Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΠτΔ για Ακτοπλοϊκή: Ευκαιρία σε πολίτες για ευχάριστες διακοπές

Offsite Team -
19.06.2022 - 12:41

ΠτΔ για Ακτοπλοϊκή: Ευκαιρία σε πολίτες για ευχάριστες διακοπές

«Γνωρίζουμε ότι δεν είναι μια κερδοφόρα ναυτιλιακή επιχείρηση, για αυτό και το κράτος θα έπρεπε να συνδράμει»

Θα ήθελα να εξάρω την ιστορικότητα της σημερινής ημέρας (19/6), με δεδομένο ότι ύστερα από μια 20ετία αποσύνδεσης, επιτέλους, ο ομφάλιος λώρος διά της ναυτιλίας που ένωνε την Κύπρο με την Ελλάδα, επανασύσταται κατά τρόπο πιο αποτελεσματικό, με πιο σύγχρονα πλοία, αλλά και με το σημαντικότερο: (δίδεται) η ευκαιρία, επιτέλους, σε πολλούς πολίτες που τόσο το ήθελαν, είτε λόγω φοβίας προς την αεροπλοΐα είτε γιατί ήθελαν τη μεταφορά μηχανοκινήτων και αδυνατούσαν να το πράξουν, να έχουν ακόμα πιο ευχάριστες διακοπές, σημείωσε ο Πρόεδορς της Δημοκρατίας κατά την τελετή επανένερξης της θαλάσσια επιβατικής σύνδεσης Κύπρου - Ελλάδας.

Όπως ανέφερε, μετά από 20 χρόνια, αν έγινε κατορθωτό να επανασυνδεθεί η Κύπρος με την Ελλάδα ήταν λόγω των επίμονων προσπαθειών της Κυβέρνησης ύστερα από εισηγήσεις και βουλευτών, της συστηματικής δουλειάς που έγινε από πλευράς του Υφυπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, τόσο της προηγούμενης Υφυπουργού όσο και του διαδόχου της, της Νατάσας Πηλείδου και εν συνεχεία του φίλτατου Βασίλη Δημητριάδη, αλλά και, βεβαίως, του Υφυπουργείου Τουρισμού, γενικότερα των κυβερνητικών τμημάτων, που υιοθετώντας το όραμα προχώρησαν, έτσι ώστε, επιτέλους, μια ανάγκη που ήταν απαραίτητη για την ασφαλή ακτοπλοϊκή σύνδεση, να γίνει πραγματικότητα.

Δείτε ακόμη: ΠτΔ: To Κυπριακό και οι μεταρρυθμίσεις στο Εθνικό Συμβούλιο

Γνωρίζουμε, σημείωσε, ότι δεν είναι μια κερδοφόρα ναυτιλιακή επιχείρηση, για αυτό και το κράτος θα έπρεπε να συνδράμει. Και προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν προς την ΕΕ, έτσι ώστε να επιτρέψει μέσα στα πλαίσια και των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους, να επιτευχθεί η αναγκαία επιδότηση και να γίνει πραγματικότητα αυτό που σήμερα ζούμε.

Εκείνο που θα ήθελα να τονίσω, ανέφερε, είναι τις σημαντικές πολιτικές που υιοθετήθηκαν από την ίδρυση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, μια μεταρρύθμιση που έδωσε μια άλλη πνοή στις κυβερνητικές δράσεις.

Πρόσθεσε πως τα πέντε Υφυπουργεία έχουν δημιουργήσει άλλες προοπτικές στην παραγωγή πολιτικής, στην αποτελεσματικότερη απόδοση, στο όραμα, στην ώθηση προόδου και ανάπτυξης σε τομείς, όπως ο Τουρισμός, η Ναυτιλία, η Έρευνα και Καινοτομία, η Πρόνοια, ο Πολιτισμός. Είναι σημαντικές μεταρρυθμίσεις και τομείς που μέσα από το όραμα πολιτικών προσωπικοτήτων και με τη βοήθεια ικανοτάτων τεχνοκρατών μπορεί να αποδώσουν τα μέγιστα.

«Θέλω, απλώς, να υπομνήσω ότι ως αποτέλεσμα των προσπαθειών, από τη δημιουργία του Υφυπουργείου, πέραν του ότι διατηρήσαμε την 3η θέση όσον αφορά το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο της Ευρώπης, είμαστε 11οι παγκόσμια, αλλά το πιο σημαντικό, είμαστε η 1η χώρα σε πλοιοδιαχείριση, η μεγαλύτερη χώρα που φιλοξενεί τις πλείστες τόσες των πλοιοδιαχειριστριών. Τούτο οφείλεται στη σημαντική δουλειά, στα κίνητρα, στη σημαντική συμβολή και βοήθεια από πλευράς Κυβέρνησης, έτσι ώστε να γίνει κατορθωτό», σημείωσε.

Ειδικότερα, ανέφερε, ααν αποτέλεσμα ακριβώς των κινήτρων που δώσαμε και της προώθησης που δόθηκε καταγράφεται μια αυξητική τάση εγκατάστασης ναυτιλιακών εταιρειών στην Κύπρο και θέλω να δώσω ένα παράδειγμα για να κατανοήσετε την έκταση, το μέγεθος αυτής της επιτυχούς προσπάθειας που καταβλήθηκε.

Συγκεκριμένα, σημείωσε, οι ναυτιλιακές εταιρείες που εντάσσονται στο Σύστημα Φόρου Χωρητικότητας έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί μέσα στην τελευταία δεκαετία και από 97 εγγεγραμμένες το 2012, σήμερα ανέρχονται στις 275. Μιλάμε για σημαντικούς τομείς της οικονομίας που εργοδοτούν 11 χιλιάδες υπαλλήλους στην ξηρά και 55 χιλιάδες στη θάλασσα. Διανοίγονται νέες προοπτικές όσον αφορά νέες επαγγελματικές κατευθύνσεις, βεβαίως, πάντα συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

«Εκφράζω θερμές ευχές στην ανάδοχο ναυτιλιακή εταιρεία να πετύχει αυτό που εμείς επιδιώξαμε. Εύχομαι ασφαλή και ευχάριστα ταξίδια στους επιλέγοντες την ακτοπλοϊκή σύνδεση, να ευχαριστήσω τον κ. Νίκο Τορναρίτη, την κα Αννίτα Δημητρίου, τους άλλους φίλους βουλευτές που είχαν την πρωτοβουλία.Εκείνους που επιβάλλεται να ευχαριστήσω είναι τους ικανούς δημόσιους λειτουργούς που εκτελώντας πολιτικές που χαράζονται τις εφαρμόζουν, όχι απλώς τις παρακολουθούν. Καλοτάξιδο να είναι και η επανασύνδεση μας να είναι και για ιστορικούς και για εθνικούς και για τουριστικούς λόγους», ανέφερε

ΓΤΠ

Home