Σοϊντάν: Προσπάθειες τ/κ για παραλαβή όλου του αριθμού εμβολίων

Σοϊντάν: Προσπάθειες τ/κ για παραλαβή όλου του αριθμού εμβολίων

Ο συμπρόεδρος της Δικοινοτικής Επιτροπής για την Υγεία, Δρ. Τζένκ Σοϊντάν σε δηλώσεις του στο «τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων» (TAK) αναφέρθηκε, σύμφωνα με τη «Βατάν», στη συνάντηση που είχαν με τους Ελληνοκύπριους συνομιλητές τους όσον αφορά στα εμβόλια για τον COVID-19 που θα παραχωρήσει η ΕΕ στους Τουρκοκύπριους, και είπε ότι συνεχίζουν σε κάθε επίπεδο και με επιμονή τις ενέργειες τους όσον αφορά στην παραχώρηση στην «ΤΔΒΚ» - όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος - όλου του αριθμού των εμβολίων που συμφωνήθηκαν.  

Ο κ. Σοϊντάν, όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, είπε ότι παράλληλα καταβάλλονται προσπάθειες και από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ για το θέμα των εμβολίων σε «ανώτερο επίπεδο».

 

Σύμφωνα με τον Σοϊντάν, το θέμα αυτό ήταν πρώτο στην ατζέντα κατά τις δύο τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε ο Τατάρ με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ και τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Δομικών Μεταρρυθμίσεων, Μάριο Νάβα.

 

«Ειδικότερα μετά από αυτές τις επαφές άρχισε και η διάθεση των εμβολίων στη χώρα μας. Παρά το ότι η ΕΕ θα έπρεπε να στείλει στην Κύπρο συνολικά 70.000 εμβόλια, εντούτοις στη χώρα μας μέχρι στιγμής στάλθηκαν μόνο 4.500 εμβόλια (διπλές δόσεις) εμβολίων της Biotech και 2.500 δόσεις της AstraZeneca», δήλωσε ο κ. Σοϊντάν προσθέτοντας ότι αναμένουν από την ΕΕ εδώ και δύο εβδομάδες το πρόγραμμα σχετικά με την διάθεση των εμβολίων.  

Ο κ. Σοϊντάν αναφέρθηκε επίσης και στη δέσμευση της ΕΕ να αποστείλει 75.000 τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) που θα αποτελέσουν την πρώτη παρτίδα της αποστολής, υποστηρίζοντας ότι θα συνεχίσουν τις εντατικές τους προσπάθειες και προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να παραλάβουν και να συμπεριλάβουν στο «σύστημα υγείας» τους τα τεστ αυτά.  

ΚΥΠΕ

Home