Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πώς βοηθά η χλωροκίνη ασθενείς με τον ιό - Τα δεδομένα στην Κύπρο

Σωτήρης Νικηφόρου
- 06.04.2020

Πώς βοηθά η χλωροκίνη ασθενείς με τον ιό - Τα δεδομένα στην Κύπρο

Thumbnail
Τι δηλώνει στην offsite ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης - Η βοήθεια, οι παρενέργειες και τα αποθέματα στην Κύπρο

Ένα από τα βασικότερα ιατρικά ‘’όπλα’’ ενάντια στον κορωνοϊο είναι αυτή τη στιγμή σε ολόκληρο τον πλανήτη η χλωροκίνη. Αρκετές μελέτες και αλλά και έμπρακτα πλέον σε ασθενείς, φαίνεται ότι η χλωροκίνη βοηθά αρκετά. Δεν θεραπεύει αλλά καταπραΰνει ουσιαστικά τα συμπτώματα και μικραίνει τον χρόνο των συμπτωμάτων. Μπορεί να γλιτώσει έναν ασθενή δηλαδή από τα χειρότερα που είναι η διασωλήνωση, να νοσήσει δηλαδή βαριά.  

Ολοένα και περισσότερες χώρες που τυγχάνει να παράγουν χλωροκίνη σταμάτησαν τις εξαγωγές ενώ όσες δεν έχουν κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να εξασφαλίσουν σημαντικές ποσότητες για τους ασθενείς τους. 

Στην Κύπρο έχουμε επαρκή αποθέματα χλωροκίνης. Μάλιστα πριν από λίγες μέρες, μετά από συνεννόηση του ΠτΔ με τον Πρόεδρο του Ισραήλ κ. Ρόιβεν Ρίβλιν, συμφωνήθηκε όπως τους αποστείλουμε ποσότητα χλωροκίνης και να μας αποστείλουν 50 αναπνευστήρες. 

Οι εξαγωγές χλωροκίνης πάντως έχουν απαγορευτεί από την Κυπριακή Δημοκρατία όπως σημείωσε με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου Εταιρειών Remedica Δρ. Μιχάλης Νεοπτολέμου. Παράλληλα τόνισε ότι, η Κύπρος διατηρεί επαρκείς ποσότητες για χορήγηση για τις ανάγκες του ιού σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί. Η Remedica, είπε, έχει διαθέσει όλες τις ποσότητες χλωροκίνης που διαθέτει δωρεάν στο κράτος στα πλαίσια της κοινωνικής της ευθύνης. (ΕΔΩ οι δηλώσεις του).

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας στην Κύπρο χορηγείται αρχικά η υδροξυχλωροκίνη και εναλλακτικά η χλωροκίνη για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ήδη οι πρώτοι ασθενείς πήραν την χλωροκίνη όπως έγινε γνωστό και αναμένουμε αποτελέσματα. 

Η offsite επικοινώνησε με τον Καθηγητή Μικροβιολογίας-Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ. Πέτρο Καραγιάννη ο οποίος είναι και μέλος της Ειδικής ομάδας που συμβουλεύει τον ΠτΔ για τον κορωνοϊό.

Πώς λειτουργεί η χλωροκίνη - Πώς εμποδίζει τον ιό

‘’Η χλωροκίνη ως φάρμακο χρησιμοποιείται κατά της ελονοσίας, κατά του παράσιτου της μαλάριας δηλαδη. Ο τροπος που ενεργεί είναι σε ένα στάδιο του κύκλου ζωής του παράσιτου όπου διασπα την αιμογλοπίνη από τα ερυθρά αιμοσφαίρια και την μετατρέπει σε μια άλλη πρωτεϊνη την συμοζώη που την χρειάζεται το παρασιτο. Φαίνεται ότι σε εκείνο το στάδιο, που επιτελείται μέσα στα λιθοσώματα, μπαίνει και ο ιός για να αποδομηθεί και  να ελευθερωσει το RNA του και να πολλαπλασιαστεί .

