Πρόεδρος ΚΟΑ: Θα κόψω τα χέρια που θα βουτήξουν δάκτυλα στο μέλι

Offsite Team -
28.02.2019 - 18:30

Πρόεδρος ΚΟΑ: Θα κόψω τα χέρια που θα βουτήξουν δάκτυλα στο μέλι

Thumbnail
Η Επιτροπή Ελέγχου συζήτησε την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή του 2017 για τον ΚΟΑ 

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης σε δύο μήνες θα ενημερώσει την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου για τα μέτρα και τις ενέργειες, που λαμβάνει ο ΚΟΑ ώστε να εφαρμόσει τις εισηγήσεις που περιλαμβάνει ο Γενικός Ελεγκτής στην έκθεση του.  

Τόσο κατά τη συνεδρία της Επιτροπής όσο και στις δηλώσεις που έγιναν μετά το τέλος της συνεδρίας, ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι το δημόσιο χρήμα είναι ιερό και ότι "θα κόψει τα χέρια που βουτήξουν τα δάκτυλα στο μέλι".  Σε ό,τι αφορά τα γήπεδα και τα γυμναστήρια που λειτουργούν χωρίς τις απαιτούμενες από το νόμο άδειες, είπε πως θα δοθεί χρόνος συμμόρφωσης με τον νόμο και ακολούθως σε όσα γυμναστήρια δεν συμμορφωθούν θα μπει λουκέτο.

 

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, παρουσιάζοντας στην έκθεση του για τον Οργανισμό που αφορά το 2017, αναφέρθηκε στην οικονομική διαφορά μεταξύ Δήμου Στροβόλου και του ΚΟΑ και την εκφρασθείσα πρόθεση του Δήμου Στροβόλου να προσφύγει στο ΕΔΑΔ μετά τις αποφάσεις των κυπριακών δικαστηρίων.

Γίνονται Δικαστήρια με χρήματα φορολογουμένων, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, προσθέτοντας ότι το πιο απλό είναι να αποφασίσει το κράτος, καθώς με τα δικαστήρια να πληρώνουμε χρήματα σε δικηγόρους που είναι οι μόνοι κερδισμένοι.  

Ο Ελεγκτής διευκρίνισε ότι ο  δήμος Στροβόλου δεν χρέωνε τα σωματεία που έχουν έδρα το ΓΣΠ, φόρο θεάματος, αλλά τον ΚΟΑ. Αντί να χρεώνουμε τις ιδιωτικές εταιρείες, χρεώνουμε οργανισμό δημοσίου δικαίου, συμπλήρωσε.

Η "πονεμένη ιστορία" με τον δήμο Στροβόλου

Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ, είπε στην Επιτροπή ότι η "πονεμένη ιστορία" με τον δήμο Στροβόλου πρέπει να τελειώσει και προς τούτο θα ζητηθεί συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών και τον δήμο Στροβόλου ώστε το θέμα να κλείσει. Διευκρίνισε πως δεν έγινε προσφυγή στο ΕΔΑΔ.  

Ο Γενικός Ελεγκτής παρουσιάζοντας την έκθεση του αναφέρθηκε στα σχέδια επιχορηγήσεων αθλητών,. Σε ό,τι αφορά το σχέδιο για επαγγελματική αποκατάσταση αθλητών, παρατήρησε ότι τέσσερα άτομα δεν απασχολούνται πλήρως ή και καθόλου και πληρώνονται. Πρόσθεσε ότι "ως θέση αρχής θεωρούμε απαράδεκτο να πληρώνονται χωρίς να δουλεύουν. Είναι αδιανόητο να παίρνει 40.000 ευρώ και να περιφέρεται στις καφετέριες", συμπλήρωσε και είπε πως οι εισηγήσεις της ομάδας έργου, είναι στα ΣΕΑ να εντάσσονται για 6 χρόνια και όχι μέχρι τη συνταξιοδότηση, η οποία όπως ανέφερε δεν υιοθετήθηκε.  

