Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πρύτανης Παν. Κύπρου στην OffsiteNews: Έρχονται νέα προγράμματα

Offsite Team
- 07.06.2022

Πρύτανης Παν. Κύπρου στην OffsiteNews: Έρχονται νέα προγράμματα

Τα νέα προγράμματα και ο προγραμματισμός για την νέα Ακαδημαϊκή χρονιά

Την εκπομπή “Offsite on Air” χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Τις δυσκολίες που κατάφερε να αντιμετωπίσει αυτή την χρονιά το Πανεπιστήμιο Κύπρου λόγω της πανδημίας, ανέφερε o Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης, μιλώντας στην εκπομπή Offsite On Air, κάνοντας ένα μικρό απολογισμό της ακαδημαϊκής χρονιάς που πέρασε. «Δεν έχει χαθεί ούτε μια διδακτική ημέρα στην πραγματικότητα», τόνισε ο πρύτανης, λόγω των μέτρων που υιοθέτησε το Πανεπιστήμιο.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις φετινές αποφοιτήσεις, οι οποίες θα γίνουν σε διάστημα μιας εβδομάδας και με την συμμετοχή συγγενών και φίλων των φοιτητών.

Παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις νέες σχολές και προγράμματα που θα προσφέρει τα επόμενα χρόνια το Πανεπιστήμιο Κύπρου με έμφαση στην χρήση τεχνολογίας.

-Είμαστε στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς, σε μια φάση που αφήνουμε επιτέλους πίσω μας και την πανδημία. Θα θέλαμε ένα μικρό απολογισμό αρχικά πώς πήγαν τα πράγματα φέτος;

Ήταν μια καλή χρονιά παρά της δυσκολίες. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε και τα θέματα της λειτυοργίας του Πανεπιστημίου, της ομαλής  διεξαγωγής των μαθημάτων και θέματα ψυχολογίας των φοιτητών. Επομένως όλα αυτά τα πράγματα αν τα βάλει κανεί, δεδομένου ότι η κοινότητα του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι μεγάλη αριθμώντας γύρω στις 9 χιλιάδες ανθρώπους. Aντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για μια κοινότητα που δεν είναι ομοιογενείς. Είναι η κοινότητα των φοιτητών, των μελών του προσωπικού, των ερευνητών, των ανθρώπων που επισκέπτονται την πανεπιστημιούπολη καθημερινώς. Ακαδημαϊκοί, φοιτητές, προσωπικό είναι μια κοινότητα των 9 χιλιάδων ατόμων και επομένως θα έπρεπε τα μέτρα που θα παίρναμε – τα οποία ήταν τέτοια ώστε αυτοί οι  άνθρωποι να μπορέσουν να λειτουργήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Θεωρώ ότι πήγαμε καλά και χειριστήκαμε την πανδημία με ένα τρόπο πιστεύω, αποτελεσματικό και απόδειξη αυτού ότι δεν έχει χαθεί ούτε μια διδακτική ημέρα στην πραγματικότητα και τα μαθήματα διεξήχθησαν κανονικά, όπως και οι εξετάσεις. Το Πανεπιστήμιο συνεχίζει το έργο του και λειτουργεί.

Δώσαμε βεβαίως έμφαση σε θέματα ασφάλειας, καθώς για εμάς είναι σημαντικός παράγοντας η ασφάλεια της κοινότητας και θέλω να τονίσω ότι πρώτοι από όλη την Κύπρο πήραμε την απόφαση να κλείσουμε το Πανεπιστήμιο για μερικές ημέρες (σ.σ εννοώντας κατά την περίοδο πανδημίας) ώστε να προετοιμαστούμε κατάλληλα για να λειτουργήσουμε με τρόπο ώστε η ασφάλεια των μελών της κοινότητας να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα.

- Όσον αφορά τις αποφοιτήσεις θα γίνουν κανονικά φέτος όπως προ πανδημίας;

Όπως και πέρσι έτσι και φέτος θα γίνει δια ζώσης η αποφοίτηση των φοιτητών. Πέρσι όμως ήταν για περιορισμένο αριθμό φοιτητών, τηρώντας αυστηρά μέτρα με περιορισμό ατόμων διαρκώντας 2 εβδομάδες. Φέτος οι αποφοιτήσεις θα πραγματοποιηθούν εντός μιας εβδομάδας, γιατί τα περιοριστικά μέτρα έχουν ελαφρυνθεί. Επίσης κάθε φοιτητής θα μπορεί να έχει 4 καλεσμένους, επομένως τα μέτρα ασφαλείας θα τα τηρήσουμε. Θα τηρήσουμε τις αποστάσεις, θα έχουμε σταθμούς αντισηψίας και θα γίνονται κάποιοι έλεγχοι ώστε τα άτομα που θα συμμετέχουν να μην έχουν συμπτώματα.

