Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σάρα Σιάμς: Αν άνοιγα το στόμα μου ίσως να ήμουν το επόμενο θύμα

Offsite Team -
16.07.2019 - 17:18

Σάρα Σιάμς: Αν άνοιγα το στόμα μου ίσως να ήμουν το επόμενο θύμα

Thumbnail
Τι έγινε στην σημερινή δικάσιμο

Για τον φόβο που ένοιωθε ότι αν έλεγε στους ανακριτές την αλήθεια από την αρχή ίσως το επόμενο θύμα του Λοΐζου Τζιωνή να ήταν η ίδια, έκανε λόγο η πρώην κατηγορούμενη στη υπόθεση του διπλού φονικού στο Στρόβολο Σάρα Σιάμς, μιλώντας ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, στο πλαίσιο της κυρίως κατάθεσής της σήμερα, η οποία και ολοκληρώθηκε.

Επόμενη δικάσιμος κατά την οποία θα αρχίσει και η αντεξέταση της Σιάμς από τους δικηγόρους υπεράσπισης, ορίστηκε η Πέμπτη 18 Ιουλίου, στις 0930. Έχουν επίσης οριστεί ως δικάσιμοι οι 19, 22 και 23 Ιουλίου στις 0900.

Κατά τη σημερινή διαδικασία, η οποία διεξήχθη και πάλι σε μια κατάμεστη αίθουσα και υπό μέτρα ασφαλείας, ο Λοΐζος Τζιωνής, κρατούσε τα μάτια του κλειστά ή κοίταζε προς τα κάτω.

«Ο Τζιωνής είχε ξεπεράσει την κάθε φοβία ότι η Αστυνομία θα τον έπιανε», είπε η Σάρα Σιάμς απαντώντας σε ερωτήσεις της εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής Πολίνας Ευθυβούλου, για τα σχέδια τους μετά την αναχώρησή τους από το εξοχικό φίλου του Τζιωνή στην περιοχή της Αγίας Νάπας. Έλεγε, πρόσθεσε, «ότι πέρασαν οι κρίσιμες μέρες».  

Όταν συνελήφθηκε ο Τζιωνής λήφθηκε επίσης κατάθεση από την ίδια στο Αρχηγείο και όπως ανέφερε είπε στην Αστυνομία ότι δεν γνώριζε τίποτα για το διπλό φονικό που έγινε και ότι «με τον Τζιωνή ήμασταν μια χαρά».

Στη συνέχεια ζήτησε από την Αστυνομία να την πάρει στο πατρικό του Τζιωνή στην Αγλαντζιά. Εκεί μίλησε στον πατέρα του Τζιωνή και του είπε ότι συνέλαβαν τον Τζιωνή. Σύμφωνα με την μάρτυρα, ο πατέρας του Λοΐζου Τζιωνή της είπε να πει στην Αστυνομία ό,τι γνωρίζει.

Ωστόσο, και η επόμενη κατάθεσή της ήταν, κατά τα λόγια της «ψεύτικη». Σε ερώτηση τι εννοεί απάντησε «δεν έλεγα την αλήθεια για σχεδόν όλα. Ως προς τη σχέση μου με τον Τζιωνή. Ως προς το τι έγινε στις 18 (Απριλίου). Έκαμνα ότι δεν γνώριζα τίποτα», ανέφερε.

Σε ερώτηση για ποιο λόγο, είπε ότι «πίστευα ότι ο Τζιωνής ήταν να έβρει την τέλεια ιστορία για να ξεγελάσει την Αστυνομία». Ήταν ικανός να πει πάρα πολλά ψέματα σε σημείο που οι άλλοι να μπορούν να τον πιστέψουν 100% και να του ζητήσουν και συγγνώμη, πρόσθεσε.

«Ο κυριότερος φόβος μου ήταν αυτός. Χωρίς να θέλω να δικαιολογηθώ», ανέφερε. Αυτή ήταν η αλήθεια, έτσι σκεφτόμουν, πρόσθεσε. 

«Αν άνοιγα εγώ το στόμα μου ίσως το επόμενο θύμα να ήμουν εγώ», είπε απαντώντας σε άλλη ερώτηση.

