Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Προδρόμου: Κανονικά οι εξετάσεις τετραμήνων εκτός και αν…

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα
- 19.11.2020

Προδρόμου: Κανονικά οι εξετάσεις τετραμήνων εκτός και αν…

Thumbnail
Τι δηλώνει στην Offsite ο Πρόδρομος Προδρόμου για τους προγραμματισμούς του υπουργείου σχετικά με τις εξετάσεις

Δεν αλλάζει προς το παρόν ο σχεδιασμός για τις εξετάσεις τετραμήνων διαμηνύει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πρόδρομος Προδρόμου, παρά το γεγονός ότι από την περασμένη Δευτέρα οι μαθητές Λυκείων σε Λεμεσό και Πάφο παρακολουθούν εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Πέραν όμως από τα Λύκεια στις δύο επαρχίες που παραμένουν κλειστά, αρκετά είναι τα σχολεία που καταγράφουν κρούσματα οδηγώντας μαθητές και καθηγητές σε αυτοπεριορισμό. Γεγονός το οποίο προβληματίζει εκπαιδευτικούς, μαθητές αλλά και το Υπουργείο Παιδείας. 

Κληθείς να σχολιάσει στην Offsite τι μέλλει γενέσθαι με τις εξετάσεις τετραμήνων, ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου, μας ανέφερε πως «οι εξετάσεις ακολουθούν την λειτουργία του σχολείου, άρα είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει»

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί σύμφωνα με τον Υπουργό, γνωρίζουν εδώ και αρκετό καιρό τις ημερομηνίες διεξαγωγής των τετράμηνων εξετάσεων. Ωστόσο, ο κ. Προδρόμου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει επαναπρογραμματισμός αναφορικά με τις εξετάσεις τετραμήνων.

«Όταν έρθουν οι μέρες διεξαγωγής των εξετάσεων και λόγω της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, αποφασιστεί ότι δεν μπορούν να γίνουν, τότε θα υπάρξει επαναπρογραμματισμός, όπως γίνεται και σε άλλες περιπτώσεις», σημείωσε.

Θέλοντας να καθησυχάσει τους μαθητές ο Υπουργός Παιδείας, έστειλε το μήνυμα πως «ό,τι διδαχθούν, αυτό θα εξεταστούν». 

Να δουν το θέμα με σοβαρότητα, λένε οι εκπαιδευτικοί

Υπέρ της αναβολής των εξετάσεων του Ιανουαρίου εάν η επιδημιολογική εικόνα της χώρας επιδεινωθεί, τάσσονται οι εκπαιδευτικοί. 

Όπως δήλωσε στην Offsite ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Θέμης Πολυβίου, «οι εξετάσεις ανά τετράμηνο είναι ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα τον εκπαιδευτικό κόσμο, γι’αυτό και το συζητάμε σε κάθε μας συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας».

Τόνισε πως το συγκεκριμένο θέμα, θα πρέπει το Υπουργείο Παιδείας να το αξιολογήσει σωστά, έτσι ώστε να μην υπάρξει δυσμενής διάκριση σε βάρος των μαθητών.

«Εάν η επιδημιολογική κατάσταση της Κύπρου επιδεινωθεί, δεν βλέπουμε τον λόγο να γίνουν οι εξετάσεις», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Πολυβίου

Παράταση χρονιάς, μαθήματα και αργίες αν χρειαστεί

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, κατατέθηκαν χθες τρία προληπτικά μέτρα που επεξεργάστηκε το Υπουργείο Παιδείας σε περίπτωση που χαθεί και άλλος πολύτιμος εκπαιδευτικός χρόνος, εξαιτίας της πανδημίας

Σε σχέση με το πρώτο μέτρο, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι «όπως έγινε σε σημαντικό βαθμό και το προηγούμενο σχολικό έτος, έχουμε αρκετό χρόνο στο πλαίσιο της σχολικής χρονιάς, χωρίς να παραταθεί το σχολικό έτος, μέσα στον οποίο μπορούμε να παρατείνουμε τη φοίτηση και τη διδασκαλία», συμπληρώνοντας πως «ήδη κατά τη περσινή σχολική χρονιά αυτό είχε συμβεί και στα δημοτικά σχολεία και στα γυμνάσια».

Για το δεύτερο μέτρο, υπενθύμισε ότι η λειτουργία του Λυκείου είναι τέτοια, που τα προηγούμενα χρόνια οι τάξεις του Λυκείου και των Τεχνικών Σχολών συνήθως τερμάτιζαν τη διδασκαλία στο πρώτο δεκαπενθήμερο Μαΐου.

«Άρα λοιπόν», συνέχισε, «μέχρι το τέλος Ιουνίου και αναδιοργανώνοντας και τις εξετάσεις, όπως προβλέπονται, έχουμε αρκετό χρόνο για να ανακτήσουμε. Εκτός αυτού έχει ετοιμαστεί μια τροποποίηση των κανονισμών, η οποία από πέρσι είχε συζητηθεί και θα υποβληθεί σε νομοτεχνικό έλεγχο και στη συνέχεια θα την καταθέσουμε και στη Βουλή, ούτως ώστε σε έκτακτες επιπτώσεις, όπως αυτές της πανδημίας, να υπάρχει δυνατότητα να τροποποιηθεί η διάρκεια των αργιών των Χριστουγέννων ή και του Πάσχα και εκεί μπορούμε να ανακτήσουμε κάποιες μέρες αν είναι αδήριτη ανάγκη».

Όσον αφορά στο τρίτο μέτρο, εξέφρασε την πεποίθηση πως είναι το έσχατο, αλλά ήδη έχει συζητηθεί και το Υπουργείο του, έχει την στήριξη από την κυβέρνηση και ενδεχομένως και τη δαπάνη που θα χρειαστεί, είναι ότι «εκεί όπου πιθανώς να μην υπάρχει άλλη λύση να εξασφαλίσουμε πρόσθετες ώρες διδασκαλίας με υπερωριακή απασχόληση, πέραν του ωρολογίου προγράμματος, για να διορθωθούν τα πράγματα κατά τόπους εάν υπάρχει ανάγκη».

Home