Οι φοιτητές μας θα νιώσουν αυτή την ανταμοιβή και πολύ περισσότερο τα οικεία τους πρόσωπα που θα δουν τα παιδιά τους να αποφοιτούν και θα δουν ότι η συμπαράσταση που έχουν δώσει στα παιδιά τους έχει αποδώσει.

- Να πάμε και στη νέα χρονιά. Πώς πάει ο προγραμματισμός, θα έχουμε κάποιες νέες σχολές στο Πανεπιστήμιο, κάποια νέα προγράμματα;

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου πάντα θέλει να πρωτοπορεί, να επεκτείνεται σε νέους τομείς αλλά πάντοτε με σύνεση και όχι αλόγιστα και όχι αψήφιστα. Επομένως υπάρχουν σκέψεις.

Ήδη από φέτος έχουμε ξεκινήσει νέα προγράμματα σπουδών, που είναι πολύ σημαντικά. 

Χαρακτηριστικά, το πρόγραμμα σπουδών στην Επιστήμη Δεδομένων που ξεκίνησε φέτος με αρκετά μεγάλη επιτυχία και είναι διεπιστημονικό και υποστηρίζεται από τρία τμήματα του Πανεπιστημίου Κύπρου, είναι μεταπτυχιακό, γίνεται στα αγγλικά και είναι πρόγραμμα το οποίο θεραπεύει με την αρχαιολογική έννοια της λέξης ένα νέο ερευνητικό πεδίο, της Επιστήμης των Δεδομένων. Υπάρχουν σκέψεις και για άλλα γνωστικά αντικείμενα.

Έχουμε επίσης εγκρίνει και άλλα προγράμματα, όπως σε μεταπτυχιακά προγράμματα στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Έχουμε προγράμματα που αφορούν την χρήση τεχνολογίας στην αρχαιολογίας, σκέψεις για νέα προγράμματα που ακόμη δεν θα ήθελα να αναφέρων καθώς είμαστε στο προπαρασκευαστικό στάδιο.

Παράλληλα το Πανεπιστήμιο συνεχίζει το ερευνητικό του έργο. Είμαστε σε μια πολύ καλή κατάσταση και το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι προσανατολισμένο ερευνητικά και θα παίξει τον δικό του ρόλο στα Ευρωπαϊκα δρώμενα για αυτό και συμμετέχει στην συμμαχία με άλλα 9 Πανεπιστήμια. Ανήκουμε σε μια συμμαχία που ονομάζεται Young Universities for the Future of Europe. Συμμετέχουν συνολικά 10 Πανεπιστήμια ερευνητικά προσανατολισμένα, νεαρά ηλικίας κάτω των 50 ετών – εμείς είμαστε το νεαρότερο – αλλά θέλουμε να αφήσουμε το στίγμα μας, στην ενοποίηση Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων.

- Πριν από λίγες μέρες κατατέθηκε και ο θεμέλιος λίθος για την ιατρική σχολή. Θα θέλαμε το σχόλιο σας για το σημαντικό αυτό έργο για το πανεπιστήμιο και πότε αναμένεται να είναι έτοιμη η Ιατρική Σχολή;  

 

Σε τρία χρόνια θα ολοκληρωθεί το κτήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η Ιατρική μας Σχολή λειτουργεί κανονικά και έχουμε ήδη 3 φουρνιές αποφοίτων. Να σημειώσω ότι η Ιατρική μας Σχολή έχει πιστοποιηθεί από την παγκόσμια οργάνωση πιστοποίησης της Ιατρικής Εκπαίδευσης και βρίσκεται στις διεθνείς λίστες κατάταξης. Είναι παγκόσμιο φαινόμενο μια Σχολή με μόλις μερικά χρόνια ζωής-  με ουσιαστικά 10 χρόνια ζωής - να έχει επιτύχει τόσα πολλά με δεδομένο ότι είναι μια μικρή Σχολή και στελεχώνεται από μικρό αριθμό συναδέλφων. Ευελπιστώ ότι η ανάπτυξη της σχολής μας θα είναι μεγαλύτερη αν επιτραπεί επιτέλους στην ιατρική μας Σχολή να λειτουργήσει Πανεπιστημιακές κλινικές στα δημόσια νοσηλευτήρια. Να αναφέρω ότι η Κύπρος αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία να μην υπάρχουν Πανεπιστημιακές κλινικές στα δημόσια νοσηλευτήρια. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί εμείς που θέλουμε να θεωρούμαστε μια προχωρημένη χώρα, να μπορέσουμε να κάνουμε τα αυτονόητα που γίνονται σε όλες τις χώρες του κόσμου.

