Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σκέψεις για εφημερεύοντα ιατρεία και τις καθημερινές

Offsite Team -
22.09.2022 - 06:25

Σκέψεις για εφημερεύοντα ιατρεία και τις καθημερινές

Η συνέντευξη της ημέρας στην Offsite - Εκπρόσωπος Τύπου ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΑ

Καλεσμένος στην εκπομπή Offsite on Air βρέθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου ο οποίος αναφέρθηκε σε διάφορα θέματα που αφορούν τον τομέα της υγείας. 

Μεταξύ άλλων ο κ. Χαριλάου σημείωσε πως γίνονται σκέψεις ώστε να επεκταθεί η λειτουργία των εφημερεύοντων ιατρείων και τις καθημερινές, πέραν από τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. 

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, αποκάλυψε ότι ξεκίνησαν τα χειρουργεία και τα απογεύματα.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με το νυστέρι στο χέρι και τα απογεύματα οι γιατροί του ΟΚΥπΥ

Διαβάστε αυτούσια την συνέντευξη του κ. Χαριλάου

- Να κάνουμε αρχή με το απογευματινό ωράριο στα δημόσια νοσηλευτήρια το οποίο ξεκίνησε από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα αυτό; Υπάρχει ανταπόκριση από πλευράς των πολιτών;

Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έχει ξεκινήσει 5 Σεπτεμβρίου σε όλα τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ. Τα αποτελέσματα είναι καλά. Υπάρχει ενδιαφέρον. Ευελπιστούμε ότι ο κόσμος θα αγκαλιάσει περισσότερο αυτό το πρόγραμμα, ούτως ώστε να αξιοποιείται πλήρως όλος ο χρόνος που διαθέτουν οι γιατροί τα απογεύματα στα εξωτερικά ιατρεία και να υπάρχει και κίνητρο για συνέχιση του προγράμματος. 

-  Πέραν από το απογευματινό ωράριο, προ ημερών η OffsiteNews με ρεπορτάζ της ανέφερε πως θα γίνονται πλέον και χειρουργεία τα απογεύματα. Έχουν ξεκινήσει; Πού βρίσκεται το θέμα αυτό;

Έχουν ξεκινήσει την περασμένη εβδομάδα οι χειρουργικές επεμβάσεις και τα απογεύματα εκεί και όπου υπάρχουν λίστες αναμονής. Πέραν από την επεμβατική καρδιολογία που έχουν ξεκινήσει, είναι και η γενική χειρουργική, οι ωτορινολαρυγγολόγοι, εγχειρήσεις καρδιάς, νευροχειρουργικής. Είναι ειδικότητες οι οποίες παρουσιάζουν λίστες αναμονής και ευελπιστούμε ότι θα εξαλειφθούν με τα απογευματινά χειρουργεία. 

- Να περάσουμε και στο κεφάλαιο των εφημεριών τα Σαββατοκύριακα. Ξεκίνησαν οι εφημερίες από τις 9 Ιουλίου και πλέον οι γιατροί του ΟΚΥπΥ εφημερεύουν κάθε πρώτο Σαββατοκύριακο του μήνα. Πόσα άτομα εξυπηρετήθηκαν μέχρι στιγμής; 

Γύρω στα 100 άτομα εξυπηρετούνται ανά εφημερία. Είναι ένας σημαντικός αριθμός και με αυτό τον τρόπο γίνεται μερική αποσυμφόρηση των ΤΑΕΠ. Ο θεσμός αυτός είναι σημαντικός και ελπίζουμε να επεκταθεί και τις καθημερινές. 

Κάθε μόνο πρώτο Σαββατοκύριακο του μήνα θα εφημερεύουν οι γιατροί του ΟΚΥπΥ. Ο αριθμός των προσωπικών γιατρών ενηλίκων και παιδιών είναι λίγος σε σχέση με τον συνολικών αριθμό των γιατρών που είναι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ. Εμείς έχουμε γύρω στους 90 προσωπικούς γιατρούς ενηλίκων και 35 για παιδιά. 