Η χλωροκίνη ακριβώς φαίνεται ότι εμποδίζει αυτή την ελευθέρωση. Κατ’ επέκταση έχει αρνητική επίπτωση πανω στα επίπεδα πολλαπλασιασμου του ιου. Επομένως ενεργεί περιστασιακά''.

Πώς βοηθά τους ασθενείς με κορωνοϊό 

Πώς βοηθά ακριβώς όμως τους ασθενείς με κορωνοίό; Ο Δρ Καραγγιάννης τονίζει ότι μειώνει τα συμπτώματα ενώ βοηθά τον ασθενεί να αποφύγει τυχόν διασωλήνωση, να νοσήσει δηλαδή βαριά. 

‘’Πιο πρακτικά φαίνεται λοιπόν ότι κάνει καλό στους ασθενείς με κορωνοϊό διότι κάνει πιο ήπια τα συμπτώματα και σμικρύνει επιπλέον τον χρόνο των συμπτωμάτων. Κάποιοι ασθενείς δεν προχωρούν να αναπτύξουν την βαριά συμπτωματολογία που μπορεί να τους οδηγήσει και σε διασωληνωση’’. 

Μπορεί να το πάρει κάποιος χωρίς συμπτώματα;

‘’Δεν το παίρνει κάποιος ασθενής χωρίς συμπτώματα. Οι αλγόριθμοι που κάναμε είναι να πάρουν την χλωροκίνη οι ασθενείς που το χρειάζονται, που έχουν δηλαδή συμπτώματα. Μπορούν να το πάρουν και κάποιοι που έχουν ήπια συμπτώματα, που δεν νοσούν ιδιαίτερα βαριά. Μετά υπάρχει μια σταδιοποίηση ανάλογα με τα συμπτώματα. Όσοι πρέπει θα το πάρουν το φάρμακο και θα πάρουν και κάτι επιπλέον αν χρειαστεί

Ένας θετικός στον ιό μπορεί να μην χρειαστεί καθόλου την χλωροκίνη δηλαδή. Άπαξ και την αρχίσει καποιος με συμπτώματα πρεπει να την συνεχίσει ώσπου να περασουν τα συμπτώματα. Είναι και θέμα του θεράποντος ιατρού του κάθε ασθενούς. 

Αρκετές μελέτες δείχνουν παντως οτι βοηθά η χλωροκίνη. Ξεκίνησε ήδη και στην Κύπρο και περιμένουμε αποτελέσματα. Παράγουν οι εταιρείες στην Κύπρο γι’ αυτό έχουμε αποθέματα στην αρκετά. Γι’ αυτό και ο ΠτΔ έστειλε στο Ισραήλ. Δεν έχουμε πρόβλημα’’.

Υπάρχουν και κάποιες παρενέργειες 

‘’Υπάρχουν κάποιες παρενέργειες από την χρήση χλωροκίνης. Μπορεί π.χ. Να προκαλέσει αρρυθμία γι’ αυτό όσοι λαμβάνουν χλωροκίνη πρέπει να τους παρακολουθεί πιο στενά ο γιατρός τους ειδικά αν την παίρνουν στο σπίτι για να δει ότι δεν προκύπτουν κάποια προβλήματα. Δεν θα προκύψουν παρενέργειες σε όλους φυσικά''.

Τι γίνεται με το Avigar

‘’Το avigar είναι ακόμα πειραματικό. Φαίνεται ότι έχει ευρύ φάσμα ενέργειας σε RNA ιούς όπως είναι και ο COVID 19 αλλά βρίσκεται ακόμα υπό δοκιμασία. Επομένως οι εταιρείες δεν είναι ελεύθερες ακόμα να παράγουν το φάρμακο. Δεν έχουν πάρει έγκριση. Άρα δεν είναι σίγουρο ακόμα ότι μπορεί να βοηθήσει. Γίνονται ακόμα τεστ’’.

Τονίζουμε ότι η χλωροκίνη στην Κύπρο δίνεται μόνο σε ασθενείς με κορωνοίό και χρειάζεται συνταγογράφηση από γιατρό του ΓεΣΥ. Είναι διαθέσιμη μόνο σε 12 φαρμακεία. Περισσότερα για την διάθεση στην Κύπρο ΕΔΩ. 

 

Home