Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΠτΔ: Στρατηγικής σημασίας το FIR Λευκωσίας

Offsite Team -
22.05.2019

ΠτΔ: Στρατηγικής σημασίας το FIR Λευκωσίας

Thumbnail
Οι δηλώσεις του Πρόεδρου για τα 10 χρόνια του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων στην Κύπρο

Η Περιοχή Ελέγχου Πληροφοριών Πτήσεων Λευκωσίας (FIR Λευκωίας), η ανατολικότερη της Ευρώπης, αναγνωρίζεται ως στρατηγικής σημασίας, παρέχοντας υπηρεσίες αεροναυτιλίας σε 400.000 πτήσεις, οι οποίες μεταφέρουν πέραν των 60 εκατομμυρίων ατόμων τον χρόνο, με αναμενόμενη ετήσια αύξηση 4%, δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από τη σύσταση του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως το σύνολο σχεδόν των πτήσεων από το Ισραήλ, και τον Λίβανο προς την Ευρώπη χρησιμοποιούν το δικό μας FIR, ενώ όλες οι υπερπτήσεις των αεροπορικών εταιρειών της Τουρκίας προς την Αφρική, περνούν από αυτό, επικοινωνώντας με το νόμιμο Κέντρο Ελέγχου της Κύπρου, καταβάλλοντας στην Κυπριακή Δημοκρατία, τα νενομισμένα τέλη.

Αναγνωρίζοντας αυτή ακριβώς τη σημασία του FIR, εργαζόμαστε για τη συνεχή βελτίωση του τομέα της πολιτικής αεροπορίας, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως "υλοποιούμε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, με τη δημιουργία ανεξάρτητης Κρατικής Εταιρείας Αεροναυτιλίας, όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες".

"Η αλλαγή αυτή, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση νέου συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και άλλων τεχνικών βελτιώσεων που έχουν ήδη εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα οδηγήσουν σε περισσότερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα αναφορικά με την παροχή υπηρεσιών και τον καλύτερο στρατηγικό προγραμματισμό. Στο πλαίσιο αυτό θα καταστήσουν την Κύπρο ικανή να αντεπεξέλθει στις συνεχώς αυξανόμενες προκλήσεις της διεθνούς αεροπλοΐας και του περιφερειακού της ρόλου", σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Πρόσθεσε πως ταυτόχρονα προωθείται και η αναδιάρθρωση του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας με νέες σύγχρονες δομές που θα διασφαλίσουν την υψηλού επιπέδου κρατική εποπτεία, για να σημειώσει πως οι οποιεσδήποτε εισηγήσεις από πλευράς του Ιδρύματος είναι και ευπρόσδεκτες και καλοδεχούμενες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του και στο γεγονός ότι το Κέντρο Ελέγχου Άγκυρας, αγνοώντας τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς αρνείται την επικοινωνία με το Κέντρο Ελέγχου Λευκωσίας, όσον αφορά τις πτήσεις που εισέρχoνται και εξέρχονται από τα δύο αντίστοιχα FIR.

Επιπρόσθετα, σημείωσε, το παράνομο Κέντρο Ελέγχου της Τύμπου παρεμβαίνει στις πτήσεις που εκτελούνται στο FIR Λευκωσίας, ενώ οι πτήσεις της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας παραβιάζουν προκλητικά τον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Κύπρου, χωρίς συντονισμό και εκτός της διεθνούς νομιμότητας.

Σε αυτά, σημείωσε, θα πρέπει επίσης να προστεθεί και η απαγόρευση της χρήσης του τουρκικού εναέριου χώρου από πτήσεις που εκτελούνται από αεροσκάφη νηολογημένα στο κυπριακό νηολόγιο και από κυπριακές αεροπορικές εταιρείες.

"Παρά το γεγονός ότι οι κίνδυνοι αυτοί ως αποτέλεσμα των τουρκικών παρανομιών αφορούν και τις τουρκικές αεροπορικές εταιρείες και παρά τις άοκνες προσπάθειες και συνεχείς υποδείξεις και προσπάθειες όλων των διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών και των διεθνών ομοσπονδιών των αεροπορικών εταιρειών και πιλότων, η Τουρκία, δυστυχώς, συνεχίζει με την ίδια προκλητικότητα να μη συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη του Διεθνούς Οργανισμού Αεροπορίας (ΙCΑΟ), του οποίου είναι μέλος", υπογράμμισε.