- Με τις άλλες σχολές που είναι υπο κατασκευή τι γίνεται; Προχωρούν; 

Το κτήριο της Πολυτεχνικής Σχολής θα ολοκληρωθεί τέλη του ερχόμενου χρόνου. Είναι ένα τεράστιο οικοδόμημα με πολλές ιδιαιτερότητες. Να σημειώσω ότι τα υλικά για την κατασκευή αυτού του κτηρίου έρχονται από το εξωτερικό και για να δώσω ένα παράδειγμα, μόνο τα χρώματα που χρησιμοποιούνται για το κτήριο είναι 50. Το λέω αυτό για να δείξω ότι αν θα χρησιμοποιηθούν 50 χρώματα για το κτήριο σκεφτείτε πόσο πολύπλοκα είναι τα υλικά που έρχονται και χρησιμοποιούνται για την ανέγερση αυτού του κτηρίου. Ευελπιστώ ότι τέλη του 2023 θα έχουμε τα εγκαίνια της Πολυτεχνικής Σχολής.

Παράλληλα, υπό ανέγερση βρίσκεται το κτήριο των Βιολογικών Επιστημών και πολύ σύντομα θα αρχίσει η κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου που θα μας εξοικονομήσει πάρα πολλά χρήματα σε θέματα ενέργειας. Είναι ένα πάρκο που θα κατασκευαστεί στην νεκρή ζώνη με την άδεια των Ηνωμένων Εθνών.

-Προέκυψε ένα θέμα τις προηγούμενες μέρες με μαθητές και φοιτητές που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες. Πως το σχολιάζετε;

Τα Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο με φοιτητές που έχουν ιδιαιτερότητες, που έχουν κάποιες δυσκολίες, ή διαφορετικά χαρακτηριστικά από κάποιους που μπαίνουν στο Πανεπιστήμιο. Όταν ένα παιδί μπαίνει στο Πανεπιστήμιο και έχει ιδιαιτερότητες και δυσκολίες το Πανεπιστήμιο του προσφέρει όλη την δυνατή στήριξη που μπορεί. Υπάρχει η Επιτροπή Φοιτητικής Μέριμνας η οποία μελετά την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και αποφασίζει ποιες διευκολύνσεις και βοήθειας θα τύχει αυτό το άτομο. Στην περίπτωση του παιδιού, για το οποίο προηγήθηκε μεγάλη φασαρία, επειδή είχε επιτύχει στις Παγκύπριες εξετάσεις που διοργανώνοντα από το Υπουργείο Παιδείας, θα του προσφέρουμε όση βοήθεια μπορούμε να του προσφέρουμε. Δεν είναι θέμα του Πανεπιστημίου η εισδοχή του παιδιού αλλά καθορίζεται από τις Παγκύπριες εξετάσεις. Αν επιτύχει θα τον στηρίξουμε με κάθε δυνατόν τρόπο.

Η περίπτωση του συγκεκριμένου παιδιού είναι ιδιαίτερη, καθώς πρώτη φορά θα μπει στο Πανεπιστήμιο ένα παιδί που δεν ακούει, δεν μιλάει, είναι σε αναπηρικό  - είναι τετραπληγικός και μόνο βλέπει, αλλά θεωρώ ότι θα είναι πρόκληση για εμάς να του δώσουμε την βοήθεια που χρειάζεται για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του προγράμματος σπουδών. Έχοντας πει αυτό, να τονίσω ότι ναι θα βοηθήσουμε το παιδί να ανταπεξέλθει στις σπουδές του αλλά δεν σημαίνει ότι θα μειώσουμε το επίπεδο, ή θα νερώσουμε τις απαιτήσεις που απαιτούνται να εκπληρωθούν ώστε το παιδί αυτό να συμπληρώσει με επιτυχία τις σπουδές του. Άλλωστε το ίδιο το παιδί θα θέλει να ξέρει ότι με την αξία του έχει πάρει το πτυχίο του.

 

Παρακολουθήστε όσα ανέφερε στην εκπομπή Offsite On Air ο Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου:

 

Home