Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σε Έξυπνη Πρωτεύουσα μετατρέπεται η Λευκωσία

Offsite Team -
16.07.2019 - 12:36

Σε Έξυπνη Πρωτεύουσα μετατρέπεται η Λευκωσία

Thumbnail
Ολοκληρωμένο σχεδιασμό έξυπνης πόλης υιοθέτησε ο Δήμος Λευκωσίας

Με σκοπό η Λευκωσία να καταστεί η πρώτη έξυπνη πόλη της Κύπρου, ο Δήμος Λευκωσίας υιοθέτησε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό έξυπνης πόλης, τον οποίο παρουσίασε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.  

Αναλύοντας το όραμα και τους στρατηγικούς σχεδιασμούς του Δήμου για μετάβαση της Λευκωσίας σε Έξυπνη Πρωτεύουσα, ο κ. Γιωρκάτζης είπε ότι «η Λευκωσία υλοποιεί την πιο εκτεταμένη αναπτυξιακή παρέμβαση σε υποδομές έξυπνης πόλης στην Κύπρο», σημειώνοντας ότι «αξιοποιούμε την ευκαιρία των αναπλάσεων στο κέντρο της πόλης για να αναπτύξουμε δίκτυο οπτικών ινών (Nicosia Fiber Network), σε συνδυασμό με ασύρματο δίκτυο (Wifi), και δημιουργούμε το οικοσύστημα για δίκτυα δεδομένων επόμενης γενιάς».

 

Άμεσα οφέλη θα είναι η ενίσχυση επισκεψιμότητας της πόλης, με δυναμική ενημέρωση πολιτών και τουριστών σε πραγματικό χρόνο, δημιουργία περιβάλλοντος open mall, με ταυτόχρονη ενίσχυση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

 

Ο Δήμος Λευκωσίας προτίθεται να προκηρύξει το έργο «Προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία υποδομών και συστημάτων έξυπνης πόλης», που εστιάζει πρώτιστα στις ανάγκες και τις περιοχές των έργων ανάπλασης και ολοκληρωμένης αστικής ανάπτυξης του Δήμου Λευκωσίας.  

Το έργο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη δικτύων δεδομένων επόμενης γενιάς, συστήματα έξυπνου οδικού φωτισμού, συστήματα έξυπνης κινητικότητας, διαχείριση απορριμμάτων, καθώς και ένα ολοκληρωμένο και ανοιχτό περιβάλλον για την ανάπτυξη εφαρμογών από την κοινότητα των προγραμματιστών.  

Οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 26 Ιουλίου 2019, καλώντας τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν τα σχόλιά τους.  

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Λευκωσίας, η συνέργεια και συμπληρωματικότητα του έργου έξυπνης πόλης με το Κέντρο Αριστείας στην Έρευνα και την Καινοτομία RISE αντιπροσωπεύεται ίσως καλύτερα στο iNicosia, το πρώτο flagship project του RISE.  

Το iNicosia flagship project στοχεύει στη δημιουργία ενός Ψηφιακού Διδύμου (Digital Twin) της Λευκωσίας, το οποίο αποτελεί μία τρισδιάστατη ψηφιακή αναπαράσταση της πόλης, με δεδομένα έξυπνης πόλης σε πραγματικό χρόνο. Στη βάση αυτής της ψηφιακής αναπαράστασης της Λευκωσίας που θα προσφέρεται για πειραματισμό και μοντελοποίηση θα μπορούν να σχεδιάζονται και να δοκιμάζονται με ακρίβεια λύσεις που θα εφαρμόζονται στη συνέχεια στην πραγματική πόλη. Μέσα από αυτό το prοject iNicosia στοχεύει στη παροχή καινοτόμων και βελτιωμένων λύσεων που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της πόλης και των πολιτών της.  

Το έργο Έξυπνη Λευκωσία δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από τα Ευρωπαϊκά Διαθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Δήμο Λευκωσίας

 

Home