Συνέχισε εκφράζοντας τη λύπη του για όλα αυτά και σημειώνοντας, ταυτόχρονα, πως αυτή δεν είναι η μόνη παραβίαση που γίνεται. Είμαστε μάρτυρες του τι γίνεται και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε.

Επανέλαβε "την αποφασιστικότητά μας να εργαστούμε με κάθε τρόπο μέσα στα πλαίσια της αξιοπρέπειας, με βάση πάντα το διεθνές και το ευρωπαϊκό κεκτημένο στο να εξευρεθεί επιτέλους μια λύση που εδώ και 45 χρόνια η ελληνοκυπριακή πλευρά επιζητεί. Μια ειρηνική λύση του Κυπριακού, προκειμένου να αρθούν όλα όσα η Τουρκία παρανόμως επιβάλλει", σημείωσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ικανοποίηση για το έργο που επιτελεί το Μεσογειακό `Ιδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων. Συνεχάρη το  Ίδρυμα για την αντικειμενικότητα, την τεχνογνωσία και τον επαγγελματισμό που διέπει τη λειτουργία του, ως επίσης το σπουδαίο έργο που επιτέλεσε στη δεκαετή πορεία του, το οποίο αναγνωρίζεται από διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς, συνδέσμους διεθνών αερομεταφορών, καθώς και από τις κρατικές υπηρεσίες της Δημοκρατίας, όπως σημείωσε.

Είπε ακόμη πως στα δύο υπερσύγχρονα αεροδρόμια της Κύπρου εκτελούνται πτήσεις από και σε 120 προορισμούς, από 70 αεροπορικές εταιρείες με έδρα 40 διαφορετικές χώρες, ενώ σε αυτά διακινήθηκαν το 2018 περίπου 11 εκατομμύρια επιβάτες.

`Εκανε εξάλλου ιδιαίτερη αναφορά στον αείμνηστο ιδρυτή της AEGEAN Airlines, Θεόδωρο Βασιλάκη, τον οποίο το Ίδρυμα τίμησε κατά την εκδήλωση μετά θάνατον, με το βραβείο «LIFE ACHIEVEMENT AWARD», σημειώνοντας την εγνωσμένη προσφορά του στον χώρο των αερομεταφορών.

Ο Θεόδωρος Βασιλάκης, χάρις στην οξύνοια, τη διορατικότητα και την εργατικότητα του πέτυχε όχι μόνο τη δημιουργία της AEGEAN Airlines προ 20 χρόνων, αλλά και την καταξίωση και την ανάδειξη της ανάμεσα στις καλύτερες εταιρείες διεθνώς. Την ίδια στιγμή, η απόφαση της δραστηριοποίησης της AEGEAN Airlines  στην Κύπρο υπήρξε μεγίστης σημασίας όσον αφορά την περαιτέρω ανάπτυξη των αερομεταφορών στο νησί μας και ως επακόλουθο αυτού της ενίσχυσης του τουρισμού και της οικονομίας του τόπου, ανέφερε.

Εξέφρασε εξάλλου θερμές ευχαριστίες προς τον διάδοχο του Θεόδωρου Βασιλάκη, Ευτύχιο Βασιλάκη, "ο οποίος συνεχίζοντας το έργο του αείμνηστου πατέρα του προσπαθεί με κάθε τρόπο να ενισχύσει τη συνδεσιμότητα της πατρίδας μας και να συμβάλει έτσι ώστε περισσότεροι Κύπριοι να εργοδοτούνται στον εγνωσμένου κύρους αερομεταφορέα. Κατά τη συνάντηση μου με τον κ. Βασιλάκη το απόγευμα, μου εξήγγειλε την πρόθεση της εταιρείας να δώσει υποτροφίες σε αριθμό Κυπρίων, προκειμένου να σπουδάσουν ως πιλότοι και ενδεχόμενα και άλλα επαγγέλματα στον τομέα", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.  

Home