Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σε συνάντηση της ΚΣ ΟΑΣΕ στη Βιέννη ο Βουλευτής Πιττοκοπίτης

Offsite Team
- 20.02.2020

Σε συνάντηση της ΚΣ ΟΑΣΕ στη Βιέννη ο Βουλευτής Πιττοκοπίτης

Thumbnail
Στο πλαίσιο των εργασιών της 19ης Χειμερινής Συνάντησης στη Βιέννη

Ο Βουλευτής Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης συμμετείχε σε συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Θεμάτων, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος της ΚΣ ΟΑΣΕ , με θέμα «Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια και ο ρόλος των Κοινοβουλίων», στο πλαίσιο των εργασιών της 19ης Χειμερινής Συνάντησης στη Βιέννη.

Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει πως ο κ.  Πιττοκοπίτης σημείωσε τις αυξημένες προσπάθειες της Κύπρου για επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στο εθνικό και το ευρωπαϊκό επίπεδο και την υιοθέτηση, στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ενέργεια και το Κλίμα για την περίοδο 2021-2030, επιπρόσθετων μέτρων που αφορούν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αύξηση της συνεισφοράς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας.

Την ίδια ώρα, όμως, επεσήμανε ο κ. Πιττοκοπίτης, η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται αντιμέτωπη με παράνομες ερευνητικές και εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Η Τουρκία, πρόσθεσε, έχει στοχεύσει δύο τεμάχια, τα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία αδειοδότησε στις εταιρίες Eni και Total. Ο κ. Πιττοκοπίτης τόνισε ότι ο στόχος της Τουρκίας να ελέγξει τον ενεργειακό πλούτο της Κύπρου σε βάρος των νόμιμων δικαιωμάτων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων πλήττει σοβαρά τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Η Τουρκία, ανέφερε ο κ. Πιττοκοπίτης, επέλεξε να είναι κράτος-πειρατής εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, μέσω και του «Μνημονίου Συναντίληψης» Τουρκίας-Λιβύης για μεταξύ τους οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο κ. Πιττοκοπίτης επεσήμανε ότι η Κύπρος δέχεται τον μεγαλύτερο κατά κεφαλήν αριθμό αιτητών ασύλου μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, οι οποίοι αντιστοιχούν στο 3,6% του συνολικού πληθυσμού.

Κατήγγειλε ότι οι περισσότεροι μετανάστες φτάνουν από την Τουρκία και μέσω των κατεχομένων καταλήγουν να αιτούνται άσυλο στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Κυβέρνησης. Υπογράμμισε δε ότι η δραματική αύξησή τους πέραν των δυνατοτήτων της Κύπρου, η οποία ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους ασφάλειας, είναι αποτέλεσμα των μεθοδεύσεων της Τουρκίας και της άρνησής της να εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας σε σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο κ. Πιττοκοπίτης υπογράμμισε την καίρια σημασία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας ως ενδεικτικής πράξης πολιτικής ηγεσίας από τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη και τρίτη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ. Η Συμφωνία αυτή, σημείωσε, ανταποκρίνεται στην πρωταρχική ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών και στην απέλπιδα έκκληση του παγκόσμιου κινήματος των νέων για το κλίμα.  

Ο κ. Πιττοκοπίτης υπογράμμισε τον πολύ ουσιαστικό ρόλο των βουλευτών στη διασφάλιση της τήρησης από τα Κράτη των δεσμεύσεών τους σε σχέση με τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και την Ατζέντα 2030 του OHE.

Η αποσύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης από τη χρήση των φυσικών πόρων αποτελεί πρόκληση στην οποία πρέπει να απαντήσουμε, προωθώντας την «κλιματική δικαιοσύνη» με κοινές, αλλά διαφοροποιημένες ευθύνες και αντίστοιχες ικανότητες, ανέφερε ο Κύπριος Βουλευτής.

Πρέπει, τόνισε, τα Κοινοβούλια των συμμετεχόντων Κρατών του ΟΑΣΕ να συμβάλουν στην επίδειξη μεγαλύτερης πολιτικής βούλησης για μια παγκόσμια και χωρίς αποκλεισμούς διαδικασία, με την ισχυρή δέσμευση των μεγαλύτερων παραγωγών αερίων θερμοκηπίου και τη συμμετοχή όλων των εταίρων. Αυτό πρέπει να μεταφραστεί σε αποτελεσματικό μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και επαρκή βοήθεια για προσαρμογή των ευάλωτων χωρών, κατέληξε ο κ. Πιττοκοπίτης.

ΚΥΠΕ

Home