Ο Ελεγκτής ανέφερε ακόμα ότι τα κίνητρα που δίνει ο ΚΟΑ είτε εκ των προτέρων είτε εκ των υστέρων και δαπανά δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στους λίγους αθλητές που διαπρέπουν διεθνώς, θα πρέπει να διέπονται από θεσμοθετημένα κριτήρια.  

Σε ό,τι αφορά τις χορηγίες προς τα σωματεία, ο Ελεγκτής είπε πως ο ΚΟΑ θα πρέπει εκ των υστέρων να δίνει λεφτά αφού βεβαιωθεί ότι οι υπάλληλοι των ομοσπονδιών πλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους προς τους προπονητές.  

Αναφορικά με τα ποδοσφαιρικά σωματεία ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι πήραν 3,8 εκ. χορηγία ενώ από δημόσιο χρήμα δαπανήθηκε άλλο 1,4 εκ. για αστυνόμευση. Παρατήρησε ότι το κόστος υπερωριακής απασχόλησης των αστυνομικών θα πρέπει να πληρώνεται από τα σωματεία, και ο ΚΟΑ να καταβάλλει προς αυτά χορηγία.  

Ο Γενικός Ελεγκτής παρατήρησε επίσης ότι η ΚΟΠ αρνείται τον έλεγχο από τον ΚΟΑ και εισηγήθηκε όπως χρήματα στα σωματεία καταλήγουν μέσω της ΚΟΠ,  για να  μπορεί ο ΚΟΑ να ελέγχει την ΚΟΠ.  

Επίσης παρατήρησε ότι τέσσερις από τους πιο μεγάλους αθλητικούς χώρους δεν έχουν τελική έγκριση λειτουργίας. Για το έργο του νέου Τσιρείου ο Ελεγκτής είπε πως ο χρόνος κατασκευής είναι μη ρεαλιστικός και εξέφρασε φόβους ότι θα καταλήξουμε σε κάποιο νέο από τα κατασκευαστικά σκάνδαλα.

«Κράτος εν κράτει η ΚΟΕ»

Περαιτέρω ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ότι η ΚΟΕ είναι κράτος εν κράτει. Πρόσθεσε ότι στην ΚΟΕ τα λεφτά δίνονται από την κυβέρνηση και πως τα σχετικά έγγραφα πηγαίνουν στην ελεγκτική υπηρεσία ως άκρως απόρρητα. Δαπανήθηκε μισό εκατομμύριο σε τοκοχρεολύσια για το νέο κτήριο της ΚΟΕ, πρακτική που όπως είπε πρέπει να τερματιστεί.  

Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ είπε πως το ΔΣ του οργανισμού θα εξετάσει τρόπους επίλυσης των προβλημάτων χρηματοδότησης των σωματείων και ομοσπονδιών, θα επιληφθεί των θεμάτων τελικής έγκρισης στη λειτουργία των γηπέδων και διαβεβαίωσε ότι στο Γήπεδο Λεμεσού θα διενεργείται αυστηρός έλεγχος.  

Με τη νέα νομοθεσία που ετοιμάζεται θα λυθεί το θέμα με τα γυμναστήρια, είπε προσθέτοντας ότι όσοι δεν συμμορφωθούν στο χρονικό πλαίσιο που θα καθοριστεί θα οδηγηθούν στα δικαστήρια και θα μπουν λουκέτα.

Ενημέρωση κάθε δύο μήνες

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας είπε πως διαβλέπει και προσδοκεί επίλυση των πλείστων ζητημάτων που εγείρει ο Γενικός Ελεγκτής από το νέο ΔΣ και τη νέα εκτελεστική διευθύντρια του Οργανισμού.  

Ο κ. Κουλίας είπε πως κάθε δύο μήνες θα γίνεται ενημέρωση της Επιτροπής Ελέγχου,  η οποία θα συνεχίσει την παρακολούθηση της εφαρμογής των εισηγήσεων του Γενικού Ελεγκτή.  

