα σταθμεύουν μόνιμα τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη. Αποτελεί σημαντική προτεραιότητα, αφού οι χώρες που θα φιλοξενήσουν τέτοιες βάσεις θα έχουν το πλεονέκτημα να τα χρησιμοποιούν για εθνικούς σκοπούς, όταν δεν χρησιμοποιούνται ή δεν είναι απαραίτητα για επιχειρήσεις αντιμετώπισης καταστροφών στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ένωσης.  

Τόσο το Τμήμα Δασών, όσο και όλες οι εμπλεκόμενες στην πυρόσβεση υπηρεσίες του τόπου, δηλώνουν την αποφασιστικότητά τους να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους με επιτυχία, κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο. Αυτό αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Μόνιμης Διατμηματικής Επιτροπής Πυρκαγιών, η οποία συστάθηκε το 2019 και συνέρχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα,  με σκοπό να συμβάλει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών και των πυρκαγιών υπαίθρου, όσο και στη διυπουργική συνάντηση υπό την προεδρία του Υπουργού Εσωτερικών στις 13 Απριλίου, 2020. Κατά την εν λόγω συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, λήφθηκαν  σημαντικές αποφάσεις, όπως η προώθηση πρότασης για διάθεση συντονιστικού αεροσκάφους ως πρωτεύοντος πτητικού μέσου με μίσθωση υπηρεσιών, καθώς και η πραγματοποίηση άσκησης των πτητικών μέσων με την επωνυμία «ΙΚΑΡΟΣ» για σκοπούς ασφάλειας των πτήσεων και αποτελεσματικότητας των επιχειρήσεων.     

Τα δάση μας αποτελούν ανεκτίμητο εθνικό πλούτο και κληρονομιά και η προστασία τους μπορεί να επιτευχθεί μόνο, με συλλογική προσπάθεια της πολιτείας και των πολιτών της. Είναι γι΄αυτό που απαιτείται από τον καθένα ξεχωριστά, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά λόγω των δύσκολων και των ιδιαζουσών συνθηκών που διανύουμε λόγω του κορωνοϊού, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις καθημερινές μας δραστηριότητες στο ύπαιθρο, αλλά και στις επισκέψεις μας στις δασικές περιοχές, ώστε να μη γινόμαστε πρόξενοι πυρκαγιάς από αλόγιστες ενέργειες. Τονίζεται ότι το κάψιμο χόρτων, αποκλαδιών και σκυβάλων απαγορεύεται, ενώ  η χρήση στο ύπαιθρο εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων που παράγουν θερμότητα, σπινθήρες ή φλόγα, όπως σμυρίλιο, οξυγονοκόλληση και ηλεκτροσυγκόλληση, πρέπει να αποφεύγεται.

Το μήνυμα της Εβδομάδας Προστασίας Δασών, το οποίο ευχόμαστε να περάσει σε κάθε συμπολίτη μας, είναι: «Αυτό το καλοκαίρι σπάζουμε την αλυσίδα της καταστροφής… Καμία σπίθα = Καμία πυρκαγιά».

Home