Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σαν σήμερα πριν 800 χρόνια… τσουνάμι στην Κύπρο (Φωτο)

Offsite Team -
11.05.2022

Σαν σήμερα πριν 800 χρόνια… τσουνάμι στην Κύπρο (Φωτο)

«Η Πάφος, υπέφερε πιο πολύ»

Τσουνάμι δημιουργήθηκε πριν από 800 χρόνια τέτοια μέρα, αναφέρει σε ανάρτηση το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, προσθέτοντας ότι προηγήθηκε σεισμός 7 ρίχτερ.

Παράλληλα όπως αναφέρεται στην ανάρτηση σεισμός και το τσουνάμι προκάλεσαν σοβαρή απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Αυτούσια η ανάρτηση:

Σάν σήμερα, πριν από ακριβώς 800 χρόνια, στις 11 Μαΐου 1022, ένας πολύ ισχυρός υποθαλάσσιος σεισμός στο Κυπριακό Σεισμικό Τόξο (τάξη μεγέθους 7.0-7.5 βαθμούς στην κλ. Richter), προκάλεσε ίσως το καταστροφικότερο #τσουνάμι που έπληξε την Κύπρο στην ιστορία της. Ο σεισμός και το τσουνάμι προκάλεσαν σοβαρή απώλεια ανθρώπινων ζωών και εκτεταμένες καταστροφές σε Πάφο και Λεμεσό.

Η πόλη και το φρούριο της Πάφου ισοπεδώθηκαν, ενώ το λιμάνι της έμεινε χωρίς νερό, καθώς η ακτογραμμή μετακινήθηκε προς τη θάλασσα.

Οι O. Panis και M. Scriba (1294) βίωσαν το τσουνάμι και περιέγραψαν: «….στην Κύπρο η θάλασσα ανυψώθηκε από τη δόνηση και όρμησε στη στεριά. Τεράστιες μάζες θαλάσσιου νερού μεγάλες σαν βουνά κατέκλυσαν τη στεριά, κατεδαφίζοντας κτήρια και γεμίζοντας χωριά με ψάρια..Η Πάφος, υπέφερε πιο πολύ, το λιμάνι της αποξηράθηκε και η πόλη κατακλύστηκε από την θάλασσα….»

Η προσομοίωση των Yolsal et. al, 2007 έδειξε, ότι μετά από την εκδήλωση του σεισμού, η Πάφος πλήγηκε σε 20 δευτερόλεπτα, η Λεμεσός σε 4 λεπτά, η Αμμόχωστος σε 25 λεπτά, οι υπόλοιπες ακτές της Κύπρου εντός μίας ώρας, όπως φαίνεται στο ακόλουθο σχήμα.

1

1

Home