Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στις 13-15 Δεκεμβρίου η Παγκύπρια Καταστατική Συνέλευση της ΠΟΕΔ

Offsite Team -
12.12.2022

Στις 13-15 Δεκεμβρίου η Παγκύπρια Καταστατική Συνέλευση της ΠΟΕΔ

Το ΔΣ στοχεύει στον εκσυγχρονισμό του καταστατικού της Οργάνωσης και στην αναβάθμιση του τρόπου λειτουργίας της

Πραγματοποιείται από αύριο, 13 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 15 του μηνός, η Παγκύπρια Καταστατική Συνέλευση της ΠΟΕΔ.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔ, με τις προτεινόμενες αλλαγές το ΔΣ στοχεύει στον εκσυγχρονισμό του καταστατικού της Οργάνωσης και στην αναβάθμιση του τρόπου λειτουργίας της, με σκοπό την ευελιξία και την αποτελεσματικότητα.

Σημειώνει ότι σήμερα Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί Διαδικτυακή Ενημερωτική Γενική Συνέλευση των Μελών της Οργάνωσης.

Οι προτεινόμενες αλλαγές αφορούν το Άρθρο 26.2 (Εκλογικό Σύστημα: Δημιουργία νέων Σωμάτων στην Οργάνωση τα οποία θα εκλέγονται από τα τακτικά μέλη) και συγκεκριμένα, Παγκύπριο Συμβούλιο 100 Γενικών Αντιπροσώπων (ΠΣΓΑ), 13μελές Εκτελεστικό Διοικητικό Συμβούλιο (ΕΔΣ), Επαρχιακές Επιτροπές (ΕΕ) που θα απαρτίζεται από 7 ως 11 μέλη, αναλόγως του πληθυσμού της Επαρχίας, ενώ η θητεία των εκλεγμένων ΓΑ από 3ετής, γίνεται 4ετής όπως και όλων των εκλεγμένων Σωμάτων στην ΠΟΕΔ, Εφαρμογή της απλής αναλογικής στην εκλογή των πιο πάνω Σωμάτων της ΠΟΕΔ.

Προτείνεται, επίσης, όπως η κατανομή και ο καταρτισμός των θέσεων που προβλέπονται από το Νέο Καταστατικό, θα γίνεται με αναλογικό σύστημα καθορισμού των θέσεων, αρχίζοντας την κατανομή από την πρώτη κίνηση/συνδυασμό, με βάση τα αποτελέσματα εκλογών, όπως αυτό παρουσιάζεται αναλυτικά στα συνοδευτικά κείμενα.

Μαζί με τις πιο πάνω αλλαγές, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ ζητά την εξουσιοδότηση από την Παγκύπρια Καταστατική Συνέλευση των Τακτικών Μελών, ώστε να προχωρήσει σε μετάθεση των επόμενων εκλογών για τον Μάιο του 2024.

Σε αυτό το διάστημα, το Διοικητικό Συμβούλιο ΠΟΕΔ αναλαμβάνει την ευθύνη, ενώπιον της βάσης, όπως με την παράταση της θητείας του, θα ολοκληρώσει όλες τις άλλες διαδικασίες που προβλέπονται για την αλλαγή του καταστατικού, το συντομότερο δυνατόν, με αποφάσεις που θα ληφθούν σε Καταστατικές Συνελεύσεις της ΠΣΓΑ και του ΔΣ.

Σημειώνει δε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο στη συνεδρία της Πέμπτης 8/12/22, εξέτασε και πρόταση μέλους ΠΟΕΔ, η οποία κατατέθηκε εντός χρονικού διαστήματος μεν (8 μέρες πριν την Καταστατική Γενική Συνέλευση), αλλά χωρίς να τηρείται η διάταξη 35.2 («υπογραφές 25 μελών»).

Ως εκ τούτου, το Διοικητικό Συμβούλιο έκρινε ότι η εν λόγω πρόταση δεν πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να μπορεί να τεθεί ενώπιων των μελών στην Καταστατική Γενική Συνέλευση προς ψήφιση.

Η ΠΟΕΔ τονίζει ότι η παρουσία όλων των μελών ΠΟΕΔ στις Καταστατικές Γενικές Συνελεύσεις είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία για να εγκριθούν οι προτεινόμενες αλλαγές (πέραν του 25% των μελών δηλαδή πέραν των 1625 θετικών ψήφων).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι επικείμενες αλλαγές θα εφαρμόζονται για πάρα πολλά χρόνια και θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που η Οργάνωση θα στηρίζει και θα διεκδικεί για τον Κλάδο. Για πρώτη φορά, μετά από την καθιέρωση του υφιστάμενου καταστατικού το 1981, υπάρχει μια ολοκληρωμένη πρόταση, που προέκυψε μέσα από συζήτηση και συμφωνία όλων των Κινήσεων.

Ως εκ τούτου, το ΔΣ της οργάνωσης καλεί όλα τα μέλη της ΠΟΕΔ να εγκρίνουν το ψήφισμα, δίνοντας έτσι το πράσινο φως ώστε να προχωρήσει η διαδικασία εκσυγχρονισμού και αναβάθμιση της Οργάνωσης.

ΚΥΠΕ

Home