Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Προδημοτική από 4 ετών: Γιατί αντιδρούν ΠΟΕΔ,γονείς - Η θέση ΥΠΑΝ

Κυπριάνα Σταύρου
- 21.11.2022

Προδημοτική από 4 ετών: Γιατί αντιδρούν ΠΟΕΔ,γονείς - Η θέση ΥΠΑΝ

Νέα αναταραχή στην Παιδεία με το νομοσχέδιο για επέκταση της προδημοτικής - Αντιδράσεις ΠΟΕΔ & Γονέων - Η θέση Προδρόμου

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Νέα αναστάτωση προκύπτει στον τομέα της παιδείας, αυτή τη φορά για το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων χρόνων, μια πρόταση που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο «Κύπρος_το αύριο».

Η ΠΟΕΔ και οι γονείς,  συμφωνούν με την απόφαση για επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης, αλλά όπως θα δούμε και πιο κάτω διαφωνούν όμως με πρόνοιες του νομοσχεδίου και τον τρόπο εφαρμογής της απόφαση αυτής αφού όπως υποστηρίζουν, σπρώχνει τα παιδιά στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία.

Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, απαντώντας σε διάφορες αντιδράσεις που θα δούμε και πιο κάτω, διευκρίνισε ότι αν δεν εγκριθεί η πρόταση, περισσότερα παιδιά θα φοιτούν σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία. 

«Αν δεν εγκριθεί η πρόταση του Σχεδίου «Κύπρος_το αύριο», τότε θα συνεχίσουν τα περισσότερα παιδιά μεταξύ 4 ετών και 4 ετών και 8 μηνών να φοιτούν σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία και βεβαίως όχι δωρεάν», είπε συγκεκριμένα, αναφέροντας ότι για το πρώτο έτος εφαρμογής, δηλαδή το επόμενο σχολικό έτος (2023-24), που αφορά παιδιά μεταξύ 4 ετών και 6 μηνών και 4 ετών και 8 μηνών, έχει ληφθεί πρόνοια για να ενταχθούν όλα τα παιδιά σε δημόσια νηπιαγωγεία ή και σε κοινοτικά νηπιαγωγεία που θα μετατραπούν σε δημόσια. 

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, έγινε σχεδιασμός ούτως ώστε και τα επόμενα χρόνια να συνεχιστεί, στο μέτρο του δυνατού, η μετατροπή κοινοτικών νηπιαγωγείων (νηπιαγωγείων που λειτουργούν από Συνδέσμους Γονέων) σε δημόσια. 

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι γίνεται και ένας σχεδιασμός από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) ούτως ώστε όπου υπάρχει η δυνατότητα, στη βάση των τοπικών δεδομένων, να γίνεται σταδιακά επέκταση των εγκαταστάσεων δημόσιων νηπιαγωγείων για να αυξάνεται η δυναμικότητα τους και να δέχονται περισσότερα παιδιά για φοίτηση.

Τι λέει η νομοθεσία

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που προωθείται, η εφαρμογή της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης θα διασφαλίσει την καθολική πλέον φοίτηση των παιδιών τεσσάρων έως έξι χρόνων σε εκπαιδευτικά προγράμματα, που θα λειτουργούν αποκλειστικά σε δημόσια, κοινοτικά ή ιδιωτικά νηπιαγωγεία, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας.

Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης θα γίνει σταδιακά και θα ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις.

>>> Διαβάστε επίσης: Δεν κατέληξαν για επέκταση της Προδημοτικής στη Βουλή <<<

Τη σχολική χρονιά 2023-2024, θα επεκταθεί το όριο ηλικίας εισδοχής στην υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση κατά δύο μήνες, ενώ τη σχολική χρονιά 2024-2025, θα επεκταθεί δύο επιπρόσθετους μήνες (τέσσερις συνολικά).

Τη σχολική χρονιά 2025-2026, το έργο θα εφαρμοστεί πλήρως με την επέκταση του ορίου ηλικίας εισδοχής στην υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση, κατά οκτώ μήνες.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η φοίτηση των παιδιών κατά τη διάρκεια των τριών φάσεων θα είναι υποχρεωτική και δωρεάν. Επίσης, η νομοθεσία προβλέπει πως όποιος έχει την επιμέλεια του μαθητή και παραλείπει την εγγραφή στην προδημοτική εκπαίδευση, διαπράττει αδίκημα τιμωρούμενο με ποινή φυλάκισης μέχρι τρεις μήνες ή με χρηματική ποινή μέχρι €1.000 ή και με τις δύο αυτές ποινές.

Αντιδράσεις από ΠΟΕΔ και Οργανωμένους Γονείς Προδημοτικής Εκπαιδευτικής

Για το θέμα προκύπτουν αντιδράσεις από την ΠΟΕΔ και τους Οργανωμένους Γονείς Προδημοτικής Εκπαιδευτικής.

