Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σκουπιδότοπος ο καταρράκτης στην Κρήτου Τέρρα-Κλείνει για οχήματα

Της Αγάθης Χατζηκωστή
- 28.08.2019

Σκουπιδότοπος ο καταρράκτης στην Κρήτου Τέρρα-Κλείνει για οχήματα

Thumbnail
Πετάνε τα σκουπίδια τους μέσα στον ποταμό οι επισκέπτες - Σοβαρά θέματα ασφάλειας - Παλεύει μόνος του ο κοινοτάρχης

Αυξάνονται και πληθύνονται μέρα με τη μέρα τα περιβαλλοντικά θέματα στην Κύπρο με νέο πρόβλημα αυτή τη φορά τον εντυπωσιακό καταρράκτη Κρήτου Τέρρα στην Πάφο. Συγκεκριμένα, προβλήματα περιβαλλοντικής - και όχι μόνο - φύσης φαίνεται να προκύπτουν τον τελευταίο καιρό στον πανέμορφο καταρράκτη της Πάφου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έγινε πόλος έλξης για τουρίστες και ντόπιους. 

Σύμφωνα με τον Κοινοτάρχη της κοινότητας, Δέρβη Χαραλάμπους, στην περιοχή προκύπτουν σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα και θέματα ασφάλειας των τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή γι΄αυτό και αποτέλεσμα είναι το κλείσιμο του δρόμου για τα οχήματα

Συγκεκριμένα όπως τονίζει ο κ. Χαραλάμπους σοβαρό είναι το θέμα με τα πεταμένα σκουπίδια που βρίσκονται στην περιοχή του καταρράκτη, αφού αρκετοί είναι οι ασυνείδητοι που τα ρίχνουν κάτω χωρίς να νοιάζονται για το περιβάλλον, δημιουργώντας σκουπιδότοπο στην περιοχή του καταρράκτη. “Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιληφθεί ο κάθε τουρίστας ντόπιος ή ξένος που επισκέπτεται την περιοχή. Δεν υπάρχει κάποιος για να μαζεύει τα σκουπίδια του κόσμου. Ο καθένας είναι υπεύθυνος των απορριμμάτων του. Πρέπει να σεβόμαστε το περιβάλλον, υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων. Δυστυχώς ο κόσμος πιστεύει ότι μπορεί να πετάει τα σκουπίδια του κάτω”.

Ενώ συνεχίζοντας αναφέρει ότι ο ίδιος εδώ και έξι χρόνια πηγαινοέρχεται στους καταρράκτες δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να καθαρίσει τα σκουπίδια που αφήνει το κοινό. “Η κοινότητα μας αποτελείται από ηλικιωμένους, δεν έχουμε νέους να φροντίζουν την περιοχή. Κατεβαίνω εγώ ο ίδιος και καθαρίζω για να μην υπάρχει ακαθαρσία. Το πρόβλημα βέβαια εντείνεται καθώς μερικές φορές πετάνε σκουπίδια μέσα στον ποταμό οπου υπάρχει βάθος. Πρέπει να έχουμε συνείδηση για το περιβάλλον μας” 

Προβλήματα ασφάλειας

Παρόλα αυτά, τα προβλήματα για τον καταρράκτη Κρήτου Τέρρα δεν σταματούν εδώ αφού όπως υπογραμμίζει ο Κοινοτάρχης βασικό πρόβλημα είναι και η ασφάλεια των επισκεπτών.  

“Αυτό προκύπτει γιατί χρειάζεται η τοποθέτηση κιγκλιδώματος αντιστήριξης γύρω από τον ποταμό μέχρι και τον καταρράκτη για την ασφάλεια των επισκεπτών, γιατί υπάρχει κίνδυνος να  πέσει κάποιος και να χτυπήσει”.

Δεύτερο σημείο που παραθέτει ο κ. Χαραλάμπους σχετικά με την ασφάλεια του καταρράκτη είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει έξοδος στην αντίπερα όχθη. “Με λίγα λόγια ο κόσμος που επιστρέφει πίσω, πηγαίνει από το ίδιο μονοπάτι και η απόσταση κατάβασης είναι περίπου 800 μέτρα. Αποτέλεσμα αυτού, είναι να φοβόμαστε το χειρότερο σενάριο. Δηλαδή για παράδειγμα, σε περίπτωση πυρκαγιάς, όσοι βρίσκονται μέσα στον καταρράκτη θα μείνουν εγκλωβισμένοι χωρίς τη δυνατότητα να διαφύγουν. Δεν υπάρχει έξοδος διαφυγής, έτσι θα μείνουν όλοι μέσα στον ποταμό”

