Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Rapid tests σε όλους τους ταξιδιώτες στην Κύπρο; Τα δεδομένα

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
22.10.2020

Rapid tests σε όλους τους ταξιδιώτες στην Κύπρο; Τα δεδομένα

Thumbnail
Οι προτάσεις Καρούσου για το θέμα των rapid tests και την κατηγοριοποίηση χωρών

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Ο κορωνοϊός έφερε τεράστιο πρόβλημα στον τουρισμό αφού τα αυξημένα κρούσματα παγκόσμια, «έσβησαν» εντελώς την αεροπορική κίνηση. Δεν είναι σχήμα λόγου ότι στην Κύπρο με αφορμή τα περιοριστικά μέτρα σχεδόν όλες οι χώρες τέθηκαν στη «μαύρη λίστα» και στις κατηγορίες Β' και Γ', που απαιτούν τεστ ή καραντίνα.

Τα δεδομένα παρακολουθεί πολύ στενά και η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) που παρατηρώντας την αισθητά μειωμένη τουριστική κίνηση ψάχνει τρόπους αναζωογόνησης της αγοράς. Ένα από τα μέτρα που τέθηκε στο τραπέζι είναι η υιοθέτηση της εξέτασης για τον κορωνοϊό από όλους τους επιβάτες ανεξαρτήτως κατηγοριοποίησης χωρών. 

Η IATA θεωρεί ότι αυτό το μέτρο θα αντικαταστήσει την επιβολή καραντίνας. Χαρακκτηριστικά, εξετάζει την εφαρμογή προσιτών και γρήγορων τεστ για τον κορωνοϊό.

Όπως επισημαίνεται από ειδικούς, ο κίνδυνος μόλυνσης των επιβατών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού είναι «πολύ χαμηλός», καθώς οι αεροπορικές εταιρείες απολυμαίνουν τα αεροσκάφη μειώνοντας τα προϊόντα που προσφέρονται κατά τη διάρκεια της πτήσης. Υποστηρίζουν ότι οι πιθανότητες εξάπλωσης του ιού κατά την πτήση είναι περίπου 1 στα 27 εκατομμύρια, και άρα είναι πιο πιθανό να χτυπήσει κάποιον κεραυνός παρά να κολλήσει κορωνοϊό σε αεροπορικό ταξίδι.

O Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος μιλώντας στην Offsite ανέφερε ότι «ως Κύπρος λάβαμε πρωτοβουλίες στο συγκεκριμένο θέμα και ήδη καταθέσαμε στα Συμβούλια Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις προτάσεις μας για την εφαρμογή των γρήγορων τεστ. Μεταξύ άλλων συζητούνται η διενέργεια rapid tests κατά την αναχώρηση  και η πρότασή μας για κατηγοριοποίηση χωρών σε κεντρικό επίπεδο». Όπως ανέφερε ο Υπουργός, ρόλο στις αποφάσεις θα έχουν και άλλα Υπουργεία όπως το Υγείας.

Η Offsite ζήτησε την άποψη ενός ειδικού, του Καθηγητή Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, μέλους της επιδημιολογικής ομάδας Δρ Πέτρου Καραγιάννη, ο οποίος ανέφερε ότι η ομάδα δεν συζήτησε αυτή την πρόταση. Ωστόσο, παρατήρησε ότι η σύσταση από την IATA θα  πρέπει να εφαρμοστεί. Ο Δρ Καραγιάννης εξήγησε ότι είναι μέτρο που θα βοηθήσει αρκεί να δηλώνονται όλα τα θετικά κρούσματα για να επιτυγχάνεται η ιχνηλάτηση.

Εξάλλου, άλλες αρμόδιες πηγές τόνισαν στην Offsite ότι «υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, γίνονται διάφορες διαβουλεύσεις με όλους τους φορείς και με τα αρμόδια υπουργεία ώστε να βρεθεί μια διαδικασία που θα προσφέρει το λιγότερο ρίσκο και τη μεγαλύτερη ευελιξία».

 

Home