Συγκεκριμένα η ΠΟΕΔ, με ανακοίνωση της, είχε αναφέρει ότι πάγια της θέση είναι η προς τα κάτω επέκταση της ηλικίας εισδοχής στην Προδημοτική Εκπαίδευση, από την ηλικία των τεσσάρων ετών.

«Η έντονη διαφωνία της Οργάνωσης, αφορά τους ελλιπείς και λανθασμένους σχεδιασμούς που κατατέθηκαν από πλευράς Κυβέρνησης στη Βουλή, για την υλοποίηση της πιο πάνω πολιτικής», πρόσθεσε.

>>> Διαβάστε επίσης: Διαμαρτυρία ΠΟΕΔ για Προδημοτική Εκπαίδευση <<<

Σε άλλη ανακοίνωσή της, η ΠΟΕΔ  ανέφερε ότι για τη σωστή εφαρμογή της πολιτικής, θα έπρεπε να υπάρχει ένας ολοκληρωμένος και σωστός σχεδιασμός, στη βάση του οποίου θα διαφαίνονταν οι πραγματικές ανάγκες, καθώς και ο αριθμός των παιδιών που θα ενταχθούν, επιπρόσθετα των όσων ήδη φοιτούν, στα δημόσια νηπιαγωγεία.

Αντί αυτού, πρόσθεσε, το Υπουργείο Παιδείας «προχωρεί σε απευθείας διοχέτευση παιδιών υποχρεωτικής ηλικίας φοίτησης στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, με επιχορήγηση μέρους των διδάκτρων, με το πρόσχημα ότι δεν μπορούν να τους εξασφαλίσουν θέση στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο».

«Συνεπώς, τα 12,25 εκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δεν επενδύονται σε υποδομές του δημόσιου σχολείου», ανέφερε η ΠΟΕΔ..

Επιπλέον εξέφρασε την λύπη της, λέγοντας ότι ο Υπουργός Παιδείας αντί να καλέσει έστω και την ύστατη, την ΠΟΕΔ και τους Οργανωμένους Γονείς της Προδημοτικής Εκπαίδευσης σε διάλογο, «προβαίνει σε συγκρουσιακές δηλώσεις, με  στόχο τη δημαγωγία και την παραπλάνηση της κοινής γνώμης και της Βουλής».

Την ίδια στιγμή έθεσε τα ερωτήματα «γιατί δε δίνεται στη δημοσιότητα ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός του ΥΠΑΝ με στοιχεία και αριθμούς; Γιατί δεν μπορούν να αξιοποιηθούν τα 12,25 εκ ευρώ για δομές του Δημόσιου Σχολείου; Τι θα γίνει μετά το 2026, όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας»; 

>>> Διαβάστε επίσης: ΠΟΕΔ: Ο ΥΠΑΝ επιδιώκει την κρίση στην Εκπαίδευση <<<

Στην ανακοίνωση, σημειώνεται ότι η ΠΟΕΔ και οι εκπαιδευτικοί, δεν θα ακολουθήσουν την τακτική του Υπουργού Παιδείας, «ο οποίος προφανώς για δικούς του προσωπικούς λόγους, επιδιώκει την κρίση στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας, τρεις μήνες πριν τη λήξη της θητείας του».

«Θα μπορούσαμε να απαντήσουμε στο ίδιο προκλητικό ύφος, αλλά δεν θα το πράξουμε. Είμαστε εκπαιδευτικοί και όχι δημαγωγοί ή πολιτικοί. Δεν λειτουργούμε με προσωπικές ατζέντες, εξού και οι αποφάσεις ως προς το συγκεκριμένο θέμα, έχουν ληφθεί ομόφωνα από τα Συλλογικά Όργανα της ΠΟΕΔ», πρόσθεσε.

«Η κοινωνία μάς κρίνει και η ιστορία θα καταγράψει ποιος παραπλανεί και ποιος αναζητά την αναταραχή, προφανώς με συγκεκριμένα κίνητρα. Για εμάς είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο ΥΠΑΝ επιδιώκει την κρίση στον χώρο της Εκπαίδευσης», κατέληξε η ΠΟΕΔ.

Διαμαρτυρία έξω από Προεδρικό

Μάλιστα αξίζει να σημειώσουμε ότι η οργάνωση των δασκάλων (ΠΟΕΔ), προγραμματίζει και εκδήλωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Τετάρτη 23/11 στις 16:00 έξω από το Προεδρικό. Παράλληλα το ΔΣ της ΠΟΕΔ έχει αποφασίσει όπως προχωρήσει και σε Γενικές Συνελεύσεις του Κλάδου, ώστε να δοθεί εξουσιοδότηση στην Οργάνωση για δυναμικά μέτρα αντίδρασης, σε περίπτωση που χρειαστεί.

