Πρώτα θα πληρώσουν οι Λευκωσιάτες και μετά κάμερες στη Λεμεσό

Πρώτα θα πληρώσουν οι Λευκωσιάτες και μετά κάμερες στη Λεμεσό

Στόχος μέχρι το 2030 να μειωθούν στο 50% οι θάνατοι και οι σοβαροί τραυματισμοί 

Την εκπομπή “Offsite on Air” χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου

ΓΡΑΦΕΙ Η  ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Στα ίδια επίπεδα με της προηγούμενες χρονιές είναι οι αριθμοί των ατυχημάτων και δυστυχημάτων για το 2022 μέχρι στιγμής, σημείωσε στην εκπομπή Offsite On Air, ο Βοηθός Διευθυντής Τροχαίας, Χάρης Ευριπίδου. «Φέτος είχαμε 11 δυστυχήματα με 12 νεκρούς», σημείωσε συγκεκριμένα.

Ειδικότερα ανέφερε πως υπάρχει αύξηση σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο καθώς υπήρχε περιορισμός στις μετακινήσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. 

«Βλέποντας τα στοιχεία από άλλες χρονιές είναι σταθεροποιημένα με καθοδική τάση. Αυτό που σίγουρα δεν μας ικανοποιεί είναι ότι έστω και ένα άτομο να χαθεί στην άσφαλτο είναι άδικο καθώς δεν είναι από παθολογικά αίτια αλλά από λάθη που γίνονται από οποιανδήποτε και μπορούν να αποφευχθούν», σημείωσε.

Στόχος να μειώσουμε στο 50% τους θανάτους και τους σοβαρούς τραυματισμούς 

Ο κ. Ευριπίδου τόνισε ότι ξεκινά η εκστρατεία της Αστυνομίας για την καλοκαιρινή περίοδο καθώς κυκλοφορούν περισσότερες μοτοσυκλέτες kai κινείται περισσότερος κόσμος στον δρόμο λόγω τουρισμού. 

Σε κάποιες παραλιακές περιοχές, ενισχύεται η παρουσία του προσωπικού της Αστυνομίας και γίνονται  επιχειρήσεις με στόχο από τη μια την πρόληψη και από την άλλη την τήρηση της νομοθεσίας

Επιπλέον, θα γίνουν εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Μάλιστα ανέφερε πως δεν είναι μόνο θέμα της αστυνομίας  είναι πολλοί οι φορείς που είναι εμπλεκόμενοι. «Ευρύτερος στόχος σύμφωνα και με στοιχεία από την ΕΕ  είναι ότι πρέπει να μειώσουμε στο 50% τόσο τους θανάτους όσο και τους σοβαρούς τραυματισμούς μέχρι το 2030».

Υπάρχει το γενικότερο πλάνο δράσης που έχει να κάνει με όλα τα κυβερνητικά τμήματα, αλλά ιδιαίτερα η Αστυνομία έχει το δικό της προγραμματισμό που έχει να κάνει με την αστυνόμευση και την εφαρμογή της νομοθεσίας, την πρόληψη, διαφώτιση, ενημέρωση του κοινού και με την εφαρμογή ή προώθηση νέων νομών που μπορούν να συμβάλουν σε αυτό τον σκοπό.

Επιπρόσθετα, σύμμαχος της Αστυνομίας σε αυτή την συνεχιζόμενη προσπάθεια, όπως ανέφερε ο κ. Ευριπίδου είναι και η φωτοεπισήμανση των φώτων τροχαίας (γνωστές ως κάμερες τροχαίας).

Παράλληλα έγινε αναφορά σε ένα από τα μέτρα που αναμένεται να συμβάλει στην μείωση των παραβάσεων και των δυστυχημάτων στους δρόμουε και αφορά την έναρξη του προγράμματος της φωτοεπισήμανσης των φώτων τροχαίας, γνωστές ως κάμερες τροχαίας.

Σε σχέση με παράπονα για καθυστέρηση αποστολής εξωδίκων, σημείωσε ότι οι αρμόδιοι φορείς προσπαθούν να επιλύσουν το πρόβλημα ώστε να φύγουν τα παλιά εξώδικα και να συμμορφωθούμε με τις οδηγίες σε σχέση με την παράδοση του εξώδικου εντός 5-10 εργάσιμων ημερών.

Η Αστυνομία, σημείωσε έχει εγκρίνει έναν άλλο μεγάλο αριθμό προστίμων και γύρω στις 15.000 έχουν ταχυδρομηθεί.

Αναφορικά με το πότε θα περάσουμε στην επόμενη φάση που θα έχουμε κάμερες και στη Λεμεσό και σε άλλες διασταυρώσεις στη Λευκωσία, σημείωσε ότι θα γίνει αφού διευθετηθεί η καθυστέρηση με την αποστολή των εξωδίκων και κάποιες άλλες εργασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν.

Όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, θα έχουμε συνολικά 90 σταθερές κάμερες σε 30 σημεία και 20 κινητές.

Σε άλλο σημείο της παρέμβασης του κ. Ευριπίδου, ανέφερε ότι αν παραβιάσει ένας οδηγός κατά  75% το όριο ταχύτητας, σε έλεγχο από αστυνομικό, ο οδηγός συλλαμβάνεται και την αμέσως επόμενη μέρα οδηγείται στο δικαστήριο ή παραπέμπεται το συντομότερο στο δικαστήριο.

Παρακολουθείστε την παρέμβαση Χ. Ευριπίδου στην εκπομπή Offsite On Air:

Home