Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σε ποιες χώρες χρησιμοποιήθηκε ο Στρατός κατά του κορωνοϊού

Offsite Team
- 14.11.2020

Σε ποιες χώρες χρησιμοποιήθηκε ο Στρατός κατά του κορωνοϊού

Thumbnail
Έντονες αντιδράσεις στην Κύπρο για τον στρατό στους δρόμους, τακτική που έγινε σε πολλές χώρες

Αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της Κυβέρνησης να αξιοποιηθούν μέλη της Εθνικής Φρουράς, για να συνδράμουν στους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων για αναχαίτιση της πανδημίας.

Όπως ανακοινώθηκε, μικρός αριθμός στρατιωτών θα συνδράμει στο επιχειρησιακό πλάνο της Αστυνομίας για τήρηση των μέτρων κορωνοϊού σε Λεμεσό και Πάφο.

Πιο συγκεκριμένα όπως έγινε γνωστό ο ρόλος τους είναι υποστηρικτικός για να παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί, ξεκαθαρίζοντας ότι οι έλεγχοι γίνονται αποκλειστικά και μόνο από τα μέλη της Αστυνομίας.

Πυρά ΑΚΕΛ κατά Κυβέρνησης

Διά στόματος Άντρου Κυπριανού, το ΑΚΕΛ επέκρινε την συγκεκριμένη απόφαση, αναφέροντας είναι άλλα καθεστώτα που βγάζουν τον στρατό στους δρόμους, κάνοντας έκκληση στην Κυβέρνηση να αλλάξει την εν λόγω απόφαση.

Ξεκαθαρίζει η Κυβέρνηση

Η συμμετοχή 40 μελών της Εθνικής Φρουράς στην επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων που έχουν ληφθεί είναι καθαρά βοηθητική και οφείλεται κυρίως στην έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, έσπευσε να απαντήσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος.

Προσθέτοντας ότι στρατιωτικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιηθεί για ενίσχυση των δυνάμεων της Αστυνομίας σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως, μεταξύ άλλων, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία.

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι κατά το πρώτο κύμα κορωνοϊού στην Κύπρο, όταν η χώρα εφάρμοσε καθολικό Lockdown, μέλη της Εθνικής Φρουράς συνέδραμαν στις επιχειρήσεις της Αστυνομίας.

Είναι γεγονός λοιπόν ότι και πολλές άλλες χώρες χρησιμοποίησαν τον στρατό ως βοήθεια για την τήρηση των μέτρων για την πανδημία. 

Τι έγινε σε άλλες χώρες - Σε ποια πόστα συνέδραμε ο στρατός

Γαλλία

Κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, τον περασμένο Μάρτιο η γαλλική Κυβέρνηση ζήτησε τη βοήθεια του στρατού για την επιβολή των μέτρων αυστηρού περιορισμού.

1

Γερμανία

Λογιστική υποστήριξη, υγειονομική περίθαλψη, μεταφορές, ζητήματα ασφαλείας, είναι μερικές μόνο από τις ευθύνες που επωμίζονται οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις κατά την διάρκεια της πανδημίας.

1

Ιταλία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να παρέμβει για να βελτιωθεί η αντιμετώπιση της υγειονομικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Νάπολη ζητώντας και τη βοήθεια γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού του στρατού.

2

Βρετανία

Όπως σημειώνει η Sun, η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να αναθέσει στον στρατό και γενικά στις ένοπλες δυνάμεις τη φύλαξη των εμβολίων.

1

Ισπανία

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε τον περασμένο Αύγουστο ο στρατός θα συμβάλει στη καταπολέμηση του ιού. Συγκεκριμένα «Η ισπανική κυβέρνηση θα θέσει στη διάθεση των περιφερειών το δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων για να πραγματοποιούν την ιχνηλάτηση», ανέφερε η ανακοίνωση της Κυβέρνησης.

111

Ελβετία

Τον Μάρτιο όπου το πρόβλημα ήταν πολύ μεγάλη η κυβέρνηση έριξε 8.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων στη μάχη κατά του Covid-19. Επιπλέον ο στρατός περιόρισε την ακτίνα των μετακινήσεων των στρατιωτικών που υπηρετούν στη χώρα, προκειμένου να μπορούν ανά πάσα στιγμή να επέμβουν σε περίπτωση ανάγκης, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Πριν από λίγες μέρες, το ομοσπονδιακό Συμβούλιο αποφάσισε να στηρίξει τον τομέα της δημόσιας υγείας επιστρατεύοντας έως 2.500 στρατιώτες ως υπηρεσία υποστήριξης.

Ο στρατός θα μπορεί να παρέμβει για να υποστηρίξει τα μη στρατιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα στις υπηρεσίες βασικής υγειονομικής περίθαλψης και γενικών θεραπειών, πρόγνωσης, ανίχνευσης υπόπτων κρουσμάτων της Covid-19 και των αντίστοιχων τεστ. Θα μπορεί επίσης να αυξήσει τις δυνατότητες στις ΜΕΘ είτε σε υλική υποστήριξη όπως αναπνευστήρες, είτε σε προσωπικό.

Τα καντόνια θα μπορούν επίσης να προσφεύγουν στα μέσα που διαθέτει ο στρατός για τη διακομιδή των ασθενών, προσθέτει η ανακοίνωση. Η κυβέρνηση διευκρινίζει ότι θα εφαρμοστεί η αρχή της επικουρικότητας, δηλαδή ότι τα μέσα αυτά θα χορηγηθούν αν τα τοπικά μέσα εξαντληθούν.

ΗΠΑ

Στρατιώτες στη Νέα Υόρκη βγήκαν στους δρόμους για να ελέγχουν την κυκλοφορία, ενώ κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας δημιούργησαν προσωρινά νοσοκομεία.

1

Αυστραλία

Στη πολιτεία Βικτόρια της Αυστραλίας, τους περασμένους μήνες ο στρατός συνέβαλε στο να ελέγχει αν παραμένουν στο σπίτι τους σε καραντίνα όσοι πολίτες έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό.

2

Μαλαισία

Η κυβέρνηση της Μαλαισίας τον περασμένο Μάρτιο είχε αποφασίσει να αναπτύξει τις ένοπλες δυνάμεις για να συνδράμουν τις προσπάθειες της αστυνομίας να περιφρουρήσει την εφαρμογή των αυστηρών περιορισμών που επιβλήθηκαν στην κίνηση των προσώπων. 2

Αλβανία

Άλλη μια χώρα που χρησιμοποίησε τον στρατό κατά της πανδημίας είναι η Αλβανία. Συγκεκριμένα αλβανική κυβέρνηση έβγαλε τον στρατό έβγαλε στους δρόμους για να επιβλέψει την τήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

1

Home