Το σπάνιο φαινόμενο με χιλιάδες χελιδόνια σε χωριό της Κύπρου

Το σπάνιο φαινόμενο με χιλιάδες χελιδόνια σε χωριό της Κύπρου

Μαζεύονται ανα χιλιάδες και αποτελούν πόλο έλξης για τουρίστες και ντόπιους (Φωτογραφίες - Βίντεο)

Μέσανα. Μια μικρή κοινότητα της επαρχίας Πάφου με πράσινο και ομορφιά αυτή την περίοδο να ζει ένα σπάνιο φαινόμενο καθώς χιλιάδες χελιδόνια σκεπάζουν τον ουρανό αλλά και τα καλώδια της ΑΗΚ, προσφέροντας ένα όμορφο θέαμα για τους κατοίκους και όχι μόνο. 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

1

Ένα φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια απέκτησε τόση φήμη, είναι αρκετό από μόνο του να οδηγήσει, σε καθημερινή βάση, εκατοντάδες επισκέπτες από όλο το νησί στην μικρή και γραφική κοινότητα για να δουν, να απολαύσουν και να απαθανατίσουν από κοντά αυτό το θαύμα της φύσης.

2

 

Μιλώντας στην ιστοσελίδα μας ο κοινοτάρχης του χωριού Περικλής Μασακαρής, ανέφερε πως το φαινόμενο αυτό παρατηρείται τα τελευταία έξι με οκτώ χρόνια  από τον μήνα Ιούνιο. 

«Μαζεύονται αρχές Ιουνίου, το φαινόμενο αποκορυφώνεται τέλος Ιουλίου και πάει μέχρι τις 5-8 Αυγούστου».

3

Το όμορφο αυτό θέαμα, σύμφωνα με τον κύριο Μασακαρή μπορεί κανείς να το παρατηρήσει τις πρωινές ώρες από τις 06:00 μέχρι και τις 08:00, μετά εξαφανίζονται. 

4

Τις συγκεκριμένες ώρες θα δεις κατάμαυρο τον ουρανό και όπου υπάρχει καλώδιο της ΑΗΚ, αυτό θα είναι γεμάτο από χελιδόνια, ενώ όπως ανέφερε ο κοινοτάρχης του χωριού τα χελιδόνια κάθονται και σε τοίχους σπιτιών αλλά και δέντρα.

Σε ερώτηση εάν έχει δοθεί κάποια εξήγηση για το φαινόμενο αυτό, ο κοινοτάρχης μας ανέφερε πως δεν έχει δοθεί κάποια απάντηση, απλά ίσως να μαζεύονται εκεί σαν το σημείο συνάντησης ενδιάμεσος σταθμός πριν την μεγάλη αποχώρηση τους.

Είναι ένα ωραίο θέαμα που εάν βρεθείς στην Πάφο και σε ενδιαφέρει μπορείς να επισκεφθείς το χωριό Μέσανα και να απολαύσεις τις πρωινές τα χελιδόνια. 

Που βρίσκονται τα Μέσανα

Τα Μέσανα απέχουν 40 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της ομώνυμης πόλης, 54 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Λεμεσού και 104 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λευκωσίας. 

Η κοινότητα είναι προσβάσιμη από τον δρόμο Πάφου-Τροόδους και μπορεί να αποτελέσει ένα όμορφο διάλειμμα για περιήγηση, πριν ο επισκέπτης ανηφορίσει στα ορεινά χωριά του εντυπωσιακού ορεινού συμπλέγματος του νησιού.

Τι άλλο μπορεί να δει ο επισκέπτης

Πέρα από τη μαγευτική φύση που περιβάλλει την κοινότητα, ο επισκέπτης των Μεσάνων συναντά σημαντικές και ιστορικές εκκλησίες της περιοχής, ένα όμορφο γραφικό καφενείο στην πλατεία του χωριού που μπορεί να απολαύσει τον καφέ του, το πολιτιστικό κέντρο, αλλά και έναν όμορφο παραδοσιακό ξενώνα που προσφέρει άνετη και πολυτελή διαμονή.

Η κύρια εκκλησία βρίσκεται δίπλα από το παλιό δημοτικό σχολείο και είναι αφιερωμένη στον Άγιο Τυχικό, έναν τοπικό άγιο που έζησε εδώ. Ο ναός, κτίσμα γοτθικού ρυθμού με ένα εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο, οικοδομήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1910, στα ερείπια παλιότερης εκκλησίας. Η εκκλησία είναι η μοναδική αφιερωμένη στον εν λόγω άγιο στην Κύπρο, ενώ ο άγιος, μαθητής του Αγίου Παύλου και επίσκοπος της Πάφου, γιορτάζει στις 8 Δεκεμβρίου.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Στην κοινότητα υπάρχουν επίσης το ξωκλήσι της Αγίας Ειρήνης, το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου και στα ανατολικά η ερειπωμένη Μονή Αγίου Γεωργίου Κομάνων που χτίστηκε το 15ο αιώνα και ο ναός της αναστηλώθηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Σε κοντινή απόσταση και συγκεκριμένα στη Σαλαμιού, βρίσκεται και η Μονή Παναγίας Σαλαμιώτισσας, από τα αρχικά κτίσματα της οποίας, σώζεται μόνο ο ναός της που χρονολογείται στο 16ο αιώνα, ενώ στα 12,5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Μεσάνων, συναντάται  η Παναγία του Σίντη, ένα από τα αυθεντικότερα δείγματα μοναστηριακής αρχιτεκτονικής στην Κύπρο που ανήκει στο κατάλογο προστασίας της UNESCO. Η Παναγία του Σίντη συνιστά σήμερα έναν ανοιχτό μουσειακό και αρχαιολογικό χώρο με μεγάλη ιστορική και αρχαιολογική αξία.

Home