Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στο απροχώρητο η κατάσταση στο Πισσούρι

Offsite Team
- 05.07.2020

Στο απροχώρητο η κατάσταση στο Πισσούρι

Thumbnail
Σκέψεις για να δοθεί βοήθεια στους κατοίκους / Ενημερώνεται η Επιτροπή Εσωτερικών / Παραδόθηκε η μελέτη

Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών θα συνεχιστεί η συζήτηση την Δευτέρα 6 Ιουλίου, για τα προβλήματα που προκαλούνται από τη συνεχιζόμενη υποχώρηση του υπεδάφους στην κοινότητα Πισσουρίου. 

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής και βουλευτή του ΑΚΕΛ, Ελένη Μαύρου, το όλο ζήτημα βρίσκεται υπό παρακολούθηση, με το Υπουργείο Εσωτερικών να εξετάζει το ενδεχόμενο ως προσωρινό μέτρο αρωγής και υποστήριξης των επηρεαζόμενων, την παραχώρηση οικονομικής βοήθειας για ανθρωπιστικούς λόγους προς τις οικογένειες που έχουν εγκαταλείψει τις κατοικίες τους.

Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών για το όλο ζήτημα κλήθηκαν να παραστούν, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών, της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού, της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ), του Κοινοτικού Συμβουλίου Πισσουρίου και της Ομάδας Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πισσουρίου. 

Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με πληροφορίες της Offsite η μελέτη που ζητήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών η οποία θα υποδείξει τα προβλήματα στην περιοχή και θα δώσει λύσεις και τρόπους διαχείρισης του προβλήματος παραδόθηκε πριν από λίγες εβδομάδες στο ΥΠΕΣ. Να υπενθυμίσουμε παράλληλα πως στην περιοχή, λόγω των καθιζήσεων επηρεάζεται αριθμός κατοίκων, ενώ κάποιοι από αυτούς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις οικίες τους αφού θεωρούνται μη κατοικήσιμες. 

Μετά τις βροχοπτώσεις του 2012

Το ΥΠΕΣ εξηγεί ότι σε περιοχή, στην κοινότητα Πισσουρίου, σε έκταση που καλύπτει περίπου 500.000 τ.μ. παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα καθιζήσεων, υποχωρήσεων και διαρρήξεων του εδάφους τα οποία άρχισαν να παρατηρούνται μετά από έντονες βροχοπτώσεις που συνέβησαν τον Ιούνιο του 2012, προσθέτοντας ότι για διερεύνηση των αιτιών πρόκλησης του προβλήματος, εκπονήθηκε το 2015 προκαταρκτική μελέτη, ενώ παράλληλα παρατηρήθηκαν ζημιές σε πάνω από 75 οικιστικές μονάδες, ενώ κάποιες εξ αυτών έχουν κριθεί ως ακατάλληλες. 

«Άποψη του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, το οποίο παρακολουθεί συνεχώς το πρόβλημα από το 2012, είναι ότι αυτό που προτείνεται συνήθως στις περιπτώσεις αυτές είναι η εκτέλεση μέτρων στήριξης και σταθεροποίησης της περιοχής. Το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται και μέχρι σήμερα παρουσιάστηκαν ζημιές σε αριθμό οικιστικών μονάδων, με κάποιες εξ αυτών να έχουν κριθεί ως ακατάλληλες για κατοίκηση και με βάση το άρθρο 15B του Περί Οδών και Οικοδομών Νόμου, η Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού έχει επιδώσει ειδοποιήσεις για εκκένωση των οικοδομών», αναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών.

Επίσης, σημειώνει ότι «ρηγματώσεις και ζημιές παρουσιάζονται και σε έργα υποδομής, για τα οποία η Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού προβαίνει συνεχώς σε εργασίες επιδιόρθωσης, των οποίων το κόστος μέχρι σήμερα έχει ξεπεράσει τις €870.000», προσθέτοντας παράλληλα ότι «μέχρι σήμερα το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης έχει δαπανήσει περίπου €120.000 για διενέργεια γεωτεχνικών γεωτρήσεων, για μελέτη της περιοχής και προβαίνει σε χημικές αναλύσεις σε δείγματα που λαμβάνονται από τα υπόγεια ύδατα».  

Το Υπουργείο εσωτερικών εκφράζει τη θέση πως το θέμα  αυτό είναι ότι η ευθύνη βαραίνει κυρίως τους μελετητές, οι οποίοι δεν έκαναν τις απαραίτητες έρευνες κατά την εκπόνηση των μελετών για τις οικιστικές μονάδες και έχουν λάβει υπόψη λανθασμένες παραδοχές.

Διευκρινίζεται, επίσης, πως το κράτος θα αναλάβει την ευθύνη όσον αφορά τα έργα υποδομής της περιοχής και εξετάζεται, ακόμη, ως προσωρινό μέτρο αρωγής και υποστήριξης των επηρεαζόμενων, η παραχώρηση οικονομικής βοήθειας για ανθρωπιστικούς λόγους προς τις οικογένειες που έχουν εγκαταλείψει τις κατοικίες τους.

