Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πόλυ Ιωάννου: Να αποτρέπονται τετελεσμένα όπως στο Βαρώσι

Offsite Team -
03.11.2021

Πόλυ Ιωάννου: Να αποτρέπονται τετελεσμένα όπως στο Βαρώσι

Thumbnail
Μιλώντας ενώπιον της γενικής συζήτησης της Ειδικής Πολιτικής Επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (4η Επιτροπή).

H Κύπρος θεωρεί απαραίτητη την παρουσία της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο για όσο μέρος της συνεχίζει να τελεί υπό ξένη κατοχή και θα πρέπει οι αποφάσεις που διέπουν τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ να λαμβάνονται με μοναδικό γνώμονα την κατάσταση επί του εδάφους και να αποτρέπουν τη δημιουργία τετελεσμένων ως αποτέλεσμα παράνομων πρακτικών, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των Βαρωσίων, τόνισε η Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Πόλυ Ιωάννου, μιλώντας ενώπιον της γενικής συζήτησης της Ειδικής Πολιτικής Επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (4η Επιτροπή).

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Αναφερόμενη στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ, η κ. Ιωάννου, αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, είπε ότι, ως κράτος υποδοχής της UNFICYP, η Κύπρος θεωρεί απαραίτητη την παρουσία της δύναμης για όσο μέρος της συνεχίζει να τελεί υπό ξένη κατοχή.

Η συνεισφορά της UNFICYP, σημείωσε, αντανακλάται στη σταθερότητα της κατάστασης ασφαλείας και τη δημιουργία περιβάλλοντος που να επιτρέπει τη διεξαγωγή της ειρηνευτικής διαδικασίας. Όλες οι αποφάσεις που διέπουν τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ, είπε, πρέπει να λαμβάνονται με μοναδικό γνώμονα την κατάσταση επί του εδάφους, ενώ μια από τις βασικές τους λειτουργίες πρέπει να είναι η αποτροπή της δημιουργίας τετελεσμένων ως αποτέλεσμα παράνομων πρακτικών, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των Βαρωσίων.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Όσον αφορά τις Ειδικές Πολιτικές Αποστολές, η κ. Ιωάννου τόνισε πως δεν πρόκειται απλά για εργαλείο ενθάρρυνσης των αντιμαχόμενων πλευρών να επιλύσουν τις μεταξύ τους διαφορές, αλλά για όχημα διασφάλισης του δίκαιου χαρακτήρα των συμφωνιών ειρήνης ανεξαρτήτως των συσχετισμών δυνάμεων των αντιπάλων. Τέτοιες αποστολές, σημείωσε, πρέπει να γνωρίζουν τα τοπικά δεδομένα μιας διένεξης και να διευκολύνουν την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων ψηλών προδιαγραφών οι οποίες να περιλαμβάνουν θεραπείες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τέλος, η κα Ιωάννου τόνισε πως ο ΟΗΕ πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία απάλειψης της αποικιοκρατίας και της ατελούς αποαποικιοποίησης, όπως επιβάλλουν οι κανόνες της διεθνούς έννομης τάξης, μέσω μιας συνεργατικής προσέγγισης στο πλαίσιο του οργανισμού. 

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home