Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σε κυβερνητικές κατοικίες τα ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού

Offsite Team -
27.02.2020

Σε κυβερνητικές κατοικίες τα ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού

Thumbnail
Τελείωσε η συνεδρία του Υπουργικού - Νέα συνεδρία την Παρασκευή 28/2 για το εν λόγω ζήτημα

Τις κυβερνητικές κατοικίες στο Τρόοδος επιστρατεύει το κράτος για φιλοξενία ατόμων που πρέπει να μπουν σε καραντίνα ως ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού.

 

Κατά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης πρότεινε, εξάλλου, και αυτό έγινε αποδεκτό όπως υποστατικά στην εξοχική κατοικία του Προέδρου στο Τρόοδος χρησιμοποιηθούν, εάν και εφόσον παραστεί ανάγκη, για να μπουν άτομα σε καραντίνα.

 

‘Όπως δήλωσε μετά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, στις κυβερνητικές κατοικίες στο Τρόοδος θα μεταφερθούν σήμερα τα τρία άτομα που τίθενται σε καραντίνα επειδή ήλθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο περιστατικό στην Ιταλία.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων για τα άτομα αυτά που βγήκαν η ώρα μια το πρωί  ήταν αρνητικά, αλλά πάραυτα πρέπει να μπουν σε απομόνωση οι δυο εκ των τριών για δεκατέσσερις ημέρες και η μια για μια εβδομάδα, είπε ο Υπουργός Υγείας.

 

Ως χώροι καραντίνας θα χρησιμοποιηθούν οι διαθέσιμες κυβερνητικές κατοικίες στο Τρόοδος οπόταν θα μεταφερθούν εκεί σαν πρώτο μέτρο, πρόσθεσε.  

«Επίσης αξιολογούμε άλλους χώρους και τελικές αποφάσεις για άλλους χώρους θα παρθούν αύριο. ‘Εχουμε τρεις χώρους υπόψη μας σε περίπτωση που χρειαστεί για περισσότερα άτομα», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.

>>Διαβάστε όλες τις εξελίξεις για τον Κορωνοϊό ΕΔΩ <<

 

Πρόσθεσε πως «κατά τη διάρκεια της συζήτησης σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρότεινε και έγινε αποδεκτό όπως υποστατικά στην εξοχική κατοικία του Προέδρου στο Τρόοδος χρησιμοποιηθούν εάν και εφόσον παραστεί ανάγκη για να μπουν άτομα σε καραντίνα».

Ο κ. Ιωάννου είπε επίσης πως κατά τη συνεδρία του Υπουργικού έγινε αποδεκτό το αίτημα με βάση την απόφαση  που λήφθηκε χθες από τη διυπουργική επιτροπή για ενίσχυση με επιπλέον προσωπικό των οδοφραγμάτων για ακόμα πιο αποτελεσματικό έλεγχο.  

Σημείωσε ακόμη πως σήμερα θα ζητήσει όπως προχωρήσουν με αγορά υπηρεσιών για ενίσχυση των οδοφραγμάτων και με νοσηλευτές για ακόμα περισσότερη ενίσχυση των ελέγχων. «Εχω ζητήσει από τους υπηρεσιακούς του Υπουργείου Υγείας όπως προκηρύξουν αγορά υπηρεσιών για ενίσχυση και με νοσηλευτικών λειτουργών των οδοφραγμάτων», είπε.  

Ανέφερε, εξάλλου, πως σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί μια διυπουργική συνάντηση ώστε να αξιολογηθούν και κάποια άλλα μέτρα.

Οι εξελίξεις τρέχουν, τα δεδομένα αλλάζουν οπόταν πρέπει να τα αξιολογούμε κάθε μέρα για να παίρνουμε και τις κατάλληλες αποφάσεις εάν και εφόσον χρειαστεί, είπε.  