Τρίτο σε σειρά πρόβλημα ασφάλειας που έθεσε ο κοινοτάρχης είναι και ο δρόμος που οδηγεί προς τον καταρράκτη καθώς είναι πολύ στενός και μιας λωρίδας. Συνεπώς, απίστευτη είναι η κυκλοφοριακή συμφόρηση που δημιουργείται εκεί σε περιπτώσεις που ένα αυτοκίνητο επιστρέφει από τον καταρράκτη και υπάρχει και δεύτερο στην αντίθετη κατεύθυνση. “Ο δρόμος τότε μπλοκάρεται! Ο κόσμος που επισκέπτεται την περιοχή είναι αρκετός, μπορεί την ίδια στιγμή να υπάρχουν αρκετά αυτοκίνητα που πρέπει να μετακινηθούν άμεσα. Η λύση είναι να γίνει διαπλάτυνση στο δρόμο ή να κλείσει εντελώς και να μην πηγαίνουν οχήματα όπως και θα γίνει σε μερικές μέρες”. 

Οι προτεινόμενες αλλαγές και οι ενέργειες που έγιναν

Λύση στα προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή σε σχέση με την ασφάλεια του καταρράκτη δίνει ο Κοινοτάρχης με συγκεκριμένες εισηγήσεις που έθεσε σε τρεις συναντήσεις με αρμόδιους φορείς για το θέμα. 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην Offsite: “Ζητούμε να γίνει ένα μικρό γεφύρι μπροστά από τον καταρράκτη και έτσι να δημιουργηθεί ένα μονοπάτι 50 μέτρων περίπου που να οδηγεί στον κεντρικό δρόμο. Ωστόσο, σε αυτό το σημείο βρίσκουμε και τις αντιθέσεις των οικολόγων και περιβαλλοντιστών, γιατί αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να παρέμβουμε στην περιοχή. Οι αντιρρήσεις υπάρχουν γιατί ο καταρράκτης είναι προστατευόμενη περιοχή Natura και δεν πρέπει να αλλοιωθεί". 

Σύμφωνα με τον κ. Χαραλάμπους μέχρι στιγμής έγιναν τρεις συσκέψεις για τα προβλήματα της περιοχής. “Δυστυχώς υπάρχει η αντίθεση των διαφόρων υπηρεσιών όπως της Πυροσβεστικής, του Δασονομείου, του Τμήματος Υδάτων, των περιβαλλοντιστών, του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Ο κάθε ένας από αυτούς έχει αντίθετη άποψη από τον άλλο. Οπότε δεν υπάρχει κάποια συνεννόηση, καθώς υπάρχουν λειτουργικά και τεχνικά προβλήματα που υποστηρίζει η κάθε υπηρεσία. Χρειαζόμαστε βέβαια και οικονομικούς πόρους. Δεν μπορεί μια κοινότητα που η πλειοψηφία είναι συνταξιούχοι να εξασφαλίσει χρήματα για καθημερινό καθαρισμό των καταρρακτών και για θέματα ασφαλείας. Γι’ αυτό τον λόγο ζητάμε την παρέμβαση της Κυβέρνησης. Πρέπει να γίνει ένα μεγάλο έργο γιατί κάθε μέρα 2 000 άτομα επισκέπτονται τους καταρράκτες”

“Η μόνη λύση είναι να γίνει το μικρό γεφύρι μπροστά από τον καταρράκτη για να περνάει ο κόσμος να βλέπει και από την άλλη πλευρά. Επιπλέον, να γίνει ένα μονοπάτι γύρω στα 50 μέτρα που να οδηγεί στον κεντρικό δρόμο για να μην επιστρέφουν όλοι από το ίδιο μονοπάτι και έτσι να εξασφαλίσουμε το 50% της ασφάλειας των επισκεπτών” αναφέρει ο κοινοτάρχης

Τέλος ο κ. Χαραλάμπους ανακοινώνει ότι ο δρόμος του καταρράκτη θα κλείσει για τα οχήματα μέσα στις επόμενες μέρες. “Ο στόχος είναι να μην πηγαίνουν οχήματα κάτω γιατί και αυτά είναι ένα είδος κινδύνου. Με την τυχόν ανάφλεξη κάποιου οχήματος μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά”.

Home