Προς ολική ανάπλαση ο Πεδιαίος - Το μεγάλο έργο που θα γίνει

Προς ολική ανάπλαση ο Πεδιαίος - Το μεγάλο έργο που θα γίνει

Λίφτινγκ στον Πεδιαίο - Θα αποτελέσει τον «πράσινο» άξονα

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Βελτίωση ποδηλατόδρομου, έξυπνα συστήματα παρακολούθησης, info points & περιβαλλοντικό κέντρο, νέες φυτεύσεις αλλά και κέντρο διαχείρισης κρίσεων είναι μεταξύ άλλων όλα όσα θα γίνουν για την ανάπλαση του γραμμικού πάρκου του Πεδιαίου.

Το έργο αφορά τους Δήμους Λευκωσίας, Στροβόλου και Λακατάμιας και θα γίνει στο πλαίσιο της Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, εκτιμάται πως το έργο θα κοστίσει συνολικά €25.496.400, ποσό το οποίο θα συγχρηματοδοτηθεί από χρηματοδοτικά εργαλεία: Ευρωπαϊκό ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης, Ταμείο συνοχής της Ευρωπαϊκής ένωσης, και μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

1

Όραμα, είναι να αποτελέσει ο Πεδιαίος πηγή έμπνευσης και δράσης για την βιώσιμη ανάπτυξη των δήμων ενώ παράλληλα να ενισχύση την ανθεκτικότητά τους απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Ο Πεδιαίος, με την ανάπλαση που θα γίνει, θα αποτελέσει τον «πράσινο» άξονα πάνω στον οποίο θα βασιστεί η ανάπτυξη των εμπλεκόμενων δήμων και θα αποτελεί παράδειγμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης τόσο σε εθνικό όσο και περιφερειακό επίπεδο.  

Στην παρούσα φάση, όπως μας λέχθηκε από αρμόδια πηγή από τον Δήμο Στροβόλου, αναμένεται η έγκριση του έργου από την Κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση του έργου μέσω των ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα για το έργο διεξάγεται η Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον.

Το έργο συμπεριλαμβάνεται στην Στρατηγική των Δήμων της αστικής Λευκωσίας για την νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, με το έργο του Πεδιαίου να εκτιμάται πως θα ξεκινήσει το 2024-2025.

3

Οι στόχοι του έργου

Συνολικά καταγράφονται 9 στόχοι μεταξύ των οποίων η δημιουργία πράσινης υποδομής που θα διασχίζει και θα συνδέει την πόλη, η ενίσχυση της βιοποικιλότητας εντός της πόλης, η παροχή βελτιωμένης αίσθησης ασφάλειας στο πάρκο αλλά και η παροχή βελτιωμένων υποδομών για τους πεζούς και τους ποδηλάτες.

Συγκεκριμένα, οι στόχοι είναι οι εξής:

1.    Ενδυνάμωση επισκεψιμότητας, προσπελασιμότητας και σύνδεση αστικών κέντρων.

2.    Παροχή βελτιωμένων υποδομών και διαδρομών αναψυχής πεζών και ποδηλατών. 

3.    Παροχή κατάλληλης προσβασιμότητας, ασφάλειας και γενικότερα περιβάλλοντος ώστε να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις ποδηλατιστών και πεζών.

4.    Δημιουργία μιας διαφορετικής πηγής ψυχαγωγίας για τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες της. Εμπλουτισμός δραστηριοτήτων, συλλογικής ταυτότητας ποταμού ως πολιτιστικής αξίας.

5.    Δημιουργία μιας πράσινης υποδομής, ενός πράσινου διαδρόμου που θα διασχίζει και θα συνδέει την πόλη. 

6.    Σύνδεση υφιστάμενων δημόσιων ανοιχτών χώρων εντός των δήμων και δημιουργία νέων.

7.    Ενίσχυση της βιοποικιλότητας εντός της πόλης

8.    Παροχή βελτιωμένης αίσθησης ασφάλειας στο πάρκο. Αποθάρρυνση αντικοινωνικής συμπεριφοράς μέσα στο πάρκο ως αποτέλεσμα της αύξησης παθητικής επιτήρησης.

9.    Διαχείριση πλημμύρας

2

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Τι θα περιλαμβάνει το έργο

Βελτίωση ποδηλατόδρομου, χώροι στάθμευσης ενσωματωμένοι στο φυσικό περιβάλλον, καλύτερη πρόσβαση για ΑΜΕΑ

Κέντρο Διαχείρισης κρίσεων, το οποίο θα στεγάζεται μαζί με άλλες υπηρεσίες στο κτίριο της ΣΠΕ Στροβόλου

• Νέες φυτεύσεις

Έξυπνα συστήματα παρακολούθησης

• Info points & περιβαλλοντικό κέντρο 

• Δίκτυο κάδων ανακύκλωσης

• Εγκατάσταση οπτικών ινών

Solar pavements- kinetic pavements (χρησιμοποιούν τον ήλιο ή την κίνηση όσων περπατούν πάνω για παραγωγή ενέργειας, χωρίς ρύπους)

Θεραπευτικοί κήποι -πάρκο σκύλων- nature playground, παιδικές χαρές & γήπεδα, εκθεσιακοί χώροι τέχνης, νέες γέφυρες και νέες πλατείες

Οικολογικός διάδρομος και ενίσχυση της οικονομίας (Βιολογική γεωργία -καλλιέργεια μέλισσας, βοτανικά αρωματικά φυτά, θεραπευτικοί κήποι, θεματικές παιδικές χαρές, διαχείριση υδάτων, διαχείριση απορριμμάτων- σταθμοί ανακύκλωσης, κάδοι ανακύκλωσης οργανικών απορριμμάτων για παραγωγή κομπόστ, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. φωτισμός με ΦΒ, playground για παραγωγή ενέργειας με ποδήλατο, κλπ, περίπτερα εναρμονισμένα με το περιβάλλον, για προώθηση τοπικών προϊόντων, χώροι άθλησης και άσκησης, σημεία πληροφόρησης).

Home