Επιπλέον, αναφέρει ότι οι ιδιοκτήτες των κατοικιών θα πρέπει να απευθυνθούν  στους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης (Developers) που ανήγειραν και πώλησαν τις κατοικίες, αλλά και στους ιδιώτες μελετητές, και να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης νομικών μέτρων εναντίον τους.

Επισημαίνεται ότι από το 2016 έχουν ενημερωθεί όλοι οι επηρεαζόμενοι ιδιοκτήτες να προβούν μέσω των ιδιωτών μελετητών τους σε αναθεώρηση των αρχικά εκπονηθέντων στατικών μελετών και σε συνέχεια στον έλεγχο της στατικότητας και κατά συνέπεια της ασφάλειας των κατοικιών για ιδιοκατοίκηση.

Επιπλέον, παροτρύνθηκαν να λάβουν προληπτικά μέτρα για απομάκρυνση των όμβριων υδάτων από τις περιουσίες τους.

Εντούτοις, μέχρι σήμερα, δεν έχει υποβληθεί οποιαδήποτε αναθεωρημένη μελέτη ούτε έχει ληφθεί πληροφόρηση στο Υπουργείο Εσωτερικών για λήψη νομικών μέτρων εναντίων των εμπλεκόμενων εταιρειών ή/και μελετητών.

Συγκεκριμένη εταιρεία, ωστόσο, έχει αναλάβει την ευθύνη και έχει παραχωρήσει άλλες κατοικίες σε ασφαλή περιοχή σε αντικατάσταση αυτών που είχαν υποστεί ζημιές.

Στον Γενικό Εισαγγελέα η οποιαδήποτε απόφαση

Σημειώνεται ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία, έπειτα από διερεύνηση του θέματος, κάλεσε το Υπουργείο Εσωτερικών όπως ζητήσει γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για αποζημίωση των ιδιοκτητών, υποδεικνύοντας πως ο έλεγχος της αρμόδιας Αρχής δεν απαλλάσσει τον μελετητή του έργου από την ευθύνη που φέρει για τους στατικούς υπολογισμούς που αυτός υπογράφει.

Ωστόσο, σημειώνει η ανακοίνωση, αυτό που καθιστά το θέμα ιδιαιτέρως σοβαρό είναι η θέση του Γενικού Ελεγκτή ότι τυχόν απόφαση για αποζημίωση των επηρεαζόμενων ιδιοκτητών, θα δημιουργήσει προηγούμενο για ανάλογες περιπτώσεις και αποτελεί ουσιαστικά δώρο προς τους επιχειρηματίες γης που πώλησαν αυτές τις κατοικίες στους ανυποψίαστους αγοραστές.

Θέμα και στον βρετανικό Τύπο το Πισσούρι 

Λόγω των ζημιών σε οικίες Βρετανών που είχαν εγκατασταθεί στο Πισσούρι το όλο ζήτημα απασχόλησε και τον βρετανικό Τύπο, με την Daily Mail σε προηγούμενο της δημοσίευμα να παρουσιάζει φωτογραφίες από την περιοχή.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι 17 οικογένειες έχουν ήδη απομακρυνθεί από την περιοχή, όπου όμως τουλάχιστον 70 σπίτια καταρρέουν.

Σχολιάζεται χαρακτηριστικά ότι για τους ανθρώπους που ζουν εκεί, «το όνειρο θρυμματίζεται».

Σημειώνεται ότι τα ρήγματα στο έδαφος πιστεύεται ότι προκαλούνται από υπόγειες κατολισθήσεις που δημιουργούνται από ροές νερού κάτω από το έδαφος λόγω βαρέων βροχοπτώσεων και λόγω της έλλειψης στέρεου αποχετευτικού συστήματος. 

Το ρεπορτάζ της Mail προσθέτει ότι «δεκάδες απελπισμένες οικογένειες έχουν εκλιπαρήσει την κυπριακή κυβέρνηση να τις βοηθήσει», υποστηρίζοντας ότι, αν είχαν γίνει ενέργειες όταν διαπιστώθηκε για πρώτη φορά το πρόβλημα προ ετών, τότε η έκταση της καταστροφής θα ήταν πολύ μικρότερη.

Ένας από τους επηρεαζόμενους Βρετανούς δηλώνει στην εφημερίδα ότι, παρά παλαιότερες υποσχέσεις από την κυβέρνηση, δεν έχει ληφθεί κάποιο μέτρο που να τους καλύπτει.

Αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι μια ομάδα κατοίκων πιστεύει πως η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να αιτηθεί κονδύλια από το ταμείο αλληλεγγύης της ΕΕ.

Η Ύπατη Αρμοστεία του Ηνωμένου Βασιλείου στη Λευκωσία επιβεβαίωσε στην εφημερίδα μέσω εκπροσώπου ότι είναι σε συζητήσεις με την κυπριακή κυβέρνηση για να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα.

Επικαλούμενη εκπρόσωπο του κυπριακού Υπουργείου Εσωτερικών, η Daily Mail αναφέρει πως γίνεται παραδεκτό ότι υπάρχουν «σοβαρά προβλήματα αστάθειας εδάφους», κατηγορώντας τους εργολάβους που ανήγειραν τις κατοικίες, συστήνοντας στους κατοίκους να κινηθούν νομικά εναντίον τους.

Δείτε φωτογραφίες:

Home