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου ότι ο Γενικός Ελεγκτής θέτει συγκεκριμένα και πολύ σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Οργανισμού και το ΔΣ αναλαμβάνει την ευθύνη να τα λύσει.

Η κ. Δημητρίου είπε, εξάλλου, πως εξακολουθούν οι καντίνες γηπέδων να μην εκδίδουν αποδείξεις και να μην υπόκεινται σε υγειονομικούς ελέγχους.  

Η κ. Δημητρίου είπε πως κάλεσε το νέο ΔΣ του ΚΟΑ να επισκεφθεί τους χώρους άθλησης των αθλητών του Σωματείου Ολυμπιακής Γυμναστικής Βύρων για να διαπιστώσει από μόνο του τις συνθήκες υπό τις οποίες αθλητές καλούνται να γυμναστούν για πρωταθλητισμό και για να εξασφαλίσουν διακρίσεις για την πατρίδα τους.  

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε πως ο χώρος είναι απαράδεκτος και πρέπει επιτέλους να εξευρεθεί κατάλληλος χώρος για τους αθλητές που μας τιμούν με σημαντικότατες διακρίσεις και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ανταποκρίθηκαν θετικά σε αυτή μας την πρόσκληση.  

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου δήλωσε ότι υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα με τις ομοσπονδίες και θα πρέπει επιτέλους να δοθούν λύσεις. Πρόσθεσε πως οι αθλητές που διαπρέπουν επιβάλλεται να στηρίζονται από τις ομοσπονδίες και όχι να αδικούνται. Είπε επίσης ότι ο  ΚΟΑ καλείται να ελέγξει τις ομοσπονδίες και να πατάξει την οικογενειοκρατία και τις συγκρούσεις συμφερόντων.  

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου είπε πως το πρόβλημα με τα γυμναστήρια συνεχίζεται και πρέπει να επέμβει ο ΚΟΑ και να ελέγχει την ασφάλεια, πυρασφάλεια και θέματα υγιεινής.  

Εξέφρασε την άποψη πως θα πρέπει να προωθηθεί ο μαζικός αθλητισμός και τα σωματεία που λαμβάνουν πολλά χρήματα για συντήρηση των γηπέδων τους να υποχρεωθούν να παρέχουν προς τους πολίτες και τον μαζικό αθλητισμό τουλάχιστον τα βοηθητικά τους γήπεδα.

Παράπονα αθλητών

Ο Ευτύχιος Έλληνας ανέφερε πως ως αθλητής που κάνει πρωταθλητισμός στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, φόρμουλα 2 δεν στηρίζεται από τον ΚΟΑ. Πρόσθεσε πως το άθλημα του δεν εμπίπτει στα ολυμπιακά αθλήματα για τα οποία επιδοτούνται αθλητές, αλλά ανέφερε θα μπορούσε κατ΄ εξαίρεση να στηριχθεί όπως έγινε σε άλλες περιπτώσεις αθλητών του μηχανοκίνητου αθλητισμού.  

Ο ιστιοπλόος  Μιχάλης Μαλεκκίδης  είπε πως αυτά που συμβαίνουν στις ομοσπονδίες είναι απαράδεκτα.  Είπε πως ο ίδιος 15 ώρες πριν αναχωρήσει για να αγωνιστεί στο εξωτερικό ειδοποιήθηκε από την ομοσπονδία ότι αφαιρέθηκε από την αποστολή για πειθαρχικούς λόγους, για τους οποίους του επεβλήθη και ποινή αποκλεισμού ενός έτους. Πρόσθεσε πως ακόμα δεν γνωρίζει τον λόγο για τον οποίο τιμωρήθηκε καθώς ουδέποτε προσκλήθηκε από την ομοσπονδία να ακούσει και να ακουστεί. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση πως στην ιστιοπλοΐα μετά τον Παύλο Κοντίδη, τίποτε, καθώς η ομοσπονδία δεν αξιοποίησε το ενδιαφέρον για να ετοιμάσει τη διάδοχη κατάσταση σε αθλητές.

Home