Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Προβληματίζουν οι αυξημένοι θάνατοι από covid

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα
- 14.03.2022

Προβληματίζουν οι αυξημένοι θάνατοι από covid

Τις πρώτες 13 ημέρες Μαρτίου ανακοινώθηκαν 41 συνολικά θάνατοι - Μελετούν τα δεδομένα οι ειδικοί

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Μπορεί η Κύπρος την περασμένη εβδομάδα έκανε μεγάλο βήμα για επιστροφή στην κανονικότητα χαλαρώνοντας κάποια από τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, ωστόσο η πανδημία σε καμία περίπτωση δεν έχει φύγει και ο κίνδυνος να εκτροχιαστεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι πάντα ορατός.

Αυτό όμως που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι ο αριθμός των θανάτων που ανακοινώνονται επί καθημερινής βάσεως. Πολύ λίγες είναι οι ημέρες όπου δεν ανακοινώθηκαν θάνατοι, ενώ αρχές Μαρτίου ανακοινώθηκαν και άλλοι θάνατοι εκπρόθεσμα.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Αρχές Μαρτίου δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας η αναφορά θανάτων. Όπως αναφέρεται, μέχρι τις 2 Μαρτίου από τους 997 θανάτους οι 863 (87%), είχαν υποκείμενη αιτία τη νόσο covid19.

Μάλιστα το 50% του συνολικού αριθμού θανάτων ατόμων, που διαγνώστηκαν με covid19, αφορά άτομα ηλικίας 69-86 ετών, με διάμεση ηλικία θανάτου τα 79 έτη και μέση ηλικία 76.4 έτη. Παράλληλα, κατά τον μήνα Φεβρουάριο, ο συνολικός αριθμός θανάτων ατόμων που διαγνώστηκαν με covid19 έφτασε στους 99, εκ των οποίων οι 91 είχαν υποκείμενη αιτία την νόσο covid19. 

Το 56% των θανάτων αφορά ανεμβολίαστα άτομα

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι το 56% του συνολικού αριθμού θανάτων για τον μήνα Φεβρουάριο 2022, αφορά άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω χωρίς ιστορικό εμβολιασμού.

Υπάρχουν δυστυχώς και θάνατοι ηλικιωμένων οι οποίοι εμβολιάστηκαν με 2 δόσεις ωστόσο παρήλθε το διάστημα των 7 μηνών και επέλεξαν να μην εμβολιαστούν με την ενισχυτική δόση.

Τονίζεται πως έχουν καταγραφεί και θάνατοι ατόμων με ενισχυτική δόση. Για τον μήνα Ιανουάριο συγκεκριμένα καταγράφηκαν 15 θάνατοι ατόμων που εμβολιάστηκαν με ενισχυτική δόση. Ωστόσο οι πλείστοι θάνατοι αφορούν άτομα υπέργηρα ή με σοβαρό υποκείμενο νόσημα. 

Αναλυτικά οι θάνατοι τον Μάρτιο από covid 

  • 1 Μαρτίου - 1 θάνατος
  • 2 Μαρτίου - 2 θάνατοι 
  • 3 Μαρτίου - 2 θάνατοι 
  • 4 Μαρτίου - 7 θάνατοι 
  • 5 Μαρτίου - 2 θάνατοι 
  • 6 Μαρτίου - 2 θάνατοι 
  • 7 Μαρτίου - 1 θάνατος 
  • 8 Μαρτίου - 5 θάνατοι 
  • 9 Μαρτίου - 3 θάνατοι 
  • 10 Μαρτίου - 3 θάνατοι 
  • 11 Μαρτίου - 6 θάνατοι 
  • 12 Μαρτίου - 4 θάνατοι 
  • 13 Μαρτίου - 3 θάνατοι 

Μέχρι τις 13 Μαρτίου έχουν ανακοινωθεί συνολικά 41 θάνατοι εκ των οποίων ωστόσο κάποιοι δηλώθηκαν εκπρόθεσμα.

Στόχος η μείωση της μετάδοσης και η ενίσχυση των εμβολιασμών

Οι θάνατοι προκύπτουν λόγω της αυξημένης μετάδοσης του ιού και κατ’επέκταση του αυξημένου αριθμού καθημερινών κρουσμάτων. Και όπως φαίνεται από τα κρούσματα των τελευταίων ημερών, οι μεταδόσεις έχουν πάρει την ανιούσα και πάλι. 

Όπως δήλωσε στην Offsite ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης, «είναι πλέον κοινή γνώση η παρατήρηση πως, όταν υπάρχει χαλάρωση και αυξημένος αριθμός επαφών, αυξάνονται και οι μεταδόσεις, πόσο μάλλον όταν έχουμε το εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος Όμικρον. Πρέπει να θεωρούμε πως οι μεταδόσεις είναι σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας και σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού». 

Συνεχίζοντας ο δρ Τσιούτης τόνισε πως για να μπορούμε να είμαστε ασφαλείς στις καθημερινές μας δραστηριότητες, η λύση είναι μία και μας αφορά όλους. «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε να τηρούμε αυτά τα απλά βασικά μέτρα ατομικής προστασίας, τα οποία γνωρίζουμε από την πρώτη μέρα της πανδημίας ότι έχουν αποτέλεσμα: αποστασιοποίηση, αποφυγή συνωστισμού, μάσκα σε χώρους κλειστούς με πολύ κόσμο, επανειλημμένα τεστ όταν έχουμε συμπτώματα και μετά από στενή επαφή. Μόνο έτσι θα είμαστε προστατευμένοι εμείς, οι γύρω μας, και κυρίως, οι συνάνθρωποί μας που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να κάνουν σοβαρά συμπτώματα αν κολλήσουν».

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Άρα ουσιαστικά οι στόχοι για μείωσή τους είναι τρεις: 1. μείωση μετάδοσης, 2. προστασία ηλικιωμένων και άλλων ευπαθών ομάδων, 3. ενίσχυση εμβολιασμών.

Επιστήμονες και Υπουργείο Υγείας μελετούν εντατικά τα δεδομένα των τελευταίων μηνών, κυρίως για τους θανάτους, ώστε να καταλήξουν στις πιο αποτελεσματικές λύσεις. 

Στο μεταξύ σήμερα συνεδριάζει η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών, υπό τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη, με θέμα τη χορήγηση της 4ης δόσης εμβολίου σε ανοσοκατασταλμένους και ηλικιωμένους.

Το εν λόγω θέμα θα συζητηθεί και στη ΣΕΕ, η οποία ωστόσο, θα αναμένει τις αποφάσεις της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Home