Ερωτηθείσα γιατί από την Πολίνα Ευθυβούλου, η Σάρα Σιάμς απάντησε ότι είχε ήδη σκοτώσει δύο ανθρώπους και ότι της είχε πει ότι αν χρειαζόταν να ξανασκοτώσει, θα ξανασκότωνε.

Όταν η Αστυνομία τη συνέλαβε ήρθε η δικηγόρος της, μπήκαν σε ένα γραφείο και «με ρώτησε, τι έγινε, τι γνωρίζω». «Άρχισα να κλαίω. Της είπα ένα περίπου τι είχε γίνει και μου είπε ότι δεν έχω τίποτα να φοβηθώ, μόνο να πω την αλήθεια».

Σε ερώτηση αν είχε πει στη δικηγόρο τους φόβους της, η μάρτυρας απάντησε θετικά.

Ανέφερε επίσης ότι ζήτησε συγνώμη από τους αστυνομικούς και ότι τους είπε ότι «από αύριο θα σας πω όλη την αλήθεια».

Σε ερώτηση της κ. Ευθυβούλου γιατί προσθέτει διάφορα γεγονότα σε μετέπειτα καταθέσεις της, απάντησε ότι ο δικηγόρος της τής είπε κάποια πράγματα να μην τα πει και ότι στις καταθέσεις της άφησε κάποια πράγματα πίσω. Είπε επίσης ότι δεν αναφέρθηκε στα γεγονότα της 17ης Απριλίου, της προηγούμενης δηλαδή του φονικού, επειδή φοβόταν ότι αν αναφερόταν στον ρόλο που της είχε αναθέσει αρχικά ο Τζιωνής, να είναι δηλαδή οδηγός, «θα μπλεκόμουν περισσότερο».  

Σε ερώτηση αν είχε κάνει οποιαδήποτε συζήτηση με κάποιον από τους άλλους κατηγορούμενους για το τι θα έκαναν αν συλλαμβάνονταν ανέφερε ότι με το Λευτέρη Σολωμού είχαν πει ότι «αν μας συλλάβουν εν να πρέπει να πούμε την αλήθεια».

Για τη σχέση με της με τον ετεροθαλή αδελφό του Λοΐζου Τζιωνή, η Σάρα Σιάμς ανέφερε ότι σε κάποιο διάστημα είχε χαλάσει άλλα όταν η κατάσταση του Τζιωνή επιδεινώθηκε η ίδια αποτάθηκε στον Λευτέρη για να του πει ότι ο αδελφός του δεν ήταν καλά και ζήτησε τη βοήθεια του.

Ερωτηθείσα τι χρήματα ή περιουσία γνώριζε εκείνη ότι μπορεί να υπήρχε στο σπίτι της οδού Ζαλόγγου, η μάρτυρας απάντησε ότι ο Τζιωνής της είχε πει για ένα μεγάλο ποσό και ότι υπήρχαν επίσης και κοσμήματα.

Σε ερώτηση αν έκανε οποιαδήποτε σχέδια για το πως θα τα ξοδέψουν τα χρήματα ανέφερε ότι ο Τζιωνής ήθελε να πάρει την ίδια και τον Λευτέρη ταξίδι στη Ρωσία και να αγοράσει πίσω τα σπίτια του παππού του στην Αγλαντζιά.

Κατά τη σημερινή διαδικασία η μάρτυρας κλήθηκε να αναγνωρίσει σειρά τεκμηρίων. Μεταξύ τους ήταν τα σπασμένα γυαλιά του θύματος Γιώργου Χατζηγεωργίου, τα οποία σύμφωνα με τη μαρτυρία της τα είχε σπάσει ο Λοΐζος Τζιωνής και τα είχε βάλει μαζί με άλλα αντικείμενα σε μια λεκάνη μαζί με χλωρίνη αφότου γύρισε πίσω στο σπίτι του στην Αγλαντζιά τα ξημερώματα της 19ης Απριλίου. Αναγνωρίζοντας τα γυαλιά η Σάρα Σιάμς θυμήθηκε ότι εκείνη τη νύχτα της είχε πει ότι «έπιασα τα μάθκια του».  

