Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πώς να αποφύγετε τις πλημμύρες / Συμβουλές από Πυροσβεστική

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα
- 21.11.2020

Πώς να αποφύγετε τις πλημμύρες / Συμβουλές από Πυροσβεστική

Thumbnail

Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες και οι Τοπικές Αρχές ώστε να μην πλημμυρίσουν περιοχές / Δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Διευθυντή της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας 

Οι προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, οι κίτρινες προειδοποιήσεις που εκδίδονται και οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα, φανερώνουν ότι πλέον διανύουμε χειμερινές ημέρες. Είναι ήδη γνωστό ότι πολλές περιοχές μόλις σημειωθεί βροχόπτωση, πλημμυρίζουν, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να γίνονται ποτάμια και να κινδυνεύουν μέχρι και ανθρώπινες ζωές.

Οι έντονες βροχοπτώσεις και η χαλαζόπτωση που σημειώθηκαν την περασμένη Πέμπτη σε αρκετές περιοχές της Κύπρου, προκάλεσαν αρκετά προβλήματα, με την Πυροσβεστική να βρίσκεται επί ποδός. 

Τι θα πρέπει να πράξουν όμως οι πολίτες και οι Δήμοι ούτως ώστε να μην πλημμυρίσουν ξανά αρκετές περιοχές; Μιλώντας στην Offsite, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κ. Ανδρέας Κεττής, απευθύνει έκκληση προς το κοινό όπως προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να προλάβει τυχόν πλημμύρες σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων. 

Όπως ανέφερε ο κ. Κεττής, «η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρίσκεται επί ποδός ωστόσο θα πρέπει όλοι μας, Τοπικές Αρχές αλλά και πολίτες, να λάβουμε τα μέτρα μας ούτως ώστε να μην έρθουμε αντιμέτωποι με δυσάρεστα περιστατικά».

Συγκεκριμένα η Πυροσβεστική Υπηρεσία συμβουλεύει:

  • Βεβαιωθείτε ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι σας δεν είναι φραγμένα
  • Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές των σπιτιών λειτουργούν κανονικά
  • Βεβαιωθείτε ότι οι υδραντλίες που διαθέτει η οικία σας σε υπόγειους ή ημιυπόγειους χώρους λειτουργούν κανονικά και είναι ικανές να αφαιρούν αρκετή ποσότητα όμβριων υδάτων σε περίπτωση  που πλημμυρίσουν
  • Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν ανοίγματα στην περίφραξη της οικίας σας ειδικά στις περιπτώσεις γειτνίασης με ανοικτούς χώρους που βρίσκονται κάτω από το ύψος δρόμων
  • Πρόχειρα υποστατικά στέγαστρα με τσίνγκους, παραπήγματα πρέπει να στερεώνονται καλά
  • Στερεώνονται καλά οι κύλινδροι υγραερίου, ντεπόζιτα πετρελαίου οικιακής ή άλλης χρήσης
  • Πρόχειρα εγκατεστημένοι ηλιακοί θερμοσίφωνες να στερεώνονται καλά
  • Πρόχειρες κατασκευές σε οροφές ή υλικά σε οροφές να απομακρύνονται
  • Αστερέωτες διαφημιστικές πινακίδες να ασφαλίζονται και να στερεώνονται καλά
  • Σκαλωσιές σε οικοδομές επίσης να στερεώνονται καλά

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιεί πως σε περίπτωση που σημειώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα, κανένας πολίτης δεν πρέπει να οδηγήσει σε πλημμυρισμένους δρόμους. 

1

Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που η καταιγίδα ξεσπάσει απότομα, και βρίσκεται κάποιος εντός αυτοκινήτου;

  • Ακινητοποιήστε το έγκαιρα  στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του
  • Μην επιχειρήσετε να περάσετε πάνω από γέφυρα γιατί μπορεί να έχει υποστεί ζημιά από την πίεση του νερού
  • Μην συνεχίσετε να κινείστε με το όχημα σας γιατί ενδέχεται να εγκλωβιστείτε και να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή σας. Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα
  • Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικό εξοπλισμό στο εσωτερικό του οχήματος
  • Αποφύγετε να κινείστε σε περιοχές που είναι καλυμμένες από νερό και δεν διακρίνονται τα όρια του δρόμου. Κινδυνεύετε να βρεθείτε εκτός δρόμου και να βουλιάξετε μέσα σε τάφρο
  • Αποφεύγετε να σταθμεύετε κάτω από δέντρα και ηλεκτρικά καλώδια  

