Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ποιες οι πιθανότητες να μεταδώσει τον ιό ο εμβολιασμένος

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα
- 23.07.2021

Ποιες οι πιθανότητες να μεταδώσει τον ιό ο εμβολιασμένος

Για ποιο λόγο μεταδίδουν λιγότερο οι εμβολιασμένοι

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Πολλές είναι οι απορίες των πολιτών αναφορικά με τα εμβόλια, τα άτομα που επέλεξαν να εμβολιαστούν και την μετάδοση του ιού. Μάλιστα, ειδικά μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων από πλευράς Κυβέρνησης ότι πλέον το SafePass είναι απαραίτητο για οπουδήποτε, φούντωσε η συζήτηση για τα εμβολιασμένα άτομα τα οποία δε χρειάζεται να υποβάλλονται σε rapid test κάθε 72 ώρες.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται διαφωνίες μεταξύ εμβολιασμένων ατόμων και ατόμων που δεν επέλεξαν -για τους δικούς τους λόγους- να εμβολιαστούν, για το κατά πόσο όσοι έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα μπορούν ή όχι να μεταδώσουν τον ιό.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Η Offsite με τη βοήθεια του Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής δρ Κωνσταντίνου Τσίουτη δίνει απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα

Αρχικά, όπως τόνισε ο δρ Τσιούτης γνωρίζουμε πως εμβολιασμένοι μεταδίδουν λιγότερο

«Αρχικές πληθυσμιακές μελέτες (δηλ.μελέτες σε πληθυσμούς όπου σύγκριναν θετικές στενές επαφές ανά κρούσμα, σε εμβολιασμένους και μη-εμβολιασμένους) έδειξαν μείωση της μετάδοσης τουλάχιστον κατά 50%, αν και πρόσφατες αναφορές ανεβάζουν το ποσοστό αυτό ακόμα περισσότερο».

Αυτό, σύμφωνα με τον Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, ενισχύεται από την παρατήρηση ότι οι εμβολιασμένοι έχουν χαμηλότερο ιικό φορτίο, το οποίο μειώνει την πιθανότητά τους να μεταδώσουν. 

Ωστόσο πρέπει να αναφερθεί πως από την άλλη «άτομα που μολύνθηκαν με τη μετάλλαξη Δέλτα είχαν πολύ (έως και 1000 φορές) μεγαλύτερο ιικό φορτίο, άρα και εμβολιασμένος να μολυνθεί με Δέλτα, μάλλον θα έχει αρκετά υψηλό ιικό φορτίο»

Συνεχίζοντας ο δρ Τσιούτης, ανέφερε πως «όσα κι αν γνωρίζουμε, η πανδημία κρύβει πολλά απρόοπτα και γι’αυτό δεν πρέπει να είμαστε κάθετοι στις απόψεις ή στις προβλέψεις μας».

Για ποιο λόγο μεταδίδουν λιγότερο

Εξηγώντας τον λόγο που οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν λιγότερο, ο δρ Τσιούτης σημείωσε πως αναπτύσσουν ικανή ανοσία ώστε να μειώσουν το φορτίο του ιού που τους προσβάλλει αφού το ανοσοποιητικό τους είναι ήδη προετοιμασμένο να τον αντιμετωπίσει μέσω του εμβολιασμού. 

«Η πιθανότητα να κολλήσουν, να μεταδώσουν, να αρρωστήσουν, είναι χαμηλότερη αλλά όχι μηδενική: η ανοσία που επιφέρει ο εμβολιασμός δεν είναι «αποστειρωτική» (sterilizing immunity) όπως ίσως παρατηρούμε σε άλλα νοσήματα μετά τον εμβολιασμό».

Ο κίνδυνος για τους εμβολιασμένους 

Την ίδια ώρα αξίζει να σημειωθεί πως και οι εμβολιασμένοι διατρέχουν κάποιο κίνδυνο και παρόλο που είναι κατά πολύ πιο προστατευμένοι, θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα, να αποφεύγουν τις πολλαπλές επαφές και να έχουν υψηλό δείκτη υποψίας σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα.

Σε ό,τι αφορά τα τεστ (PRC και rapid) οι εμβολιασμένοι δε χρειάζεται να υποβάλλονται κάθε 72 ώρες καθώς με την πάροδο 3 εβδομάδων από την 1η δόση του εμβολίου αυτόματα θεωρούνται του SafePass. 

Σχολιάζοντας το γεγονός αυτό ο δρ Τσιούτης επεσήμανε πως οι εμβολιασμένοι δεν εξαιρούνται του εργαστηριακού ελέγχου. Συνεχίζοντας εξήγησε πως «σε περίπτωση που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα, θα πρέπει να προβούν σε εργαστηριακό έλεγχο. Σε περίπτωση που έχουν συμπτώματα (όπως πυρετό, πονοκέφαλο, πονόλαιμο, ρινική καταρροή, βήχα), πρέπει να προβαίνουν σε τακτικό εργαστηριακό έλεγχο. Επίσης θα τους συμβούλευα, όπως συμβουλεύω όλο τον κόσμο, πριν πάνε σε κάποια κοινωνική εκδήλωση, πριν βρεθούν με άτομα ευπαθή (πχ.ηλικιωμένους, με χρόνια προβλήματα υγείας, ανοσοκατεσταλμένους), όπως και κάποιες μέρες μετά που θα έχουν βρεθεί σε χώρο με συνωστισμό ή με πολλά άτομα, να μη διστάζουν να κάνουν τεστ, τόσο για τη δική τους προστασία όσο και για την προστασία του συνόλου».

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Καταληκτικά ο δρ Τσιούτης επανέλαβε πως «αυτό θα πρέπει να το κάνουμε μέχρι να έχουμε φτάσει ένα αρκετά υψηλό (και προστατευτικό για την κοινωνία μας) ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης και θα γνωρίζουμε αρκετά για τη μεταδοτικότητα που συμβαίνει στην κοινωνία σε συνθήκες υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης».

Home