Αναφερόμενος στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας να χρησιμοποιηθούν εάν χρειαστεί για να μπουν σε καραντίνα και άλλα άτομα υποστατικά στην εξοχική κατοικία του Προέδρου στο Τρόοδος, η οποία έγινε δεκτή, ο κ. Ιωάννου είπε πως «αυτό δίνει και το μήνυμα προς όλες τις υπόλοιπες κοινότητες όταν ο πρώτος πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας διαθέτει καταλύματα στην εξοχική του κατοικία προς χρήση για αυτά τα άτομα τα συμπτωματικά για απομόνωση, προσθέτοντας πως αυτό είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση.  

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ιωάννου σημείωσε πως υπάρχει πρωτόκολλο για την άφιξη των ύποπτων περιστατικών στα νοσοκομεία. Πρόσθεσε πως τα προηγούμενα περιστατικά δεν μπήκαν στο Γενικό Νοσοκομείο  από τις Πρώτες Βοήθειες αλλά από άλλη είσοδο.

Ανέφερε πως σε ό,τι αφορά το χθεσινό περιστατικό που μπήκε από τον χώρο των Πρώτων Βοηθειών αυτός εκκενώθηκε προσωρινά όπως και οι υπόλοιποι χώρου όπου διακινήθηκε για να πάει στα δωμάτια, βάσει πρωτοκόλλου.  

Υπάρχει σχέδιο δράσης σε κάθε νοσοκομείο πώς χειρίζονται ανάλογο περιστατικό είπε. Πρόσθεσε πως ο χειρισμός για όλα τα ύποπτα περιστατικά που υπήρξαν μέχρι στιγμής ήταν ο σωστός και δεν παρατηρήθηκε κανένα πρόβλημα.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Υπουργός Υγείας είπε πως εάν υπάρξουν επιβεβαιωμένα κρούσματα τα νοσοκομεία αναφοράς είναι το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και το Μακάρειο.

 

«Υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια, τα λεγόμενα δωμάτια αρνητικής πίεσης που είναι δωμάτια απομόνωσης τα οποία μπορούν να εξυπηρετήσουν μέχρι 10-12 περιστατικά», ανέφερε.  

Πρόσθεσε πως σε περίπτωση που υπάρξει πανδημία τότε υπάρχει συγκεκριμένο νοσοκομείο στους σχεδιασμούς που θα είναι το σημείο αναφοράς το οποίο θα εκκενωθεί από τα υπόλοιπα περιστατικά και θα είναι αμιγώς  για να εξυπηρετήσει τα περιστατικά το κορωνοϊού. Είπε ωστόσο πως δεν μπορεί να πει ποιό νοσοκομείο είναι αυτό.  

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε εξάλλου, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, πως τα πρωτόκολλα που ακολουθούνται σε ό,τι αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται στα αεροδρόμια, στα λιμάνια και στα οδοφράγματα είναι τα πιο αυστηρά.

Ερωτηθείς αν υπάρχει το ενδεχόμενο περιοδικού κλεισίματος οδοφραγμάτων, ειδικότερα τις μεταμεσονύκτιες ώρες, ο κ. Ιωάννου είπε πως δεν συζητήθηκε κάτι τέτοιο στην παρούσα φάση.

Ο Υπουργός Υγείας είπε ακόμη πως και αύριο θα πραγματοποιηθεί συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου με επίκεντρο τα θέματα  της επιδημίας του κορωνοϊού.  

Πρόσθεσε πως υπάρχει ανησυχία, δεν πρέπει να επικρατεί πανικός, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, ο ιός μπορεί να έλθει στην Κύπρο και τα μέτρα στοχεύουν στο να εκμηδενιστούν οι πιθανότητες.  

Ο κ. Ιωάννου προέτρεψε τον κόσμο να ενημερωθεί και να εφαρμόζει τα μέτρα προφύλαξης, σημειώνοντας πως σήμερα ξεκινά ραδιοφωνική καμπάνια και αύριο τηλεοπτική καμπάνια.

ΚΥΠΕ

Home