Σχολεία: Περιφράξεις και θυροτηλέφωνα με την νέα σχολική χρονιά

Εντατικοποιούνται οι έρευνες για την απαγωγή των δυο 11χρονων.
Αν και έρχεται η κάρτα εισόδου τα υπόλοιπα αργούν, καθώς αναμένεται να είναι έτοιμα σε 4 μήνες

Χρονικό διάστημα 4 μηνών χρειάζονται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι Σχολικες Εφορείες για τη εφαρμογή μέτρων που έχουν αποφασιστεί για την ασφάλεια των σχολείων μετά το περιστατικό με την απαγωγή των δύο μαθητών, από το δημοτικό σχολείο Καμάρων στην Λάρνακα.

Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας αναφέρει ότι το μέτρο της κάρτας εισόδου θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τις 28 Ιανουαρίου, τα μέτρα των περιφραξεων και θυροτηλεφώνων δεν θα έχουν ολοκληρωθεί παρά μόνο μέσα στο επόμενο τετράμηνο. 

Παράλληλα αναμένεται να τρέξει και το θέμα των φρουρών ασφαλείας, αν και υπάρχει η επιφύλαξη από τις Σχολικές Εφορείες, για το κατά πόσο θα είναι πρόθυμες οι εταιρείες ιδιωτικής ασφάλειας να παραχωρούν φρουρούς για μια ώρα την ημέρα. Σημειώνεται πάντως ότι χθες το υπουργείο Παιδείας έχει αποστείλει στα σχολεία τα κριτήρια τα οποία πρέπει να πληρούν οι φρουροί ασφαλείας.

Μιλώντας στην Offsite, o Πρόεδρος των Σχολικών Εφορειών, Ντίνος Έλληνας, ανέφερε ότι οι Σχολικές Εφορείες έχουν πάρει τα κονδύλια για τις περιφράξεις και τα θυροτηλέφωνα το δεύτερο δεκαπενθήμερο Δεκεμβρίου, ενώ αυτή την περίοδο βρίσκονται στη διαδικασία κατακύρωσης προσφορών για τροχιοδρόμηση των εργασιών.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι έχουν ήδη αποστείλει εγκύκλιο με την οποία καλούν όπως η διαδικασία περιφράξεων ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 4 μήνες και στη συνέχεια να γίνει η εγκατάσταση θυροτηλεφώνων. 

Μάλιστα ο κύριος Έλληνας, σημείωσε ότι υπάρχει προϋπόθεση για να μην χαθούν τα λεφτά τα οποία δόθηκαν ως έκτακτη χορηγία. Η προϋπόθεση αυτή προνοεί όπως ολοκληρωθούν τα έργα στην ολότητα τους μέχρι και τις 30 Αυγούστου, με την εκτίμηση που υπάρχει να είναι ότι θα είναι ολοκληρωμένα κατά 90% το επόμενο τετράμηνο.

Η απαγωγή των 11χρονων συγκλόνισε την Κύπρο

Κεφάλαιο φύλακες 

Όσον αφορά το κεφάλαιο των φυλάκων στα σχολεία κατά τις πρωινές ώρες, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η Offsite, έχει σταλεί στις Σχολικές Εφορείες το σχετικό κονδύλι με τις ανάλογες οδηγίες για προκήρυξη προσφορών.

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι υπάρχει διαθέσιμο κονδύλι είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των σχολείων(600), με αποτέλεσμα να υπάρχει προβληματισμός αν θα υπάρξει ο απαιτούμενος αριθμός φυλάκων για να φρουρούν τα σχολεία για μια ώρα το πρωί. 

Τέλος όσον αφορά τις κάρτες εισόδου οι σχολικές εφορείες δεν φαίνεται να έχουν ένσταση να γίνει η υλοποίηση της κάρτας από το γραμματειακό τους προσωπικό.

Τα πιο πάνω καταδεικνύουν ότι χρειάζεται ακόμα κάποιος χρόνος για να είμαστε έτοιμοι όσον αφορά το θέμα ασφάλειας των σχολείων, με τις φωνές από πλευράς εκπαιδευτικών ότι η κάρτα εισόδου δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τα άλλα μέτρα να εντείνονται.

Παρά τις φωνές αυτές ωστόσο υπάρχει και η άποψη ότι θα πρέπει να αρχίσουν τα μέτρα να χτίζονται έτσι ώστε και με την νέα σχολική χρονιά να είμαστε σε θέση να έχουμε σχολεία με όσο το δυνατόν περισσότερη ασφάλεια.  

10