Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σαββίδης για υπόθεση Θανάση: «Θέλουμε να φτάσουμε στην αλήθεια»

Offsite Team -
30.06.2021

Σαββίδης για υπόθεση Θανάση: «Θέλουμε να φτάσουμε στην αλήθεια»

«Μακάρι να μπορούσα να πάρω το χρόνο πίσω» δήλωσε σε δημοσιογράφους (ΒΙΝΤΕΟ)

Μακάρι να μπορούσα να πάρω το χρόνο πίσω, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Γιώργος Σαββίδης, αναφορικά με το θέμα του Θανάση Νικολάου, ο θάνατος του οποίου, με βάση νέα στοιχεία που βγήκαν 16 χρόνια μετά, φαίνεται να οφείλεται σε δολοφονία.

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά την παράδοση της έκθεσης της Ερευνητικής Επιτροπής για το σφαγείο Cypra, ο κ. Σαββίδης διαβεβαίωσε πως η Νομική Υπηρεσία είναι στην ίδια πλευρά με την οικογένεια του αδικοχαμένου εθνοφρουρού και στόχος της Πολιτείας είναι να τους βοηθήσει «να φτάσουμε όλοι στην αλήθεια».

 

Στις δηλώσεις του, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε πως χθες συναντήθηκε με την οικογένεια του αδικοχαμένου Θανάση και τους δικηγόρους της, χαρακτηρίζοντας το όλο θέμα λεπτό και συναισθηματικά φορτισμένο.

 

Υπενθύμισε πως μόλις βγήκαν τα αποτελέσματα της τελευταίας εξέτασης που έγινε στο υοειδές οστούν, ο ίδιος μαζί με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα είχε συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη παρουσία του Αρχηγού της Αστυνομίας, του Βοηθού Αρχηγού Επιχειρήσεων και της ηγεσίας της ανακριτικής ομάδας, για ανταλλαγή απόψεων γύρω από το πολύκροτο θέμα.

 

«Σίγουρα με λίγα λόγια δεν μπορώ να πω ότι είμαι ικανοποιημένος ότι αυτή η οικογένεια έχει πάρει την απάντηση που για τόσα χρόνια πολεμά, όποια και αν είναι αυτή, τόσο όσον αφορά τα αίτια, όσο και όσον αφορά το ποιοι ενδεχομένως ευθύνονται αν τα αίτια αυτά είναι όχι εκείνο το οποίο ήταν το αποτέλεσμα του μέχρι τώρα πορίσματος», είπε ο επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας και πρόσθεσε: «Άρα, ναι, πιστεύω και τους το εξηγήσαμε χθες ότι είμαστε στην ίδια πλευρά μαζί τους, δεν έχουμε κάτι να μοιράσουμε ή να διαχωρίσουμε και ότι πρόθεση είναι και μας να τους βοηθήσουμε να φτάσουμε όλοι στην αλήθεια και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό».  

Σε ερώτηση κατά πόσον θα διεξαχθεί ποινική έρευνα, ο κ. Σαββίδης είπε πως η Νομική Υπηρεσία θα αξιολογήσει τις θέσεις της οικογένειας και των δικηγόρων τους όπως τέθηκαν στη χθεσινή συνάντηση.  

 Ξανά στο θανατικό ανακριτή την Παρασκευή

 

«Θα πρέπει να ενημερώσουμε και τον θανατικό ανακριτή, η υπόθεση είναι ορισμένη για την Παρασκευή στη Λεμεσό και ανάλογα θα προχωρήσουμε. Πάντως πρόθεσή μας είναι να βοηθήσουμε όσο μπορούμε για να μπορέσουμε να καταφέρουμε να δώσουμε απαντήσεις σε κάποια βασανιστικά ερωτήματα έχει μια οικογένεια που έχασε το παιδί της», είπε.  

Σε ερώτηση αν υπάρχουν στοιχεία που οδηγούν σε νέα ποινική έρευνα, ο κ. Σαββίδης, αφού είπε πως δεν επιθυμεί να καταλήξει σε τελικό πόρισμα, εξήγησε πως η τελευταία εμπειρογνώμονας που προέβη σε εξέταση εκ μέρους της οικογένειας στο υοειδές οστούν πήρε μια θέση η οποία είναι διαφορετική από τις μέχρι τώρα ενδείξεις, ενώ, όπως είπε, υπάρχει «μια κάπως διαφορετική θέση του ειδικού από πλευράς της Νομικής Υπηρεσίας".  

«Και ακριβώς ένα από τα πράγματα που συζητήσαμε είναι να δούμε αν υπάρχει κάποιος τρόπος ίσως και με τη χρήση ή την ανάθεση σε κάποιον τρίτον επιστήμονα να δούμε αν μπορέσουμε να καταλήξουμε κάπου που να νοιώθουν όλοι ότι είναι ασφαλείς ότι είναι το αποτέλεσμα», είπε.  

Ωστόσο, ο Γενικός Εισαγγελέας τόνισε πως «αυτό από μόνο του δεν θα λύσει το πρόβλημα του ποιοι ενδεχομένως να ευθύνονται», προσθέτοντας πως «ίσως να πρέπει να γίνει μια προσπάθεια να ξαναδώσουν οι συγγενείς τα όποια στοιχεία κρίνουν ότι κατά τη γνώμη τους δεν διερευνήθηκαν ικανοποιητικά».

 «Καθυστέρησε η υπόθεση»

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σαββίδης αναγνώρισε πως η «σίγουρα η υπόθεση αυτή καθυστέρησε υπερβολικά».  

«Δεν υπάρχει αμφιβολία. Επομένως από τη στιγμή που νομίζω ότι υπάρχει κοινή βάση εκκίνησης με την οικογένεια, πιστεύω ότι καλύτερα να προχωρήσουμε με σωστά βήματα και σε συνεννόηση παρά να παίρνουμε βεβιασμένες αποφάσεις»,  συνέχισε.  

Αναφορικά με την καθυστέρηση 16 χρόνων στην διαλεύκανση της υπόθεσης, ο κ. Σαββίδης είπε πως το αντιλαμβάνεται, αλλά πρόσθεσε πως υπάρχει και το θέμα του θανατικού ανακριτή στη μέση, «Και ξέρετε και εκεί κάναμε ενέργειες για να ξαναδεί και η Κυβέρνηση και η Βουλή τον προβληματικό εκείνο νόμο, αλλά υπάρχει μια διαδικασία θανατικής ανάκρισης που εκκρεμεί, οπότε ό,τι γίνεται θα πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση και με τον θανατικό ανακριτή», συμπλήρωσε.

 

Ερωτηθείς αν υπάρχει το στοιχείο της διεξαγωγής έρευνας ύστερα από 16 χρόνια, ο κ. Σαββίδης απάντησε λέγοντας χαρακτηριστικά «μακάρι να μπορούσα να πάρω το χρόνο πίσω».  

«Το μόνο που μπορώ να κάνω και αυτό είπα στην οικογένεια είναι να γυρίσουμε μια σελίδα και να προσπαθήσουμε έντιμα και με πλήρη αναγνώριση της λεπτής συναισθηματικής πλευράς του θέματος και με σεβασμό στο τι συνέβη, να βοηθήσουμε ίσως βρεθεί κάτι να ικανοποιεί και την οικογένεια και την Πολιτεία γιατί και μας μας ενδιαφέρει πώς κατέληξε αυτό το παιδί», κατέληξε.  

ΚΥΠΕ

Home