Αναγνώρισε επίσης το τζιν που φορούσε τη νύχτα του διπλού φονικού ο Τζιωνής, το οποίο είχε διαμορφώσει ειδικά έτσι ώστε να μπορεί να φέρει το σπαθί σαμουράι και το μαχαίρι του χωρίς αυτά να φαίνονται.

Η Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής ζήτησε επίσης από τη μάρτυρα να δει διάφορες ανταλλαγές μηνυμάτων και τηλεφωνημάτων οι οποίες έγιναν τον Απρίλιο 2018.

Σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι ο Τζιωνής είχε πρόσβαση στο κινητό της και την ηλεκτρονική της ταμπλέτα ενώ η ίδια δεν γνώριζε τους δικούς του κωδικούς.

Για μήνυμα στις 20:40 την 17η Απριλίου του Τζιωνή προς τον Χατζηξενοφώντος όπου αναγραφόταν, μεταξύ άλλων, με λατινικούς χαρακτήρες «Απόψε εννά πεθάνουν. Πρώτα ο Θεός» και λίγο αργότερα «έχω 10 λεπτά ακόμη. Σεβάστου με. Love you», η μάρτυρας δεν γνώριζε κάτι. Σύμφωνα με τη μαρτυρία της, η 17η Απριλίου ήταν αρχικά η μέρα κατά την οποία σχεδιαζόταν η ληστεία.

Εκτός από μια ανταλλαγή στις 19 Απριλίου το οποίο έγραψε η ίδια, με παραίνεση του Τζιωνή, στον Χατζηξενοφώντος, το οποίο αναγράφεται με λατινικούς χαρακτήρες ότι «πρέπει να εξαφανιστείς τώρα, όπως και εκείνος», η μάρτυρας δεν θυμόταν για άλλα μηνύματα που έχουν καταγραφεί από το κινητό της με παραλήπτη τον Μάριο Χατζηξενοφώντος. 

Αναφορά έγινε και σε μηνύματα μεταξύ της ίδιας και του Λευτέρη Σολωμού στα οποία τον ενημερώνει τη νύχτα της 17ης Απριλίου ότι ο Τζιωνής έφυγε δύο φορές. Μια για να φέρει ναρκωτικά και άλλη μια φορά για πολλή ώρα. Αναφερόμενη σε μήνυμα προς τον Σολωμού στο οποίο του γράφει σε λατινικούς χαρακτήρες «εν θα πάω στο τέλος», εξήγησε ότι εννοούσε στο σπίτι στην οδό Ζαλόγγου. 

Στην κατάθεσή της η Σιάμς ανέφερε επίσης ότι ο Λοΐζος Τζιωνής χρησιμοποιούσε και το όνομα Τριανταφυλλόπουλος στο Facebook και ότι την ημέρα που έφυγαν από το εξοχικό του φίλου του στην Αγία Νάπα, ο ίδιος χρησιμοποίησε την ταμπλέτα της για να αλλάξει πράγματα στη σελίδα του στο Facebook.

Η Σιαμς κρίθηκε ένοχη από το δικαστήριο, κατόπιν δικής της παραδοχής, στη μοναδική κατηγορία που αντιμετώπιζε για συνωμοσία για διάπραξη ληστείας, για την οποία της επιβλήθηκε ποινή άμεσης φυλάκισης τεσσάρων ετών, χωρίς αναστολή. Η ίδια είχε αρχικά αρνηθεί όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε από κοινού με τους άλλους τρεις κατηγορούμενους και στη συνέχεια άλλαξε την απάντηση της στην κατηγορία της συνωμοσίας για ληστεία από μη παραδοχή σε παραδοχή, με την Κατηγορούσα Αρχή να αναστέλλει όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες που αντιμετώπιζε.

O Λευτέρης Σολωμού, ετεροθαλής αδελφός του Λοΐζου Τζιωνή, παραδέχθηκε ενοχή σε δύο κατηγορίες (4 και 5) και απαλλάχθηκε από τις υπόλοιπες από την Κατηγορούσα Αρχή. Αναμένεται να του επιβληθεί ποινή στις 24 Ιουλίου.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο Λοΐζος Τζιωνής  και ο Μάριος Χατζηξενοφώντος.

Home