Συνεργασία Πυροσβεστικής με Τοπικές Αρχές

Όπως μας ανέφερε ο κ. Κεττής, η Πυροσβεστική Υπηρεσία συνεργάζεται με τις Τοπικές Αρχές, συμβουλεύοντας μάλιστα για το τι θα πρέπει να πράξουν. «Πάντα προειδοποιούμε και πάντα έχουμε καταγεγραμμένες ποιες περιοχές είναι η πιο επικίνδυνες για τυχόν πλημμύρες. Από εκεί και πέρα, οι Δήμοι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, γι’αυτό και γίνεται μια προετοιμασία πριν την χειμερινή περίοδο».

Επανέλαβε δε πως πέραν από τις ενέργειες των Τοπικών Αρχών, πρέπει και εμείς οι ίδιοι οι πολίτες να λαμβάνουμε προληπτικά τα δικά μας μέτρα. 

«Πόσο πιο εξειδικευμένη να γίνει μια πρόγνωση;»

Για το θέμα των έντονων καιρικών φαινομένων, τις προειδοποιήσεις που εκδίδει η Μετεωρολογική Υπηρεσία, αλλά και για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο να ενημερώνονται νωρίτερα οι Τοπικές Αρχές πριν ξεσπάσουν καταιγίδες, μίλησε στην Offsite ο Διευθυντής της Υπηρεσίας, Κλεάνθης Νικολαΐδης.

Όπως μας ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης, «η Μετεωρολογική Υπηρεσία πέραν από τα δελτία καιρού, εκδίδει και προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι κίτρινες προειδοποιήσεις. Ο κάθε ενδιαφερόμενος, η κάθε Τοπική Αρχή μπορεί να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με το Τμήμα Μετεωρολογίας προκειμένου να λάβει συγκεκριμένες πληροφορίες». 

2

Επεξηγώντας τη δήλωσή του ο κ. Νικολαΐδης σημείωσε πως για παράδειγμα οι Τοπικές Αρχές, μπορούν να ρωτήσουν και να μάθουν για τον εάν θα ξεσπάσουν βροχές, καταιγίδες ή εάν θα σημειωθεί χαλάζι σε συγκεκριμένη περιοχή.

Παρόλα αυτά όμως, πέραν από τις προειδοποιήσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, κανένας πολίτης και καμία Τοπική Αρχή δε θα πρέπει να περιμένει να ξεσπάσει καταιγίδα και μετά να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα

«Δεν πρέπει να περιμένουμε την ώρα που θα τεθεί σε ισχύ μια προειδοποίηση, για να βγούμε να φτιάξουμε τα φρεάτια. Το ζήτημα είναι τα συνεργεία του κάθε Δήμου να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες προτού τεθεί σε ισχύ προειδοποίηση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας». 

Καταληκτικά ο Διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, σημειώνει πως στα δελτία καιρού που εκδίδονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, δίνονται κάποιες συντεταγμένες ως προς την τοποθεσία που πιθανόν να σημειωθούν βροχές ή καταιγίδες, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει πιο εξειδικευμένο καθώς η Κύπρος είναι μικρή και πολλές φορές μπορεί να σημειώνονται βροχές σε μια περιοχή και στη διπλανή της να υπάρχει ηλιοφάνεια.

«Στα δελτία καιρού αναφέρεται για παράδειγμα ότι αναμένεται να έχουμε βροχές και τοπικές καταιγίδες ιδιαίτερα στο εσωτερικό και τα ορεινά. Τι μπορούμε παραπάνω να γράψουμε; Δεν υπάρχει τέτοιος μηχανισμός που να μπορούμε να πούμε για την κάθε περιοχή λεπτομερώς ότι θα ξεσπάσουν έντονα καιρικά φαινόμενα. Πόσο πιο εξειδικευμένη να γίνει μια πρόγνωση;»

Home