Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σαλμονέλα σε μπιφτέκια, κεφτέδες & σιεφταλιές - Συμβουλές

Κυπριάνα Σταύρου
- 05.07.2022

Σαλμονέλα σε μπιφτέκια, κεφτέδες & σιεφταλιές - Συμβουλές

Γιατί αυξήθηκαν τα περιστατικά εντοπισμού σαλμονέλας σε προϊόντα - Τι να προσέξετε με φρέσκα και κατεψυγμένα τρόφιμα

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Ανησυχία έφεραν σε αρκετό κόσμο οι τελευταίες ανακοινώσεις των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας για προϊόντα στα οποία ανιχνεύθηκε το μικρόβιο της σαλμονέλας.

Πιο συγκεκριμένα, σε διάστημα μιας εβδομάδας (22/6 – 29/6), οι Υγειονομικές Υπηρεσίες είχαν ανακοινώσει ότι εντοπίστηκε σαλμονέλα σε χοιρινές σιεφταλιές, σε δύο μάρκες μπιφτεκιών κοτόπουλου καθώς και σε κεφτεδάκια.

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις:

Ένα όμως είναι το κύριο ερώτημα που εγείρεται: Αυτή η «έξαρση» στα προϊόντα με σαλμονέλα πρέπει να αποτελέσει λόγο ανησυχίας στους καταναλωτές;

Ο λόγος των αυξημένων περιστατικών

Μιλώντας στην OffsiteNews, ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος Υγειονομικών Υπηρεσιών, Ηρόδοτος Ηροδότου  σημείωσε ότι οι τελευταίες ανακοινώσεις που έχουν γίνει, αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά, τα οποία ήταν αυξημένα διότι την συγκεκριμένη περίοδο γίνονται δειγματοληψίες που αφορούν μικροβιολογικά κριτήρια. 

«Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες ελέγχουν όλα τα τρόφιμα από την αγορά αλλά όσο αφορά την παρασκευή των τροφίμων ελέγχουμε τα τρόφιμα μη ζωικής προέλευσης. Ως εκ τούτου, ελέγξαμε αυτά τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης από την αγορά και, σε συνεργασία με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες στους οποίους διαβιβάζονται τα αποτελέσματα, θα γίνουν οι ανάλογες έρευνες για τα συγκεκριμένα υποστατικά  που εντοπίστηκαν, ώστε να διαφανεί από που προέκυψαν», επεσήμανε ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος να προκληθεί ανησυχία στον κόσμο.

«Εμείς όμως είμαστε υπόχρεοι να ενημερώνουμε το κοινό στην περίπτωση που εντοπίζουμε το μικρόβιο και γι’ αυτό είχαμε εκδώσει τις σχετικές ανακοινώσεις», πρόσθεσε.

Συμβουλές Υγειονομικών Υπηρεσιών προς τον κόσμο

Την ίδια στιγμή, ο κ. Ηροδότου έδωσε συμβουλές προς τους πολίτες σχετικά με το τι θα πρέπει να προσέχουν όταν χειρίζονται φρέσκα και κατεψυγμένα τρόφιμα, ώστε να αποφύγουν την λοίμωξη από το μικρόβιο της σαλμονέλας.

Για να αποφύγετε να προσβληθείτε από το μικρόβιο θα πρέπει:

  • Να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη τα μέτρα υγιεινής 
  • Να πλένεται καλά τα χέρια σας
  • Να απολυμαίνετε τους πάγκους  και των επιφανειών  που χειρίζεστε κρέας, ειδικότερα σε περίπτωση που θα χειριστείτε ωμά κρέατα και φρέσκα τρόφιμα (πχ. σαλατικά) 
  • Να χρησιμοποιείτε ξεχωριστό σανιδάκι και μαχαίρι για κόψιμο κρεάτων και φρέσκων τροφίμων όπως χόρτα
  • Να βάζετε τα τρόφιμα στο ψυγείο στις κατάλληλες θερμοκρασίες (αν χρειάζονται κατάψυξη ή απλή ψύξη) και να ελέγχετε τις θερμοκρασίες του ψυγείου σας
  • Πάντα να τοποθετείτε τα ωμά τρόφιμα στο κάτω μέρος του ψυγείου και τα ψημένα στο πιο πάνω μέρος, για να μην υπάρξει περίπτωση επιμόλυνσης των ψημένων φαγητών από τα ωμά
  • Πάντα να έχετε υπόψη το καλό μαγείρεμα των τροφίμων καθώς και το καλό ψήσιμο των κρεάτων
  • Να ξέρετε ότι η σαλμονέλα σκοτώνεται στου 72 βαθμούς σε 2-3 λεπτά ψησίματος

Home