Ποντικοφάρμακα: Ορατός ο κίνδυνος - Τι να προσέξουμε

Προσοχή μεγάλος κίνδυνος από ποντικοφάρμακα
Μεγάλος κίνδυνος για κατοικίδια και παιδιά

Πολλοί από εμάς θα πουν, "Σιγά, τόσο σημαντικό είναι τώρα αυτό;", κι όμως από ότι φαίνεται ο κίνδυνος είναι μεγάλος, τόσο για τους μικρούς μας φίλους(κατοικίδια) όσο και για τους ανθρώπους(παιδιά και ενήλικες).

Υπάρχει τεράστιο ζήτημα στην Κύπρο με την παράνομη πώληση και χρήση βιοκτόνων και ποντικοφαρμάκων και αυτό το έχει επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν, τόσο το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών όσο και οι αρμόδιοι φορείς μέσω του Τμήματος Γεωργίας.

Το ίδιο το Τμήμα Γεωργίας άλλωστε είναι αυτό που έχει παραδεχθεί την ύπαρξη περιστατικών δηλητηρίασης ανθρώπων, με πιο σοβαρή να εντοπίζεται στην ελεύθερη Αμμόχωστο όταν παιδί κατανάλωσε ποσότητα ποντικοφάρμακου.

Πολλές συσκευασίες ποντικοφαρμάκων, φέρουν την μορφή παιδικών σνακς ή γλυκών, κάτι που είναι ακόμα πιο ελκυστικό και συνάμα επικίνδυνο, ιδιαίτερα για τα παιδιά. 

Το Κίνημα Οικολόγων, το οποίο στο συγκεκριμένο ζήτημα θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι είχε έντονη εμπλοκή και δράση, άσκησε πιέσεις οι οποίες απέδωσαν καρπούς.

Το Τμήμα Γεωργίας έχει προχωρήσει σε καταγγελίες προσώπων που προμηθεύουν την αγορά, με αυτά τα παράνομα και επικίνδυνα δηλητήρια.

Ας είμαστε λοιπόν διπλά προσεκτικοί, τόσο με τα κατοικίδιά μας όσο και με τα ίδια μας τα παιδιά. Να μην αφήνουμε μόνα τους ασυνόδευτα και να μένουν εκτεθειμένα στον κίνδυνο του κάθε ασυνείδητου.

Αν αντιληφθούμε πως πωλούνται ή χρησιμοποιούνται από συγκεκριμένες εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα τέτοια προϊόντα, άμεσα πρέπει να το καταγγέλλουμε στον Κλάδο Αγροχημικών και Ζωοτροφών του Τμήματος Γεωργίας, ώστε να ληφθούν οι απαραίτητες ενέργειες, όπως προνοεί ο νόμος.

10