Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΠτΒ στη Digital: Η γυναικοκτονία ν’ αποτελεί ιδιώνυμο αδίκημα

Offsite Team
- 07.12.2021

ΠτΒ στη Digital: Η γυναικοκτονία ν’ αποτελεί ιδιώνυμο αδίκημα

Όσα δήλωσε στα Digital News η Αννίτα Δημητρίου με αφορμή το στυγερό έγκλημα στον Αμίαντο

Ρεπορτάζ: Θανάσης Αθανασίου / Επιμέλεια: Παύλος Πήττας

Το στυγερό έγκλημα στον Αμίαντο σχολίασε στα Digital News και τον Θανάση Αθανασίου η Πρόεδρος της Βουλής.

Η Αννίτα Δημητρίου εξέφρασε την ανάγκη πρόληψης των γυναικοκτονιών. Κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μέσω τροποποίησης του ποινικού κώδικα, ώστε να καθιστά τη γυναικοκτονία ιδιώνυμο αδίκημα.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Αυτούσια η παρέμβαση της Αννίτας Δημητρίου:

Δεν είναι μόνο τώρα που ανησυχούμε για τη συγκεκριμένη επιδείνωση ενός παραδεκτού φαινομένου. Γιατί το φαινόμενο της γυναικοκτονίας δεν είναι σημερινό. Εξάλλου δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι μετά και την περίοδο του εγκλεισμού, ο ίδιος ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κάνει λόγο για πανδημία των γυναικοκτονιών, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση των σοβαρών αριθμών γυναικοκτονιών, που συμβαίνουν ανά το παγκόσμιο. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που θεωρώ ότι τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να ενισχυθεί το νομικό οπλοστάσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας και να υπάρξει τροποποίηση του ποινικού κώδικα, καθιστώντας ξεκάθαρη, ως ιδιώνυμο αδίκημα, τη γυναικοκτονία. Δεν διαφοροποιείται οτιδήποτε στις ποινές - επειδή διαβάζω και βλέπω διάφορα-  αυτό που ουσιαστικά γίνεται είναι ότι ο νομοθέτης πλέον ονοματίζει ένα παραδεκτό γεγονός, και ενδείκνει ότι μ’ αυτή του τη στάση δεν το ανέχεται πλέον, αλλά βγαίνει μπροστά κυρίως για να μπορέσουμε να εστιάσουμε στην πρόληψη. Μέσα απ’ αυτές τις πολιτικές - ακριβώς- θα καταστήσουν σαφές ότι μια δολοφονία προς γυναίκα ή προς ομάδα γυναικών συνιστά γυναικοκτονία και ως τέτοια πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται.

Η εισήγησή μας είναι η γυναικοκτονία να είναι ιδιώνυμο αδίκημα για να μη χρειάζεται ν’ αποδειχθεί. Είναι πολύ σημαντικό όμως το γεγονός ότι και στις περιπτώσεις του νόμου που έχουμε κατοχυρώσει, όπως είναι η βίας προς τις γυναίκες, όπως είναι ο σεξισμός, έρχεται βασικά ο νομοθέτης και προσπαθεί, αντιλαμβάνεται και κατονομάζει ένα παραδεκτό φαινόμενο το οποίο υφίσταται στην κοινωνία και δεν μπορέι να το αγνοήσει. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύει και το νομικό οπλοστάσιο της ΚΔ και αυτό είναι που επιχειρείται να γίνει. Άρα δεν μπορεί να γίνεται λόγος για οποιαδήποτε διάκριση. Απεναντίας, με βάση τα δεδομένα και την έξαρση η οποία παρατηρείται, δεν μένει ασυγκίνητος ο νομοθέτης, αλλά τροποποιεί τον ποινικό κώδικα, κι αυτό είναι μια σημαντική, σοβαρή νομοθετική πράξη για να μπορέσει να βγει μπροστά γι’ αυτά τα περιστατικά. Είναι πολύ σημαντικό να λέμε πλέον τα πράγματα με τ’ όνομά τους.

Σχετικά με την πρόταση νόμου, ξεκίνησε η συζήτηση στην επιτροπή Νομικών και θα πρέπει να ξαναοριστεί για να έχουμε τις απόψεις των εμπλεκομένων. Ακούστηκαν και επιφυλάξεις και κάποια επιχειρήματα που πρέπει να τα λάβουμε υπόψη. Χαίρομαι, όμως, ότι αυτή η πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε από όλους σχεδόν και βεβαίως όλοι μαζί - και αυτό είναι το μήνυμα - θα συνεργαστούμε για να μπορέσουμε να την κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και το συντομότερο δυνατό να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, την τροποποίηση η οποία χρειάζεται. Κι επιτέλους η Κύπρος και σε αυτό το σημείο, όπως έπραξε και με τον σεξισμό, να είναι από τις πρώτες χώρες που βγαίνουν μπροστά και χρησιμοποιούνται ως πρότυπο για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.

Όλα είναι θέμα κουλτούρας, αντιλήψεων και κυρίως στερεοτύπων που πρέπει να καταρρίψουμε. Αυτά τα στερεότυπα, είτε μας αρέσει είτε όχι, καλά κρατούν σε μια πατριαρχική κοινωνία. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που στην περίπτωση του σεξισμού και στην περίπτωση της κυρώσεως της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, αλλά και της συμπερίληψης σε νομοθετικές ρυθμίσεις όλες τις πρόνοιες, λάβαμε υπόψη μας τα συγκεκριμένα. Και κυρίως ο σκοπός του νομοθέτη δεν είναι η ποινικοποίηση ή η όποια τροποποίηση όσο η πρόληψη. Δηλαδή ότι δίδεται ξεκάθαρη κατεύθυνση, ότι βγαίνουμε μπροστά ως κοινοβούλιο, ως νομοθετικό σώμα σ’΄αυτά τα ζητήματα. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που λέμε ότι θα πρέπει να υπάρχει μια ολιστική και οριζόντια προσέγγιση. Και μέσα κυρίως από την εκπαίδευση και μέσα από πολιτικές και μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για να μπορέσουμε ν’ αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα περιστατικά που συμβαίνουν και κυρίως να καλλιεργήσουμε την κοινωνία των πολιτών που θέλουμε. Μια κοινωνία πλήρως ευαισθητοποιημένη και  συνειδητοποιημένη για τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πλήρους αξιοπρέπειας και του σεβασμού του κάθε ατόμου ό,τι και να είναι, ό,τι και να πρεσβεύει. 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Ευθύνη μας να βγούμε μπροστά και να τολμήσουμε πολιτικές για να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε την ενσυναίσθηση, να μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας. Εκεί είναι το πιο σημαντικό, από την πρώιμη βαθμίδα εκπαίδευσης και στη συνέχεια να μπορέσουμε να κάνουμε την κοινωνία των πολιτών που συμμετέχει σ’ αυτή την προσπάθεια να εγκαθιδρύσουμε μια κοινωνία πολιτών ανεκτική στη διαφορετικότητα με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μια κοινωνία που αξίζει σε μας και τα παιδιά μας.

Νιώθω ως γυναίκα ότι είναι μεγαλύτερη η ευθύνη και η θεσμική και η προσωπική. Γιατί οφείλω να πω ότι αποτελούν θεσμική προτεραιότητα για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όλα τα ζητήματα που αφορούν είτε τα ανθρώπινα δικαιώματα, είτε τις ίσες ευκαιρίες, είτε στην ισότητα αυτή καθ’ αυτή. 

Home