«Σπάνε» τη σιωπή τους για τη βία στην οικογένεια - Πίνακες

«Σπάνε» τη σιωπή τους για τη βία στην οικογένεια - Πίνακες

Αριθμοί που προκαλούν τρόμο: Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν σωματική βία - Χειρότερη χρονιά το 2015

Η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι κάτι νέο στη ζωή μας, ωστόσο τα θύματα πλέον σπάνε την σιωπή τους σε αντίθεση με τα παλαιότερα χρόνια.

Η βία μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε, η βία δεν διαχωρίζεται ούτε σε εθνικότητα, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, θρησκεία ή φύλο. Μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους από όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα και μορφωτικά επίπεδα.

Η κακοποίηση περιλαμβάνει τη χρήση σωματικής, σεξουαλικής και ψυχολογικής βίας.

Τι γίνεται όμως στην Κύπρο, τι λένε οι αριθμοί για την ενδοοικογενειακή βία

Συνολικά 4.363 καταγγελίες έφτασαν στα γραφεία της Αστυνομίας τα τελευταία πέντε χρόνια για σεξουαλική, σωματική αλλά και ψυχολογική κακοποίηση. 

Αριθμός αρκετά υψηλός για τα δεδομένα της Κύπρου. 

Όπως καταμαρτυρούν τα στοιχεία, οι περισσότερες καταγγελίες έχουν γίνει για σωματική βία, με συνολικά 2.737 καταγγελίες, στη δεύτερη θέση βρίσκεται η ψυχολογική βία με 1.475 και τέλος η σεξουαλική βία με 151. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την Αστυνομία, το 2018 παρατηρούμε αύξηση στις καταγγελίες, αφού σε σχέση με το 2017 αυξήθηκαν κατά 112, ενώ χειρότερη χρονία την τελευταία πενταετία ήταν αυτή του 2015 με 951 καταγγελίες. 

Αναλυτικά ο πίνακας:

via1

             Αναφερόμενα Περιστατικά Βίας στην Οικογένεια κατά Είδος

Τα περισσότερα θύματα οι γυναίκες

Στη κορυφή των θυμάτων που σπάνε την σιωπή του με 60.87% βρίσκονται οι γυναίκες τα τελευταία χρόνια, ακολουθούν οι άντρες με 19.82%, τα κορίτσια κάτων των 18 ετών με 9.74% και τα αγόρια κάτω των 18 με 9.57%.

Αύξηση παρατηρούμε στις καταγγελίες των ανδρών το 2018 σε σχέση με το 2017, αφού αυξηθήκαν κατά 54.

Όσο αφορά το γενικό σύνολο των παραπονούμενων ανεξάρτητου φύλλου και ηλικίας, τα στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν 100 πρόσωπα αύξηση 

Αναλυτικά ο πίνακας:

via2
           Παραπονούμενοι/ες για Βία στην Οικογένεια κατά Φύλο / Ηλικία

 

* Σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε μια καταγγελία μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα Κεντρικά Γραφεία Συνδέσμου για Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια στο 22339001 ή στο 1440.

Έκτορας Γεωργίου

Home