Πόσες κεραίες κινητής τηλεφωνίας έχουμε στην Κύπρο/Πώς ελέγχονται

Πόσες κεραίες κινητής τηλεφωνίας έχουμε στην Κύπρο/Πώς ελέγχονται

Πόσες κεραίες κινητής υπάρχουν στην Κύπρο / Πώς αδειοδοτούνται και ποιος τις ελέγχει

1496. Αυτός είναι ο αριθμός των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που έχουν εγκατασταθεί στην Κύπρο, σύμφωνα με απάντηση του Υφυπουργού Καινοτομίας, Κυριάκου Κόκκινου, σε ερώτημα που έθεσε ο Προέδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης.

Ο κ. Περδίκης είχε θέσει μια σειρά ερωτημάτων που αφορούσαν τόσο τον αριθμό των κεραιών, όσο και τον πόσοι σταθμοί βάσης έχουν εξασφαλίσει πολεοδομική άδεια προς το Υπουργείο Μεταφορών από τον Φεβρουάριο, ωστόσο, με τη δημιουργία του Υφυπουργείου Καινοτομίας και αφού το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών «μετακόμισε» στο νέο Υφυπουργείο, έλαβε τις απαντήσεις από τον κ. Κυριάκο Κόκκινο.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Υφυπουργό, στην Κύπρο - σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν λάβει και οι ίδιοι μέχρι τα μέσα Απριλίου του 2020 – ο αριθμός των κεραιών κινητής ανέρχεται στις 1496.

Πώς αδειοδοτούνται και ποιός τις ελέγχει

Μετά από επικοινωνία που είχαμε με τον Διευθυντή του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Γιώργο Κωμοδρόμο, μας ειπώθηκε πως το εν λόγω Τμήμα είναι υπεύθυνο για την έκδοση των αδειών για χρήση των συχνοτήτων.

Όσον αφορά την εγκατάσταση των κεραιών κινητής στις τοποθεσίες (οι οποίες ανήκουν σε τρείς εταιρείες), υπεύθυνες ώστε να εκδοθούν οι άδειες είναι οι τοπικές αρχές (Δήμοι/Κοινότητες), αλλά και η Πολεοδομία.

Όπως σημείωσε ο κ. Κωμοδρόμος, ο ρόλος του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, έχει να κάνει με τους ελέγχους (2 φορές τον χρόνο για αστικές περιοχές / 1 φορά τον χρόνο για επαρχιακές) ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον οι συχνότητες που εκπέμπουν βρίσκονται εντός των επιτρεπτών ορίων.

Μετά από ερώτηση μας για το κατά πόσον έχουν εντοπιστεί κεραίες να εκπέμπουν σε υψηλότερες συχνότητες από το επιτρεπτό όριο, ο κ. Κωμοδρόμος μας απάντησε αρνητικά.

 Σταθμοί βάσης και πολεοδομικές άδειες

Σύμφωνα με τα δεύτερο σκέλος της απάντησης του Υφυπουργού Καινοτομίας, Κυριάκου Κόκκινου, στα ερωτήματα του κ. Περδίκη σχετικά με το σύνολο των Σταθμών Βάσης και των πολεοδομικών αιτήσεων και αδειών, τα στοιχεία δείχνουν τα εξής:

Α.     Σύνολο Σταθμών Βάσης σε λειτουργία (ΣΒ): 1496

        1. Από το σύνολο των 1496 ΣΒ (Σταθμούς Βάσης), 350 εξ αυτών είναι σε συνεγκατάσταση σε πυλώνες του ΡΙΚ ή σε άλλη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.
        2. Για 71 ΣΒ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (περίκλειστα τεμάχια/κτήρια με πολλούς ιδιοκτήτες) παρουσιάζεται θεσμική αδυναμία για την έκδοση πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών.

Β.     Από σύνολο των υπόλοιπων 1075 ΣΒ ισχύουν τα εξής σε σχετικά με την πολεοδομική και οικοδομική αδειοδότηση τους(04/20):

Πολεοδομικές Αιτήσεις

ΣΒ με εγκεκριμένη Πολεοδομική Αδεια

665*

ΣΒ που κατατέθηκε αίτηση και εκκρεμεί απάντηση

254

Προς ετοιμασία υποβολής αίτησης

127

ΣΒ που δεν έχουν λειτουργήσει ακόμη

29

 

Αιτήσεις Αδειών Οικοδομής

ΣΒ με εγκεκριμένη Άδεια Οικοδομής

435

ΣΒ που κατατέθηκε αίτηση και εκκρεμεί απάντηση

247

Προς ετοιμασία υποβολής αίτησης

279

ΣΒ που δεν έχουν λειτουργήσει ακόμη

101

Εξαιρούνται Άδειας Οικοδομής

10**

*       315 ΣΒ εξαιρούνται πολεοδομικής άδειας με βάση τον περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Γ ενικό (Τροποποιητικό) Διάταγμα Ανάπτυξης του 2006 (Κ.Δ.Π. 341/2006)

**     Σταθμοί που εξαιρούνται και των δύο αδειών (εσωτερικής χρήσης) λόγω χαμηλής ισχύος εκπομπής (micro cell).»

 

*φωτογραφία αρχείου 

Home