Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πρόταση νόμου θα μετατρέπει τους νέους οδηγούς σε αιμοδότες

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
06.10.2022 - 06:00

Πρόταση νόμου θα μετατρέπει τους νέους οδηγούς σε αιμοδότες

70.000 φιάλες ετησίως οι ανάγκες της Κύπρου σε αίμα

UPD: Βουλή: Εγγραφή αιμοδοτών με την απόκτηση άδειας οδήγησης

Tου Γιώργου Μιχαηλίδη

Ριζοσπαστική πρόταση νόμου κατατέθηκε στη Βουλή από τον βουλευτή της ΕΔΕΚ Ανδρέα Αποστόλου.

Η Επιτροπή Μεταφορών θα συζητήσει σήμερα Πέμπτη 06 Οκτωβρίου 2022 πρόταση που εάν ψηφιστεί θα τροποποιεί τον Περί Άδειας Οδήγησης Νόμο ώστε να παρέχεται η δυνατότητα σε πρόσωπο που υποβάλλει αίτηση για απόκτηση άδειας οδήγησης εάν το επιθυμεί να εγγραφεί στο αρχείο δοτών αίματος με βάση τους κανονισμούς Περί Αιμοδοσίας (Λήψη, Ασφάλεια, Ελεγχος και Μετάγγιση Αίματος).

Ο εισηγητής της πρότασης Ανδρέα Αποστόλου,  θεωρεί ότι απώτερος στόχος είναι η ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος προκειμένου να προληφθούν έκτακτες και αυξημένες ανάγκες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αντιαναιμικού Συνδέσμου Μίλτο Μιλτιάδους οι ετήσιες ανάγκες της Κύπρου σε αίμα είναι 70.000 φιάλες το χρόνο. Ο κ. Μιλτιάδους είπε ότι η Κύπρος διαθέτει αναλογικά βάσει πληθυσμού τους περισσότερους φορείς (έχουν το στίγμα) με θαλασσαιμία στην Κύπρο).

>>>>Διαβάστε επίσης: Εγκρίθηκε η πρώτη γονιδιακή θεραπεία για ασθενείς με θαλασσαιμία<<<<

Συγκεκριμένα 1200 άτομα είναι θαλασσαιμικοί εκ των οποίων τα 650 πολυμεταγγιζόμενα. Παράλληλα, οι φορείς είναι πάνω από 100.000. Με βάση τα νούμερα αυτά τα άτομα με αναιμία χρειάζονται 25-30.000 φιάλες αίματος  ετησιως. Η πρόταση νόμου εφόσον ψηφιστεί θα αυξήσει τους νέους  αιμοδότες κατά μερικές χιλιάδες. Όπως πληροφορούμαστε, οι βουλευτές βλέπουν θετικά την πρόταση νόμου.

Αυτοκίνητα Z και σύστημα φωτοεπισήμανσης

Σε μια άλλη εξέλιξη η Επιτροπή Μεταφορών θα εξετάσει σήμερα δυο άλλα θέματα που αφορούν: Πρώτο: Την ρύθμιση της διαδικασίας εξόφλησης εξωδίκων προστίμων που εκδίδονται για τροχαίες παραβάσεις από  μισθωτές ή εκμισθωτές οχημάτων ενοικιάσεως. Δηλαδή οι χρήστες αυτοκινήτων Z (συνήθως τουρίστες) να εντάσσονται σε ειδική  πλατφόρμα και να καταβάλλουν τα εξώδικα πρόστιμα.

Παράλληλα, η Επιτροπή Μεταφορών θα ενημερωθεί για τη λειτουργία του νέου συστήματος φωτοεπισήμανσης μετά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την πιλοτική περίοδο.

Home