Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σχέδιο Δράσης για να αυξηθούν οι γεννήσεις στην Κύπρο - ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 20.04.2022

Σχέδιο Δράσης για να αυξηθούν οι γεννήσεις στην Κύπρο - ΣΤΟΙΧΕΙΑ

9 εισηγήσεις από τη Βουλή σε 6 Υπουργούς - Μόνο με 1 παιδί οι μισές οικογένειες το 2020

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Το δημομογραφικό πρόβλημα απασχολεί έντονα τη Βουλή. Η Ad Hoc Επιτροπή για το δημογραφικό κατέληξε σε 9 προτάσεις που έστειλε ήδη σε 6 Υπουργούς και την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας. Όπως πληροφορούμαστε, οι αρμόδιοι Υπουργοί αξιολογούν τις εισηγήσεις, ενώ ετοιμάζεται Σχέδιο Δράσης από την Υπουργό Εργασίας  το οποίο θα σταλεί στη Βουλή. 

Άδεια μητρότητας, τροφεία και τηλεργασία

Με την παραλαβή του Σχεδίου,  εντός των επόμενων μηνών, η Επιτροπή θα το εξετάσει και αναλόγως θα καλεί τον κάθε αρμόδιο Υπουργό για να τοποθετείται. Στο Σχέδιο Δράσης θα υπάρχουν πρόνοιες για επέκταση της άδειας μητρότητας μετ’ απολαβών, σχέδιο για τα τροφεία των παιδοκομικών σταθμών και  άλλες δράσεις, όπως η τηλεργασία, η οποία θα βοηθήσει κυρίως τις νέες μητέρες. 

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης ανέφερε στην Offsite  ότι «δεν θα αφήσουμε το θέμα έτσι. Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που μας απασχολεί. Τα στοιχεία που έχουμε μπροστά μας είναι δραματικά. Η υπογεννητικότητα είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα. Με βάση τα στοιχεία του 2020 οικογένειες με ένα παιδί είναι στο 46%, με δυο παιδιά στο 36.5%, με τρία παιδιά μόλις στο 2.8% και με τέσσερα παιδιά στο 1.8%».. 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

O κ. Αλαμπρίτης εξήγησε ότι ο πληθυσμός μπορεί να αναπληρωθεί σε ποσοστό 4.2% ενώ στην Κύπρο ο αριθμός αναπλήρωσης είναι πολύ χαμηλός.

Η Επιτροπή στην επιστολή της διαπιστώνει ότι το βασικό πρόβλημα είναι ότι η υπογεννητικότητα οφείλεται στο οικονομικό κόστος που επωμίζονται οι οικογένειες για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών τους. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το εν λόγω πρόβλημα επιτείνεται λόγω της οικονομικής κρίσης, της ανεπάρκειας σε υποδομές φροντίδας παιδιών, την κρίση αξιών και του θεσμού της οικογένειας.

Η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι η επιστολή αξιολογείται και ήδη το Σχέδιο Δράσης ολοκληρώνεται και θα σταλεί στο Υπουργικό Συμβούλιο. Η κα Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι πέρασαν από το εργατικό Συμβουλευτικό Συμβούλιο για τροφεία 3-8 μηνών και η επέκταση άδειας μητρότητας μετ’ απολαβών για δυο μήνες.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Οι 9 εισηγήσεις της Επιτροπής είναι:

  • Ουσιαστική επιδότηση γεννήσεων: Προτείνεται όπως κάθε δικαιούχος επιδόματος μητρότητος λαμβάνει προσθέτως του επιδόματος αυτού εφάπαξ επίδομα σε περίπτωση δεύτερου τοκετού ή υιοθεσίας αναλόγως με την περίπτωση.
  •  Επέκταση των προγραμμάτων στεγαστικής πολιτικής για στήριξη των νεαρών ζευγαριών που επιλέγουν ως μόνιμη διαμονή τους τις ορεινές περιοχές και την ύπαιθρο, σε συνδυασμό με την επέκταση της λειτουργίας του ολοήμερου σχολείου και άλλων υποδομών φροντίδας και στήριξης παιδιών. Κρίνεται σκόπιμο τα εν λόγω προγράμματα στεγαστικής πολιτικής, ει δυνατόν, να δίδουν κίνητρα στα πιστωτικά ιδρύματα για παραχώρηση χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νεαρά ζευγάρια.
  • Αναθεώρηση των εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων για εισδοχή των παιδιών σε παιδοκομικούς σταθμούς και σημαντική επιδότηση των τροφείων. Περαιτέρω προτείνεται αύξηση του αριθμού των δημόσιων νηπιαγωγείων, καθώς και στήριξη της λειτουργίας παιδοκομικών σταθμών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων.
  • Αναθεώρηση των εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων για παραχώρηση της προίκας του μωρού και επέκταση των μέτρων στήριξης των γεννήσεων.
  • Χορήγηση φορολογικών ελαφρύνσεων στις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης, καθώς και χορήγηση ελαφρύνσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, νερού και άλλους λογαριασμούς.
  • Επαναφορά και επέκταση του επιδόματος μάνας σε μηνιαία και όχι σε ετήσια βάση.
  • Εφαρμογή της τηλεργασίας και άλλων μορφών ευέλικτης εργασίας για τους γονείς.
  • Επανεξέταση και βελτίωση του σχεδίου επιδότησης υπογόνιμων ζευγαριών.
  • Επέκταση στην εκπαίδευση του ειδικού μαθήματος για το θεσμό της οικογένειας, μέσω του οποίου να αποκαθίσταται ο ρόλος και η σημασία του θεσμού.

Τονίζεται ότι είναι απλά εισηγήσεις και θα διαφανεί εάν θα προχωρήσει κάποια από αυτές σε εφαρμογή. Το σίγουρο είναι ότι η προσοχή πέφτει στο Σχέδιο Δράσης του Υπουργείου Εργασίας. 

Home