Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στην Κύπρο η ΕΟΚΕ για το θέμα απασχόλησης ατόμων με αναπηρία

Offsite Team -
21.11.2019 - 20:15

Στην Κύπρο η ΕΟΚΕ για το θέμα απασχόλησης ατόμων με αναπηρία

Thumbnail
Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή

Επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποίησε αποστολή της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ), με σκοπό την ετοιμασία ειδικής γνωμοδότησης, για ζητήματα εργασίας και απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία.

Σε ανακοίνωσή της, η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων αναφέρει κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της η αποστολή συναντήθηκε με τις ηγεσίες των τριών μεγαλύτερων Οργανώσεων των εργαζομένων (ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ), τους συνδέσμους των εργοδοτών (ΟΕΒ και ΚΕΒΕ), την Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τους Διευθυντές των Τμημάτων Εργασίας και Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρία.

Συμμετείχαν, τέλος, σε κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών Μεταξύ Ανδρών και Γυναικών.

 

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ των Ατόμων με αναπηρία, Ιωάννης Βαρδακαστάνης, στις παρεμβάσεις του τόνισε ότι η Κύπρος πρέπει να θεσπίσει ένα εφαρμοστικό νόμο για την υλοποίηση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία καθώς και Εθνικό Σχέδιο Δράσης που να αντιμετωπίζει τα προβλήματα απασχόλησης των Κυπρίων με αναπηρία.  

Ο Πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ ενημέρωσε την αντιπροσωπεία ότι στη χώρα μας απασχολείται ένα ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό ατόμων με αναπηρία, ενώ οι πολιτικές της χώρας μας αφήνουν εκτός αγοράς εργασίας σχεδόν το 80% των πολιτών με οπτική και με άλλες σοβαρές αναπηρίες ηλικίας 18-63 χρόνων.  

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η Κύπρος εδώ και χρόνια θέσπισε νομοθεσίες και λειτουργεί σημαντικά προγράμματα για την ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας, τα οποία όμως θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν, με τρόπο ώστε να γίνουν πιο ελκυστικά και οι πρόνοιες τους να συνάδουν πλήρως με σύγχρονες αντιλήψεις για την αναπηρία, όπως είναι αυτές που κατοχυρώνονται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

ΚΥΠΕ

Home