Τι λένε οι γονείς

Από πλευράς των Οργανωμένων Γονέων Προδημοτικής Εκπαίδευσης, ο Πρόεδρος τους Γιάννος Ιωάννου, μιλώντας στην OffsiteNews, ανέφερε ότι η επέκταση της προδημοτικής είναι κάτι που ζητούσαν εδώ και αρκετά χρόνια, οπότε συμφωνούν με την επέκταση από την ηλικία των τεσσάρων ετών, έχουν όμως αρκετές διαφωνίες αναφορικά με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την Κυβέρνηση.

Καταρχάς, ο κ. Ιωάννου μας ανέφερε ότι ο τίτλος του νομοσχεδίου δεν το αντιπροσωπεύει.

«Όταν έρχεται το νομοσχέδιο και λέει δωρεάν υποχρεωτική παιδεία από 4 ετών στην προδημοτική, σημαίνει θα είναι δωρεάν δεν σημαίνει θα δίνω κουπόνι για μέρος των χρημάτων που θα πληρώνουν οι γονείς είτε στο κοινοτικό τμήμα είτε στον ιδιωτικό τομέα. Το να δώσω κουπόνι των 80 ευρώ σε κοινοτικό νηπιαγωγείο, που σε κάποια νηπιαγωγεία τα δίδακτρα είναι 100+ ευρώ, δεν προνοεί δωρεάν παιδεία. Το ίδιο και για την ιδιωτική παιδεία, το να δίνω κουπόνι των 150-170 ευρώ δεν εξυπακούεται δωρεάν παιδεία όταν στον ιδιωτικό τομέα τα δίδακτρα φτάνουν τα 400+ ευρώ», εξήγησε, σημειώνοντας ότι είναι λανθασμένη η διαδικασία του Υπουργείου Παιδείας στο να δίνει κουπόνια.

Επιπλέον, ο κ. Ιωάννου δήλωσε ότι είχαν εισηγηθεί τα κοινοτικά νηπιαγωγεία να γίνουν δημόσια, κάτι που δεν λήφθηκε υπόψη.

«Από την αρχή ήμασταν κάθετοι ότι τα κοινοτικά πρέπει να γίνουν δημόσια. Σε ένα χώρο που συστεγάζονται δημόσιο και κοινοτικό τμήμα επεμβαίνει το Υπουργείο Παιδείας για το δημόσιο τμήμα, ο Σύνδεσμος Γονέων για την εργοδότηση των νηπιαγωγών του κοινοτικού τμήματος και η Σχολική Εφορία για τα κτηριακά και λοιπά. Οπόταν σε ένα τέτοιο χώρο μπορείτε να αντιληφθείτε είναι δύσκολο να παρθούν αποφάσεις, δημιουργείτε μπάχαλο», επεσήμανε.

Παράλληλα ο Πρόεδρος των Οργανωμένων Γονέων Προδημοτικής Εκπαίδευσης, επέκρινε την άρνηση του Υπουργείου Παιδείας να χρησιμοποιήσει το κονδύλι για κτηριακή επέκταση των νηπιαγωγείων.

«Το Υπουργείο ανέφερε ότι το κονδύλι δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κτηριακή επέκταση των νηπιαγωγείων , κάτι που δεν ισχύει αφού το Υπουργείο αρνήθηκε και όχι η Ευρώπη. Ήταν λανθασμένο διότι είχαν τον χρόνο τα τελευταία 3 χρόνια να επεκτείνουν, να κάνουν σωστές αίθουσες για τους μαθητές, αλλά δεν το έκαναν», ανέφερε συγκεκριμένα.

Επιπρόσθετα, ο κ. Ιωάννου έκανε λόγο για διάκριση από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας και αφορά το ποσό που δίνεται στα κοινοτικά και ιδιωτικά νηπιαγωγεία.

«Το Υπουργείο δίνει ένα ποσό των 80 ευρώ στα κοινοτικά νηπιαγωγεία και μεγαλύτερο πόσο στα ιδιωτικά. Κανένας δεν μας απάντησε γιατί γίνεται αυτή η διάκριση, γιατί δεν δίνουν τα ίδια ποσά και στα ιδιωτικά και στα κοινοτικά», εξήγησε. 

Όπως μας ανέφερε ο κ. Ιωάννου, ως Οργανωμένοι Γονείς Προδημοτικής Εκπαίδευσης, κλήθηκαν μόνο σε μια διαβούλευση ενώ είχαν στείλει και γραπτώς τις θέσεις τους, όμως δεν έλαβαν απάντηση.

