Στη Βουλή ο Χαμπιαούρης, στον... αέρα τα τετράμηνα

Στη Βουλή ο Χαμπιαούρης, στον... αέρα τα τετράμηνα

Καταθέτει πρόταση νόμου το ΑΚΕΛ για κατάργηση - Ισχυρές αντιδράσεις από καθηγητές και μαθητές

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας της Βουλής θα βρεθεί το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης. Ο κύριος Χαμπιαούρης αναμένεται να ενημερώσει την επιτροπή για το που βρίσκονται οι διαδικασίες για εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων από την νέα σχολική χρονιά.

Υπενθυμίζεται ότι αν και βάση της νομοθεσίας θα έπρεπε οι εξετάσεις να τίθονταν σε εφαρμογή από την προηγούμενη σχολική χρονιά, ωστόσο, από την  μια η κρίση στην παιδεία και από την άλλη οι ενστάσεις οργανωμένων γονέων και μαθητών, έφεραν τελικά την αναστολή τους για ένα χρόνο.

Μάλιστα το υπουργείο Παιδείας τόνιζε από τότε ότι ήταν έτοιμο να προχωρήσει την διαδικασία των εξετάσεων τετραμήνων αλλά λόγω των ανησυχιών που υπήρχαν και  σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποφάσιστηκε όπως οι εξετάσεις τετραμήνων εφαρμοστούν τελεσίδικα την επόμενη σχολική χρονιά 2019-2020.

Η συγκεκριμένη αναστολή των εξετάσεων τετραμήνων «ανάγκασε»το υπουργείο Παιδείας να στείλει προ ημερών Νομοσχέδιο στην Βουλή με το οποίο προτείνεται να ανασταλεί για ένα χρόνο η εφαρμογή του διαχωρισμού των εξετάσεων σε απολυτήριες και για πρόσβαση στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Σημειώνεται ότι αρχικά στους κανονισμούς υπήρχε πρόβλεψη πως η έναρξη του διαχωρισμού θα γινόταν από το έτος 2019-2020, αλλά λόγω της αναβολής κατά ένα χρόνο και του ζητήματος των  τετραμήνων, γίνεται η εισήγηση από πλευράς Υπουργείου για ευθυγράμμιση του συνολικού σχεδιασμού, να μετατεθεί ο διαχωρισμός τη χρονιά 2020-2021.

Επιμένουν σε κατάργηση

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι αν και έχει κληθεί στην Επιτροπή Παιδείας ο υπουργός Παιδείας για ενημέρωση για το πως προχωρά το υπουργείο στο ζήτημα των εξετάσεων τετραμήνων, μόνο σίγουρη δεν πρέπει να θεωρείται η εφαρμογή τους.

Συγκεκριμένα από την μια η στάση των οργανωμένων μαθητών οι οποίοι δεν φαίνονται για κατ ουδένα λόγο να θέλουν τις εξετάσεις αλλά και από την άλλη στάση των καθηγητών οι οποίοι μέσα από δημοψήφισμα τάχθηκαν ενάντια τους, δείχνει πόσο δύσκολη είναι η εφαρμογή τους χωρίς αντιδράσεις.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες της Offsite, πρόταση νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής της ερχόμενη Παρασκευή για οριστική κατάργηση τους αναμένεται να καταθέσει το ΑΚΕΛ. Μάλιστα πηγές από το ΑΚΕΛ επισημαίνουν ότι οι εξετάσεις αυτές με τα σημερινά δεδομένα διεξάγονται χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία, αλλά και με την αντίδραση φορέων της εκπαίδευσης.

Πάντως, για την ώρα είναι ανοικτό αν θα τύχει υποστήριξης και από άλλα κόμματα η συγκεκριμένη πρόταση, κάτι που αν συμβεί θα φέρει εκ νέου ανατροπές.

Home