- Πότε θα ξεκινήσουν οι εφημερίες και τις καθημερινές;

Να δώσουμε πρώτα λίγο χρόνο να αξιοποιηθεί πλήρως το πρόγραμμα που ισχύει τώρα, να έχουμε συμπεράσματα και σιγά-σιγά θα το δούμε και τις καθημερινές. 

- Να υπενθυμίσουμε κ. Χαριλάου και σε ποιες περιπτώσεις μπορούμε να επισκεπτόμαστε τα εφημερεύοντα ιατρεία. 

Οι δικαιούχοι μπορούν να απευθυνθούν στις υπηρεσίες εφημερίας όταν παρουσιάζουν κάποιο από τα ακόλουθα:

  • οξεία έναρξη ανησυχητικών συμπτωμάτων,
  • απότομο και έντονο πόνο,
  • επιδείνωση συμπτωμάτων σοβαρής χρόνιας ασθένειας,
  • υψηλό πυρετό που συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα.

Οι δικαιούχοι δεν πρέπει να απευθύνονται στις υπηρεσίες εφημερίας ΠΙ στις πιο κάτω περιπτώσεις:

  • για προϋπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις,
  • για έκδοση επαναλαμβανόμενων συνταγών,
  • για έκδοση παραπεμπτικών σε άλλες υπηρεσίες του ΓεΣΥ,
  • για περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος δεν είχε χρόνο να επισκεφθεί τον Προσωπικό Γιατρό του.

Επιπρόσθετα, στις υπηρεσίες εφημερίας ΠΙ δεν θα πραγματοποιούνται αιματολογικές αναλύσεις, ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις, αλλαγές πληγών ή συρραφή τραυμάτων.

- Στα του κορωνοϊού τώρα. Ποια είναι η επιδημιολογική εικόνα σήμερα; Πόσα άτομα νοσηλεύονται; 

Είμαστε σε καλή κατάσταση. Αυτή την στιγμή νοσηλεύονται 47 άτομα παγκύπρια. Το πιο ευχάριστο από όλα είναι ότι από χθες δεν νοσηλεύεται κανένας ασθενής στην ΜΕΘ. 

- Εντοπίστηκαν 5 κρούσματα στην Κύπρο τον Αύγουστο και φαίνεται ότι καταγράφεται μια ύφεση. 

Καταγράφεται ύφεση ανά το παγκόσμιο. Ως Κύπρο είχαμε 10 ύποπτα περιστατικά εκ των οποίων τα 5 ήταν επιβεβαιωμένα. Έγινε σωστός χειρισμός από τον ΟΚΥπΥ και όλα τα περιστατικά έλαβαν την πρέπουσα ιατρική περίθαλψη και έχουν πάρει εξιτήριο. Δεν ανησυχούμε, είμαστε προετοιμασμένοι όμως. Έχουμε τις υποδομές και το προσωπικό τόσο για τον κορωνοϊό όσο και για την ευλογιά των πιθήκων. Ελπίζουμε ότι κατά την φθινοπωρινή περίοδο δεν θα έχουμε νέο στέλεχος το οποίο θα φέρει νέο κύμα του κορωνοϊού. 

- Πριν κλείσουμε θα θέλαμε και ένα σχόλιο για το περιστατικό με την έγκυο γυναίκα που σύμφωνα με την καταγγελία δεν είχε χρήματα για την εξέταση και έχασε τα δίδυμα που κυοφορούσε . Έχετε εξετάσει το θέμα; Ποια η θέση σας;

Έχει ξεκινήσει η διερεύνηση. Θα πρέπει να δούμε κάτω από ποιες συνθήκες έχει συμβεί αυτό το τραγικό συμβάν και μετά να βγάλουμε τα οποιαδήποτε συμπεράσματα. Βασική αρχή του οργανισμού είναι ότι οι υπηρεσίες μας είναι διαθέσιμες σε οποιοδήποτε τις έχει ανάγκη και δεν περιορίζεται η πρόσβαση σε αυτές είτε λόγω χρώματος, είτε φυλής, είτε χρημάτων. 

Δείτε στο βίντεο την συνέντευξη του Εκπροσώπου Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπου Χαριλάου

Home