«Δεν κληθήκαμε να επαναλάβουμε την συζήτηση και να μας δοθούν εξηγήσεις για τις θέσεις μας και τα ερωτήματα μας. Απλά το Υπουργείο έκανε μια συνάντηση  με την ΠΟΕΔ, τον ιδιωτικό τομέα και τους γονείς και μετά από ένα χρόνο καταθέτει ένα νομοσχέδιο χωρίς να έχει συζητηθεί αν και στην πρόταση τους έλεγαν ότι θα μας καλούσαν και για δεύτερη διαβούλευση, πράγμα το οποίο δεν έγινε», σημείωσε καταληκτικά.

Τι απαντά ο Υπουργός Παιδείας

Ο Υπουργός Παιδείας πάντως στηρίζει σθεναρά την συγκεκριμένη απόφαση, κατηγορώντας όσους αντιδρούν ότι επιχειρούν να στερήσουν την εκπαίδευση από 8000 παιδιά . 

Πιο συγκεκριμένα ο Υπουργός, σε δηλώσεις του για το θέμα πριν λίγες μέρεςείπε ότι «εάν υιοθετηθεί η οπισθοδρομική προσέγγιση της ΠΟΕΔ, 8.000 παιδιά στερούνται τη δωρεάν εκπαίδευση».

>>> Διαβάστε επίσης: ΥΠΑΝ: Η προσέγγιση ΠΟΕΔ στερεί σε 8.000 παιδιά δωρεάν εκπαίδευση <<<

Κατά την διάρκεια των δηλώσεων του, ο κ. Προδρόμου κάλεσε την ηγεσία της ΠΟΕΔ «να εγκαταλείψει την πεισματικά αρνητική στάση και να υιοθετήσει προσέγγιση λογικής και μετριοπάθειας χάριν του συμφέροντος πρώτα των μικρών παιδιών, αλλά και των γονιών τους, δηλαδή αρκετών χιλιάδων νεαρών οικογενειών». Σημείωσε ότι «τόσο η κοινή γνώμη όσο ενδεχομένως και η Βουλή παραπληροφορούνται μέσα από μια στενά συντεχνιακή και τελικά εντελώς εγωιστική λογική». 

Ο Υπουργός είπε ότι, «αν υιοθετηθεί η αρνητική θέση της ηγεσίας της ΠΟΕΔ, τα επόμενα χρόνια θα είναι περισσότερα τα παιδιά που θα φοιτούν στην ιδιωτική εκπαίδευση (διότι για τα παιδιά από 4 ετών μέχρι 4 και 8 μηνών δεν θα υπάρχει άλλη διέξοδος από την ιδιωτική εκπαίδευση και μάλιστα με δίδακτρα)».

«Η εγωιστική αξίωση που προβάλλουν», συνέχισε, «σημαίνει αμέσως ότι 8.000-8.500 νεαρά ζευγάρια θα στερηθούν από το ευεργέτημα της δωρεάν Προδημοτικής που τους προσφέρει το σχέδιο "Κύπρος το αύριο" και θα πρέπει να πληρώνουν δίδακτρα». 

Αν επικρατήσει αυτή η αρνητική στάση, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, από αυτές τις 8-8,5 χιλιάδες παιδιά που τους αφορά, σχεδόν 2.000 που βρίσκονται ήδη σε δημόσια νηπιαγωγεία και πληρώνουν δίδακτρα (λόγω ηλικίας), θα συνεχίσουν να πληρώνουν εξαιτίας της ΠΟΕΔ, ενώ το σχέδιο «Κύπρος το αύριο» τα απαλλάσσει.  

«Η αξίωσή τους, πρώτα να κατασκευαστούν δημόσια νηπιαγωγεία και μετά να φοιτήσουν παιδιά ηλικίας από 4 ετών μέχρι 4 και 8 μηνών, σημαίνει ότι αυτά τα παιδιά θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον 10 με 20 χρόνια για να έχουν δωρεάν σχολείο», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι τις σχετικές αποφάσεις θα τις πάρει η Βουλή των Αντιπροσώπων. 

«Εάν υιοθετηθεί αυτή η εγωιστικά συντεχνιακή και τελικά οπισθοδρομική προσέγγιση, πρέπει να ξέρουν όλοι ότι περισσότερα από 8.000 μικρά παιδιά στερούνται τη δωρεάν εκπαίδευση», ανέφερε ο κ. Προδρόμου. 

«Δυστυχώς είναι δύσκολο να υπάρξει συνεννόηση όταν η Πολιτεία έχει ως γνώμονα το καλό και το συμφέρον των παιδιών και των οικογενειών και από την πλευρά της ηγεσίας της Οργάνωσης το μόνο κριτήριο είναι πάντα εκείνο των πρόσθετων διορισμών. Πρέπει κάποτε να σκεφτόμαστε και την οικογένεια και τον φορολογούμενο πολίτη», κατέληξε ο Υπουργός Παιδείας.

Home